Adrian Paunescu, o viata dedicata (si) sportului

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 12:53
5238 citiri
Adrian Paunescu, o viata dedicata (si) sportului

Adrian Paunescu a murit, insa poetul, apreciat de multi, hulit de altii, lasa in urma nu numai o opera literara impresionanta, nu numai aprecieri si controverse, ci si o adevarata mostenire sportiva.

Paunescu s-a apropiat de Universitatea Craiova la inceputul anilor '70. Apropiat al fostului ministru de externe, Stefan Andrei, inca din 1968, poetul a venit alaturi de acesta la Craiova inainte ca echipa sa castige primul titlu de campioana din istorie, in 1974.

Asa cum si-a trait toata viata, si contributia lui Paunescu la performantele Craiovei este discutata si discutabila. Unii fotbalisti de atunci, ca Sandu Boc, considera ca aceasta a fost esentiala, in vreme ce altii au apreciat doar faptul ca a fost langa echipa.

Mai mare sau mai mica, priceperea lui Paunescu la fotbal a fost probata chiar de Andrei, care a recunoscut ca se consulta deseori cu acesta in privinta jucatorilor si antrenorilor rulati de echipa, dar si asupra modalitatilor de pregatire a partidelor sau a perioadelor de cantonament.

Doua imnuri in istorie

In primavara anului 1980, mai exact in luna mai, Adrian Paunescu si Victor Socaciu au scris, "chiar pe gazonul de pe Giulesti" dupa cum marturiseste cantaretul, imnul Rapidului.

Peste ani, la sfarsitul deceniului 9, Paunescu a dat in judecata echipa din Giulesti deoarece un sponsor al gruparii a folosit melodia pentru o campanie publicitara, actiunea terminandu-se dupa ce patronul George Copos i-a promis despagubiri.

Legat pe viata de Universitatea Craiova, el a compus, in 1983, an in care celebra echipa a Stiintei juca semifinala Cupei UEFA cu Benfica, "Cantec pentru Oltenia", probabil cel mai frumos imn al unei echipe din tara noastra.

Am vazut acum citeva zile o emisiune in care au fost prezentate imagini din perioada Craiovei Maxima cu Adrian Paunescu. Nu m-am putut stapini, am plins in fata televizorului - Ion Geolgau in Gazeta Sporturilor

L-a convins pe Hagi sa revina la "nationala"

Marginalizat dupa Revolutia din 1989, Adrian Paunescu nu a uitat de sport nici in acele vremuri extrem de tulburi pentru el. A condus, pentru putin timp, publicatia "Sportul Romanesc" si a moderat mai multe emisiuni la radio sau TV.

In 1999, cand nationala de fotbal se lupta pentru calificarea la Campionatul European din 2000, Paunescu a reusit ceea ce la acea vreme parea imposibil, sa-l convinga pe Gica Hagi sa renunte la ideea de a se retrage din echipa nationala. "Regele" a fost invitat in cadrul emisiunii "Meciul Meciurilor", de la Antena 1, si a fost supus unui adevarat asalt de rugaminti si santaje emotionale, totul pentru a juca din nou sub "tricolor".

Punctul culminant a fost o melodie compusa si cantata special pentru a-l convinge pe Hagi; cum tricolorul iti cere sa vii/ In numele mamei si al tatalui, moment in care fotbalistului de atunci i-au dat lacrimile si a cedat rugamintilor. Mai bine de 100 de oameni s-au strans apoi in fata sediului televiziunii, tarziu in noapte, pentru a saluta decizia lui Hagi si hotararea lui Paunescu.

"Mai, dar cine esti tu ca sa se roage o tara intreaga de tine?", asa mi-am spus dupa tot ce a facut domnul Paunescu - Gheorghe Hagi.

Revenirea "Regelui" a fost de bun augur, Romania obtinand biletele pentru turneul final din Belgia si Olanda.

Adrian Paunescu a murit

Lumea sportului deplange moartea lui Adrian Paunescu

Mostenirea lui Paunescu este una uriasa, mai ales daca ne gandim ca acesta nu a detinut vreo functie oficiala la cluburi, facand totul din pasiune si dragoste de sport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adrian Paunescu murit, #Adrian Paunescu mort, #Adrian Paunescu Universitatea Craiova, #Paunescu imn Craiova, #Paunescu imn Rapid, #Paunescu Hagi echipa nationala , #murit