Poetul Adrian Paunescu a murit vineri dimineata la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala. Trupul sau neinsufletit a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor. Sute de romani tristi s-au perindat inca de dimineata pe la casa poetului cu flori si lumanari, iar apoi s-au adunat pentru un ultim omagiu la Uniunea Scriitorilor.
Printre ei s-a numarat si presedintele Traian Basescu, care a adus un buchet de flori.
Adrian Paunescu a murit - Basescu a depus un buchet de flori la capataiul poetului
De asemenea, Victor Ponta, Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor, Daciana Sarbu, Marian Vanghelie si Ecaterina Andronescu i-au adus un ultim omagiu lui Adrian Paunescu, alaturi de printul Paul si printesa Lia.
"Este omul care, in acest an, m-a ajutat foarte mult cu sfaturile pe care mi le-a dat si prin incurajarile pe care mi le-a transmis", a declarat Victor Ponta, care a sosit la sediul USR insotit de sotia sa, Daciana Sarbu, avand in mana un buchet de trandafiri.
In varsta de 67 de ani, Adrian Paunescu a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca pe 26 octombrie din cauza unor afectiuni mai vechi.
Adrian Paunescu - posibil transplant de inima
Potrivit medicului care l-a tratat, doctorul Serban Bradisteanu, starea poetului s-a inrautatit pe fondul unor suferinte mai vechi - diabet de 10-12 ani, - pacientul suferind de insuficienta cardiaca, renala, hepatica si respiratorie.
Adrian Paunescu, in stare foarte grava: Inima poetului s-a oprit de mai multe ori
"Pe 5 noiembrie, la ora 07.15, inima maestrului a incetat sa bata. A trebuit sa ne declaram invinsi, Adrian Paunescu a plecat dintre noi", a anuntat, vineri dimineata prof. dr. Serban Bradisteanu, cel care in ultimele zile anuntase de mai multe ori ca inima poetului a incetat sa bata in repetate randuri si a fost nevoie de manevre de resuscitare.
Adrian Paunescu a murit: Poetul va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu
Oameni de cultura, politicieni, cunoscuti isi exprima regretul
Moartea poetului Adrian Paunescu a fost regretata de multe dintre personalitatile care l-au cunoscut, dar si de simplii cetateni care au venit in numar mare sa aprinda o lumanare si sa depuna flori la locuinta acestuia din Bucuresti.
Adrian Paunescu a murit - vezi reactii
Rand pe rand, fostii membri ai Cenaclului Flacara, artistii pe care i-a promovat pe vremea comunismului sau politicienii alaturi de care a militat dupa Revolutie si-au exprimat public regretele pentru decesul poetului.
"Acum ma astept la o mare recunoastere a multora a valorii lui. Pentru mine Paunescu a fost cel care mi-a dat o noua identitate. Adrian Paunescu a plecat trist dintre noi", a spus Vasile Seicaru, unul dintre artistii foarte apropiati de Adrian Paunescu.
"Avem oameni putini de valoare, nu stim sa ii pretuim indeajuns, iar cand se duc mai apar o zi doua care vorbesc de bine si pe urma vine uitarea. Sigur Adrian Paunescu ramane prin opera lui nemuritor, iar acest lucru este meritul lui", a declarat regizorul Sergiu Nicolaescu.
Fostul presedinte al tarii Ion Iliescu a aflat cu tristete de moartea lui Adrian Paunescu, despre care a spus ca a fost un poet militant si implicat in viata societatii.
"Adrian Paunescu ramane una din marile figuri ale culturii noastre. A intrat cu forta in viata noastra culturala...A fost un poet militant, un om care s-a angajat in viata societatii. El nu a fost un simplu cantaret de curte cum au incercat unii sa il prezinte", a declarat Ion Iliescu.
Si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a aratat indurerat de moartea poetului Adrian Paunescu, spunand ca au fost precum doi "frati siamezi uniti in zona inimii".
De asemenea, actualul presedinte Traian Basescu si premierul Emil Boc au transmis mesaje de condoleante, iar seful statului a fost sa duca flori la sicriul depus la Uniunea Scriitorilor.
Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, si-a exprimat regretul cu privire la moartea artistului. "Este poetul tuturor romanilor. Este un om mare, este o pierdere mare", a declarat Ghimpu, cel care i-a acordat lui Adrian Paunescu in luna august "Ordinul Republicii", cea mai mare distinctie de stat a Republicii Moldova.
Mihai Ghimpu transmite condoleante
Mare iubitor al sportului, Adrian Paunescu a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai echipei de fotbal Universitatea Craiova, motiv pentru care el va fi omagiat vineri, inainte de partida cu Otelul Galati.
Un stadion pentru Adrian Paunescu: Fanii Craiovei il omagiaza la meciul cu Otelul
Adrian Paunescu va fi inmormantat cu onoruri militare duminica, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor. Trupul poetului a fost depus vineri, la ora 16.00, la sediul Uniunii Scriitorilor, pentru ca cei care l-au cunoscut si admirat sa ii poata aduce un ultim omagiu. Sambata va fi mutat la Ateneul Roman.
Cine a fost Adrian Paunescu
Poetul Adrian Paunescu s-a nascut pe 20 iulie 1943, in localitatea Copaceni, din judetul Balti, dar si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj.
A absolvit Colegiul National Carol I din Craiova si Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti.
Debutul ca poet l-a facut in anul 1960, iar 13 ani mai tarziu a ajuns la conducerea revistei "Flacara". Intre anii 1970-1980, Paunescu s-a remarcat in presa romaneasca, iar in 1973 a infiintat Cenaclul Flacara, pe scena caruia s-au facut remarcati multi dintre cei mai indragiti cantautori romani: Stefan Hrusca, Victor Socaciu, Vasile Seicaru, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi si foarte multi altii.
In 1992 a intrat in Partidul Socialist al Muncii fiind membru al acestei formatiuni pana in 1998, cand partidul a fost absorbit de PSD. A avut trei mandate de senator, ultimul incheindu-se in 2008.
Adrian Paunescu a scris zeci de volume de poezii, el fiind cunoscut si apreciat pentru usurinta cu care compunea versuri. Ultima poezie a fost compusa pe patul de spital, cu cateva zile inainte de a se stinge din viata.
Adrian Paunescu a scris o poezie pe patul de spital