Adrian Paunescu a murit

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 08:22
33098 citiri
Adrian Paunescu a murit

Poetul Adrian Paunescu a murit vineri dimineata, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.

"La ora 07.15, inima maestrului a incetat sa bata. A trebuit sa ne declaram invinsi, Adrian Paunescu a plecat dintre noi", a anuntat, vineri dimineata, la ora 08:29, prof. dr. Serban Bradisteanu.

Adrian Paunescu a murit: Poetul va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu

Potrivit acestuia, inima lui Adrian Paunescu s-a oprit, din nou, in noaptea de joi spre vineri, medicii reusind insa sa-l resusciteze.

Adrian Paunescu a murit: Corpul va fi depus la Ateneul Roman

Trupul neinsufletit al poetului urmeaza sa fie depus la Ateneul Roman din Bucuresti, pentru ca cei care l-au iubit si respectat sa ii poata aduce un ultim omagiu.

Uniunea Scriitorilor din Romania a inceput demersurile pentru ca Adrian Paunescu sa fie ingropat pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Bellu.

Artisti si politicieni, intristati de vestea mortii poetului Adrian Paunescu

La scurt timp dupa ce moartea poetului Adrian Paunescu a fost anuntata oficial, cei care l-au cunoscut si l-au apreciat si-au exprimat tristetea si regretul fata de plecarea din randul sufletelor vii a unuia dintre cei mai mari poeti contemporani.

Adrian Paunescu a murit - vezi reactii

"Este o veste teribila. Ma asteptam la ea. Adrian Paunescu a trait viata din plin. A fost un patriot in sensul cel ma adanc al cuvantului. Pentru foarte multi tineri, care acum nu mai sunt tineri, el a reprezentat un ghid. Boala l-a schimbat pentru ca suferea", a declarat vineri dimineata Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii.

"Am ramas stupefiat la vestea pe care mi-ati dat-o. Adrian Paunescu va ramane in amintirea noastra pe vesnicie. Un om care a incercat sa dea valoarea fortei lui, sa schimbe ceva. A fost un om foarte puternic", a spus, la randul sau, Ovidiu Lipan Tandarica, plin de durere.

Tudor Gheorghe a declarat ca poetul Adrian Paunescu ramane in inimile romanilor "si chiar daca trupul lui va ajunge in tarana, o steluta va rasare acolo in Univers, iar Paunescu va straluci ca un Luceafar".

"Cel mai important e ca o steluta va rasare acolo in Univers, iar Paunescu va straluci ca un Luceafar. Cel mai mare poet contemporan al nostru: Adrian Paunescu. Dumnezeu sa il ierte!", a declarat artistul la Antena 3.

"Acum ma astept la o mare recunoastere a multora a valorii lui. Pentru mine Paunescu a fost cel care mi-a dat o noua identitate. Adrian Paunescu a plecat trist dintre noi", a spus si Vasile Seicaru, un artist foarte apropiat de Adrian Paunescu, care abia putea vorbi din cauza lacrimilor.

La randul sau, Mircea Dinescu a declarat ca Adrian Paunescu a fost un mare talent, precizand ca regreta moartea acestuia.

"Paunescu a fost ca un fenomen natural, cum este o furtuna sau o ploaie sau un cutremur. Un mare talent care si-a subminat propriul talent prin viata sa iesita din comun. A fost primul scriitor care s-a certat cu Nicolae Ceausescu", a precizat si Mircea Dinescu la Realitatea TV.

"Cu doua zile inainte sa intre in spital mi-a telefonat si mi-a zis Mircea, uite iti dau un telefon sa iti spun ca imi este dor de cel ce erai odinioara", a mai spus Dinescu.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat ca Adrian Paunescu ramane prin opera lui nemuritor.

"Avem oameni putini de valoare, nu stim sa ii pretuim indeajuns, iar cand se duc mai apar o zi doua care vorbesc de bine si pe urma vine uitarea. Sigur Adrian Paunescu ramane prin opera lui nemuritor, iar acest lucru este meritul lui", a declarat acesta la Antena 3.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj de condoleante dupa aflarea vestii ca poetul Adrian Paunescu a incetat din viata.

Adrian Paunescu a murit: Traian Basescu transmite condoleante

"Am primit cu tristete vestea plecarii dintre noi a poetului Adrian Paunescu. Prin intreaga sa activitate literara, poetul Adrian Paunescu ramane in amintirea celor care l-au apreciat pentru maiestria creatiei sale, pentru pledoaria sa constanta pentru valorile nationale si pentru generozitatea cu care a promovat generatii de tineri poeti si artisti in cadrul cenaclului "Flacara".

In aceste momente de tristete doresc sa transmit familiei, colegilor si tuturor celor apropiati sincere condoleante. Dumnezeu sa-l odihneasca!", se arata in mesajul transmis de seful statului.

Fostul presedinte al tarii Ion Iliescu a aflat cu tristete de moartea poetului si colegului Adrian Paunescu, despre care a spus ca a fost un poet militant si implicat in viata societatii.

"Cu tristete am aflat vestea mortii lui. Adrian Paunescu ramane una din marile figuri ale culturii noastre. A intrat cu forta in viata noastra culturala...A fost un poet militant, un om care s-a angajat in viata societatii. El nu a fost un simplu cantaret de curte cum au incercat unii sa il prezinte", a declarat Ion Iliescu.

Adrian Nastase a scris pe blog ca odata cu moartea lui Adrian Paunescu a pierdut un prieten si un coleg nepretuit.

"Am pierdut un prieten si un coleg nepretuit. Un om de o valoare greu de restrans in cuvinte. Un monument, un poet de geniu, un simbol al dragostei de neam. Mi-e greu sa spun mai multe cuvinte acum. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a scris Nastase pe blogul personal.

Si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a aratat indurerat de moartea poetului Adrian Paunescu.

"A fost voia lui Dumnezeu sa ii ia pe cei mai buni dintre noi. El a fost ca un frate siamez pentru mine. Ne stiam din 1964, am fost uniti in zona inimii. Din 1992, de cand am intrat amandoi in Senatul Romaniei vorbeam zilnic la telefon. Medicul Bradisteanu mi-a spus inca de alaltaieri ca erau pe punctul sa renunte, insa i-am spus, l-am implorat sa nu renunte", a declarat Corneliu Vadim Tudor, la Realitatea TV.

Adrian Paunescu suferea de mai multe afectiuni

Poetul Adrian Paunescu a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca pe 26 octombrie, purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Bogdan Oprita, declarand, la acea data, ca pacientul urma sa fie supus mai multor investigatii, pentru niste afectiuni mai vechi.

Adrian Paunescu - posibil transplant de inima

Potrivit medicului Serban Bradisteanu, starea poetului Adrian Paunescu s-a inrautatit pe fondul unor suferinte mai vechi - diabet de 10-12 ani, - pacientul suferind de insuficienta cardiaca, renala, hepatica si respiratorie.

Cine a fost Adrian Paunescu

Poetul Adrian Paunescu s-a nascut pe 20 iulie 1943, in localitatea Copaceni, din judetul Balti, dar si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj.

Mai tarziu, a absolvit Colegiul National Carol I din Craiova si Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti

Debutul ca poet l-a facut in anul 1960, iar 13 ani mai tarziu conducea deja revista "Flacara". Intre anii 1970-1980, Paunescu s-a remarcat in presa romaneasca, iar la inceputul anilor '80 a condus Cenaclul Flacara.

La un an de la Revolutie, Paunescu a pus bazele revistei "Totusi iubirea", iar in calitate de publicist a condus ziarul "Sportul romanesc", o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni la mai multe posturi de televiziune. Dupa 1989, s-a implicat si in politica.

In 1992 a intrat in Partidul Socialist al Muncii fiind membru al acestei formatiuni pana in 1998, cand partidul a fost absorbit de PSD. A avut trei mandate de senator, ultimul incheindu-se in 2008.

Adrian Paunescu a scris zeci de volume de poezii, el fiind cunoscut si apreciat pentru usurinta cu care compunea versuri.

"Repetabila povara", "Ruga pentru parinti", "Iubiti-va pe tunuri", "Aruncarea in valuri" sau Totusi iubirea" sunt doar cateva dintre poeziile care au ramas in memoria romanilor. Multe din creatiile sale au fost puse pe muzica de artisti romani importanti, precum Vasile Seicaru, Stefan Hrusca sau Nicu Alifantis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Adrian Paunescu murit, #Adrian Paunescu deces , #murit
Comentarii