Adrian Paunescu a murit: Romanii isi iau adio - urmareste minut cu minut

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 22:45
13476 citiri
Adrian Paunescu a murit: Romanii isi iau adio - urmareste minut cu minut

Adrian Paunescu, omul, poetul si romanul care a lasat in urma sa mai mult decat versuri si care a resuscitat spiritul nationalist, s-a stins, vineri, din viata, aducand la capataiul sau sute de oameni care l-au apreciat, l-au iubit si care au vrut sa isi ia adio.

Mii de romani, pe care poetul i-a iubit, i-a laudat sau i-a compatimit in poeziile sale, au venit sambata, la UNSR, pentru a plange trecerea in nefiinta a poetului national. Omagiile continua peste noapte la Ateneul Roman.

Trupul neinsufletit al celui care a lasat o imensa gaura in cultura romaneasca si in inima oamenilor a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, unde oameni obisnuiti, dar si personalitati de seama, in frunte cu presedintele Romaniei, i-au adus flori, pentru a-i presara cu petale drumul catre cer.

In jurul orei 22:45, sicriul care contine trupul lui Adrian Paunescu a fost mutat la Ateneul Roman, unde ramane peste noapte.

Slujba de inmormantare va avea loc duminica la pranz, la Biserica Boteanu.

Ziare.com a prezentat, minut cu minut, omagiile aduse sambata marelui poet

22:45 - Cortegiul funerar a ajuns la Ateneul Roman, unde sicriul a fost depus. Zeci de persoane l-au asteptat pe poet cu flori, dornici sa isi ia adio de la Adrian Paunescu, inainte ca acesta sa porneasca, duminica, pe ultimul drum. Omagiile vor continua peste noapte.

Foto: Antena3

Foto: Realitatea Tv

22:38 - La sediul UNSR s-au strans zeci de coroane de flori si mesaje din partea miilor de romani care au venit sa-si prezinte omagiile.

Cortegiul funerar va pleca duminica la ora 11:00 de la Ateneu, spre biserica Boteanu, unde va avea loc slujba de inmormantare, in jurul orei 12:00.

22:33 - Cortegiul funerar a plecat de la sediun Uniunii Scriitorilor spre Ateneul Roman, unde trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu va ramane in noaptea de sambata spre duminica.

21:06 - Si Florin Piersic a venit la sediul UNSR pentru a prezenta omagii. "Eu sunt foarte impresionat si marcat de pierderea acestui om, care este fara indoiala o valoare a tarii asteia", a declarat artistul.

20.30 - Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleante familiei poetului Adrian Paunescu. "In acest ceas de intristare, ne rugam Mantuitorului Iisus Hristos Cel inviat din morti, sa odihneasca sufletul robului Sau Adrian, in lumina iubirii Sale vesnice", continua mesajul Patriarhului, continut de un comunicat de presa al Patriarhiei, remis redactiei Ziare.com.

19:04 - Sicriul celui care anunta parca in versurile sale ca "tragedia o voi scrie eu" va fi mutat, sambata seara, la ora 22.00, la Ateneul Roman. Intarzierea s-a produs din cauza unui concert care nu a putut fi reprogramat.

16:30 - Interpretul de muzica populara Gheorghe Turda, prezent la sediul UNSR, a precizat ca Adrian Paunescu va fi pentru el "un erou national". Artistul a spus ca ultimul drum al poetului ar trebui sa treaca si pe sub Arcul de Triumf.

16:00 - Vasile Seicaru s-a recules mai bine de o ora in fata catafalcului poetului Adrian Paunescu, in holul Uniunii Scriitorilor. "Nu stiu ce sa spun. Parca i-as auzi glasul, i-as vedea o lacrima in coltul ochiului stang, dar parca as auzi si un hohot imens de ras. Toate astea se invaluie in mintea mea. Nu pot sa cred ca a plecat. S-ar putea sa mai putem noi sa facem ceva in urma", a spus Seicaru, potrivit Agerpres.

15:35 - Fostul campion olimpic, Ivan Patzaichin, venit sa-i aprinda o lumare lui Adrian Paunescu, a amintit ca poetul a fost un mare iubitor al sportului. "A fost un vulcan care a revarsat iubire peste noi, dar, din pacate, s-a stins si o sa-l regretam foarte mult", a declarat acesta.

15:10 - Sicriul cu trupul neinsufletit al poetului ar putea sa nu mai fie mutat de la sediul UNSR la Ateneul Roman, asa cum era programat, transmite Realitatea Tv. Se pare ca Ateneul nu poate indeplini dorinta familiei, deoarece concertul de la ora 19.00 nu poate fi reprogramat.

15:00 - Pentru un ultim omagiu adus poetului au venit la sediu UNSR si Dumitru Graur, comentator sportiv, prof dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, artistul Gheorghe Gheorghiu, jurnalistul Florin Condurateanu si vicepresedintele PSD Robert Negoita.

14:50 - Dupa ce Adrian Nastase a cerut ca ziua de duminica sa fie decretata zi de doliu national, Corneliu Vadim Tudor a cerut, la randul sau, ca ziua inmormantarii marelui poet sa fie una in care drapelul sa fie coboarat in berna, in semn de compasiune pentru familia indoliata.

"Cand a fost atentat in alta tara am decretat doliu. Celebram mortii altora, dar pe ai nostri cine ii comemoreaza? Cui nu i-a placut de Adrian Paunescu nu are decat sa danseze", a spus seful PRM.

Foto: Daylife

14:30 - Corneliu Vadim Tudor, un prieten foarte apropiat al poetului, a anuntat, la Realitatea Tv, ca va merge la Cimitirul Bellu, pentru a vedea mormantul care i se pregateste lui Adrian Paunescu.

"Merg la Bellu ca sa vad groapa care i se pregateste. Nu ma duc in inspectie, dar vreau sa fiu eu sigur ca este tot in regula. Vreau sa vad daca are locul binemeritat", a spus europarlamentarul.

14:00 - Premierul Emil Boc a trimis o coroana de flori. Reprezentantul prim-ministrului a anuntat ca Emil Boc nu poate veni personal sa aduca un omagiu poetului.

Foto: Realitatea Tv

13:50 - Ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Renita, si Ioan Talpes, fostul consilier prezidential si fost director al Serviciului de Informatii Externe, si-au adus si ei omagiile.

13:20 - "A disparut un geniu si un om cu o mare. Sunt colegi care vorbesc urat acum si sper sa ii bata Dumnezeu la momentul potrivit. Cat despre Paunescu, sper sa isi faca trupa de teatru pe care a visat-o acolo in Rai", a declarat si actorul Eugen Cristea Cristea, care a venit sa-si ia ramas bun de la Adrian Paunescu.

12:50 - Paul Everac, dramaturg si fost director al TVR, a fost prezent la sediul UNSR. "Am un temei ca sunt mandru ca sunt roman si asta se datoreaza lui Paunescu. Mi-a luat-o inainte cu multe lucruri. Nu trebuia sa mi-o ia inainte si in moarte", a spus acesta.

Foto: Daylife

12:20 - Cantaretul de folk Ducu Bertzi si-a amintit, sambata, cum l-a cunoscut pe Adrian Paunescu, la Baia Mare, in 1976, pe cand el urmarea activitatea Cenaclului Flacara si si-a exprimat regretul ca in ultimii ani s-a departat de el.

"A fost o personalitate puternica, un om vulcanic, un om extraordinar din toate punctele de vedere. Daca te puteai apropia de el si il intelegeai era minunat. Imi reporsez faptul ca in ultimii ani nu am mai incercat sa fim mai aproape unul de altul.

Nimeni nu ii mai calca pe urme. Geniile nu se nasc in fiecare an. Trebuie sa-i respectam memoria, sa ne uitam cu atentie peste ce a scris. Trebuie sa vedem lucrurile frumoase si sa renuntam sa mai cautam lucrurile mai putin frumoase. Important este ce a a facut pentru noi toti", a declarat acesta, la iesirea din sediul UNSR.

12:00 - Actorul Mircea Albulescu a trecut pe la catafalcul lui Adrian Paunescu de la Uniunea Scriitorilor, pentru a-i aduce o floare si a aprinde o lumanare.

11:40 - Europarlamentarul Gigi Becali a mers si el sa-si ia ramas bun de la Adrian Paunescu, omul care i-a fost mereu aproape si care l-a aparat.

"Mama si nevasta mea m-au trimis sa-l vad la spital. Va dati seama, toata familia mea il indragea pe Adrian Paunescu. Este omul care m-a aparat. Este foarte important sa stii ca este cineva acolo care iti sare in aparare", a declarat Gigi Becali la iesirea de la Uniunea Scriitorilor.

Intrebat ce poezii i-au placut cel mai mult, patronul Stelei a amintit de imnurile Universitatii Craiova si Rapid Bucuresti, dar si de "Ruga pentru parinti", alaturi de "acea melodie si poezie cu privire la Eminescu, copilul Moldovei, nepotul Munteniei si infiatul Ardealului".

11:30 - Cantareata de muzica populara Irina Loghin a venit alaturi de Fuego, la sediul UNSR, depunand o coroana de flori langa sicriul poetului.

Foto: Realitatea Tv

11:20 - La randul sau, Nicolae Vacariu si-a amintit de Adrian Paunescu ca de un adevarat prieten, cu care a discutat, pana tarziu in noapte, de nenumarate ori in decursul ultimilor 20 de ani.

"Mi-a fost un adevarat priten, a fost o pilda in viata vizavi de cum trebuia sa muncesti in slujba oamenilor. Adrian Paunescu era o fire clocotitoare, un om care nu avea astampar. Era unul dintre putinii care era prezent permenant in mijlocul oamenilor, pentru el nu exista weekend. A fost unul din foarte putinii parlamentari care a venit cu solicitari sa-si deschida mai multe birouri, in Moldova, in Ardeal, pentru ca dorea sa-i ajute pe oameni. Era un model de senator. Daca erau toti asa poate ca soarta tarii era cu totul alta", a declarat Vacaroiu, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

11:00 - Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a mers si el la UNSR, unde si-a luat ramas bun de la omul care a facut mii de tineri sa viseze la libertate, in vremea comunismului. Acesta a semnat in cartea de condoleante si a cerut Guvernului sa instituie duminica zi de doliu national.

Adrian Nastase cere zi de doliu national duminica

"Se spune ca zeii din Olimp pot sa traiasca printre oameni. Probabil ca si geniile fac acest lucru din cand in cand. Si Paunescu a venit sa stea o perioada printre noi. Pacat ca nu am stiut sa-l pretuim. M-as fi bucurat ca ziua inmormantarii lui sa fie o zi de doliu national si poate ca Guvernul ar trebui sa reflecteze la acest lucru, ar fi un prim gest de intelepciune si solidaritate", a declarat Adrian Nastase.

De altfel, un grup mai mare de membri ai PSD, printre care si Mircea Geoana, este asteptat sa depuna flori pe siciriul sustinatorului "generatiei in blugi".

10:30 - Pragul UNSR a fost trecut si de Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii si unul dintre prietenii lui Adrian Paunescu.

"Sa pastram din ceea ce facut si a gandit el marea parte luminoasa. A fost una din personalitatile inconturnabile ale civilizatiei romanesti, mai mult decat a culturii romanesti, in vremea noastra", a declarat acesta.

09:00 - Fostul lider al sindicatului Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a venit sambata, pentru a se apleca in fata talentului marelui poet, ce s-a stins din viata mult prea devreme.

"Era o bucurie cand ne intalneam la Cenaclu. Sunt generatia care a trait cu Adrian Paunescu. Atunci era o bucurie, ne depaseam inhibitiile, era o mandrie. Totul era fumos, era altceva atunci", a declarat Vasile Marica, pentru care poetul Adrian Paunescu a fost cu mult peste politicianul Adrian Paunescu.

Adrian Paunescu a murit - condoleante si flori

Resedinta poetului a devenit loc de pelerinaj, zeci de oameni, prieteni, cunoscuti sau simpli trecatori depunand la poarta casei poetului flori si lumanari, in semn de pretuire.

Venit la sediul Uniunii Scriitorilor pentru a depune un buchet de flori la catafalcul pe care a fost depus trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu, presedintele Romaniei s-a aratat profund impresionat de moartea poetului.

"Am fost doi oameni care am avut opinii politice total diferite, insa in poezia lui Paunescu m-am regasit, ca de altfel multi dintre noi", a spus Traian Basescu, la plecarea de la sediul Uniunii Scriitorilor.

Victor Ponta, Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor, Daciana Sarbu, Marian Vanghelie si Ecaterina Andronescu i-au adus si ei un ultim omagiu lui Adrian Paunescu, alaturi de printul Paul si printesa Lia.

"Este omul care, in acest an, m-a ajutat foarte mult cu sfaturile pe care mi le-a dat si prin incurajarile pe care mi le-a transmis", a declarat Victor Ponta, care a sosit la sediul USR insotit de sotia sa, Daciana Sarbu, avand in mana un buchet de trandafiri.

Adrian Paunescu a murit: Poetul va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca poetul va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor, "asa cum merita din plin", tocmai pentru ceea ce a insemnat el pentru Romania.

"Este unul dintre marii romani care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleante familiei. Din punct de vedere al respectului si onoarei, le merita din plin tocmai pentru ce a insemnat pentru Romania. Sunt dureri omenesti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Paunescu va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieti, as putea spune emotionante", a declarat primarul Sorin Oprescu.

Poetul Adrian Paunescu s-a stins din viata, vineri dimineata, la ora 7:15, la Spitalul Floreasca din Capitala, unde era internat de la sfarsitul lunii octombrie, cu probleme renale, hepatice si cardiace.

Cine a fost Adrian Paunescu

Poetul Adrian Paunescu s-a nascut pe 20 iulie 1943, in localitatea Copaceni, din judetul Balti, dar si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj.

Mai tarziu, a absolvit Colegiul National Carol I din Craiova si Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti

Debutul ca poet l-a facut in anul 1960, iar 13 ani mai tarziu conducea deja revista "Flacara". Intre anii 1970-1980, Paunescu s-a remarcat in presa romaneasca, iar la inceputul anilor '80 a condus Cenaclul Flacara.

La un an de la Revolutie, Paunescu a pus bazele revistei "Totusi iubirea", iar in calitate de publicist a condus ziarul "Sportul romanesc", o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni la mai multe posturi de televiziune. Dupa 1989, s-a implicat si in politica.

In 1992 a intrat in Partidul Socialist al Muncii fiind membru al acestei formatiuni pana in 1998, cand partidul a fost absorbit de PSD. A avut trei mandate de senator, ultimul incheindu-se in 2008.

Adrian Paunescu a scris zeci de volume de poezii, el fiind cunoscut si apreciat pentru usurinta cu care compunea versuri.

"Repetabila povara", "Ruga pentru parinti", "Iubiti-va pe tunuri", "Aruncarea in valuri" sau Totusi iubirea" sunt doar cateva dintre poeziile care au ramas in memoria romanilor. Multe din creatiile sale au fost puse pe muzica de artisti romani importanti, precum Vasile Seicaru, Stefan Hrusca sau Nicu Alifantis.

Miniștrii Sănătății vizați de anchete penale. Câți dintre ei au primit o condamnare
Miniștrii Sănătății vizați de anchete penale. Câți dintre ei au primit o condamnare
Mai mulți miniștri ai Sănătății din Guvernele României au fost vizați, de-a lungul timpului, de anchete pentru acuzații de corupție. Unii dintre aceștia au comis faptele în timpul...
Prima reacție a lui Nicolae Ciucă, după ce l-a demis pe Nelu Tătaru în urma acuzațiilor de mită. "Trebuie să răspundă de faptele sale"
Prima reacție a lui Nicolae Ciucă, după ce l-a demis pe Nelu Tătaru în urma acuzațiilor de mită. "Trebuie să răspundă de faptele sale"
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a fost demis de la conducerea PNL Vaslui, prin decizia Birolui Politic Naţional al partidului, la propunerea preşedintelui Nicolae Ciucă. De...
#Adrian Paunescu murit, #Adrian Paunescu inmormantare, #Adrian Paunescu Cenaclu , #murit
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
ponta , Vanghelie , Voicu si antonescu s-au prezentat cu flori in fata marelui poet ; o povara mare pentru Vanghelie a fost sa-i explice lui Voicu ce inseamna poezie , pt ca Voicu era convins ca e vorba de "arta culinara"
  1. Cum și-a pregătit un american casa pentru uraganul Milton, viral pe Internet. Mega furtuna a provocat inundații și pagube devastatoare în Florida
  2. "Dimineață probabil vom găsi cadavre". Predicțiile sumbre ale poliției din Florida în timpul uraganului Milton VIDEO
  3. Militarul ucrainean care a anunțat că dezertează pe Facebook a fost arestat. Câți ani de închisoare riscă după ce a comparat situația de pe front cu un ”sevraj”
  4. DNA va cere ridicarea imunității parlamentare a lui Nelu Tătaru. Fostul ministru, acuzat că a primit bani de la pacienți
  5. Român reținut în Italia după ce a provocat mai multe explozii. Ce au găsit carabinierii în locuința acestuia
  6. Reacția liberalilor după ce fostul ministru Nelu Tătaru a fost acuzat de luare de mită: ”E act de demnitate până la urmă”
  7. Peste o sută de acuzații noi de abuz sexual împotriva lui Mohamed Al Fayed, fostul patron al Harrods VIDEO
  8. Vizita lui Ciolacu la Chişinău încinge spiritele la Moscova: „Trebuia să spună că viitorul Moldovei nu este în UE, ci în România”
  9. Regretul lui Jens Stoltenberg privind războiul din Ucraina: ”Am fi putut împiedica Rusia să invadeze”
  10. Ursula von der Leyen prezintă un plan european pentru Republica Moldova, la Chișinău