Ziare.com

Adrian Paunescu: In Memoriam - omul dinaintea poetului de curte

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 17:19

   

Adrian Paunescu: In Memoriam - omul dinaintea poetului de curte
Auzind de moartea lui Adrian Paunescu, m-am intristat si, intrun fel, am fost coplesit de sentimente amestecate. L-am cunoscut pe Adrian Paunescu, prin anul 1964 sau 1965 la cenaclul literar al Uniunii Scriitorilor din Bucuresti.

Pe atunci lucram ca sofer la Salvarea Capitalei frecventam acest cenaclu de cate ori aveam ocazia. Era condus de Eugen Barbu, un om cu un ego comparabil numai cu cel al lui Ceausescu.

Intr-o seara, Adrian Paunescu a citit un poem care, mie personal, mi-a placut mult. Era intitulat "Tudor Vladimirescu" si incerca, de fapt, sa reconstituie sinteza sufletului romanilor.

Eugen Barbu l-a criticat aspru, printre altele ca nu mentiona nimic despre fiii poporului, comunistii, care au realizat visurile de libertate ale lui Tudor Vladimirescu, cu ajutorul marelui popor rus.

Dupa cateva saptamani mi s-a permis si mie sa citesc un mic poem despre Avram Iancu, Horia, Closca si Crisan, in care ideea mea principala era ca romanii, si nu strainii, au ucis, prin tradare, visul libertatii,

Eugen Barbu m-a facut cu "ou si cu otet", spunandu-mi ca ideile mele par dusmanoase si ca am o filozofie de viata bolnava, sfarsind prin a ma "sfatui" sa ma las de poezie si sa-mi vad de soferie.

Adrian Paunescu mi-a luat apararea, lucru pentru care i-am fost recunoscator toata viata. Plecand de la cenaclu cu el, am discutat prieteneste.

Intre altele mi-a spus ca "lui Eugen Barbu i s-a urcat partidul la cap" si ca nu trebuie sa pun niciun fel de baza pe ce zicea el. "Inca nu i-a iesit 'groapa' din sange" Aluzia era la romanul lui, "Groapa".

Atunci am aflat ca si tatal sau a fost detinut politic. Dupa un timp, ostilitatile intre Eugen Barbu si Adrian Paunescu au escalat la un nivel care facea sa se umple sala cenaclului la capacitate, cu oameni care veneau sa vada cum isi arunca unul altuia insulte, mai mult sau mai putin elegante.

Adrian Paunescu era student la filologie si-mi inchipuiam ca va ajunge dascal la vreo scoala, pe undeva, departe de Capitala. Nu mica mi-a fost uimirea, cand peste cativa ani, ajuns in SUA, am aflat ca Adrian Paunescu devenise "poetul curtii".

Tin minte ca, odata, Adrian Paunescu mi-a spus ca literatura este un produs de larg consum, pentru mase. Cu cat scrii mai bine, cu atat esti citit mai mult si-ti vinzi creatia, traind mai bine.

O astfel de vedere era, mai de graba, o vedere din Vest, pe care poetul si-o insusise, probabil, in antipatia lui pentru Eugen Barbu, care sustinea ca numai "ideologia corecta" defineste o literature viabila.

Prin anii 1980, cineva mi-a adus, din Romania un exemplar al "Scanteii", care etala pe prima pagina un poem semnat de Adrian Paunescu, care era inchinat fiului cel mai valoros al tarii. Nu am reusit sa descifrez exact ce se intamplase cu el. Fie ca si-a pierdut busola, fie ca s-a dat batut, in convingerile lui, apeland la ajutorul diavolului ca sa treaca puntea proverbiala.

Pentru mine era de neinteles, cum fiul unui condamnat politic care a suferit peste 10 ani in inchisorile comuniste, nefiind admis la facultate, ani de-a randul, s-a dat batut, alaturandu-se fortelor negre ale opresiunii.

In afara de aceasta imperfectie, in statura lui de poet, Adrian Paunescu, indiscutabil, a fost un mare maestru al limbii.

Unele din poeziile lui afiseaza o sensibilitate asa de profunda incat te impresioneaza, indiferent cat de mult vrei sa nu te lasi coplesit.

Din moment ce l-am cunoscut pe acest om in anii formarii lui, cand inca era plin de elan, sinceritate si speranta, el ramane, in amintirea mea o figura luminoasa, indiferent ce greseli a facut mai tarziu. (La ora aceea dorea sa invete sa conduca un automobil. Nu am aflat niciodata daca a facut-o sau nu.)

Daca vrem sa cautam perfectiune nu trebuie sa ne concentram asupra oamenilor, indiferent cine sunt ei, pentru ca perfectiunea nu este un atribut uman.

Sa-i fie tarana usoara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6658 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

George 2

Ma intrebati daca mai sunt activ. In ce? In articolul meu mi-am propus sa povestesc ce stiu despre Adrian Paunescu, din propria mea experienta. Nu am avut intentia sa-l elogiez sau sa-i gasesc scuze. Si pentru cei care nu stiu, poetul curtii nu era oltean. S-a nascut in Basarabia. Cel putin asa mi-a spus el. Inmormantarea lui, langa Eminescu, e un sacrilegiu, dupa modesta mea parere.
Eu am fost norocos si am reusit sa fug de comunism. Daca
ma credeti suporterul lichelelor neo-comuniste sau fost-
comuniste, din Romania, va inselati. Cu putin inainte de
fuga mea din tara s-a emis un ordin pentru arestarea mea, de catre securitate.Fie Dumnezeu, fie ineptitudinea lor, m-au ferit de a merge pe pasii tatalui meu, care a suferit 10 ani in inchisorile comuniste si inca vreo cinci ani de "munca de jos", fara drepturi civile.
Faptul ca unii dintre Dv. ma acuza de a fi simpatizant
comunist etc. e o insulta grea. O scuz prin ignoranta
celor ce-si pun gura in viteza, inainte de a porni creierul. Sper ca, acum, intelegeti cine sunt si care e pozitia mea. Va multumesc pentru ca mi-ati citit articolul.

 

 

Corectiune pentru nea Vasalie cu ghiul in loc de memorie

Nea Vasalie, intre congresele IX si X, in comparatie cu perioada anterioara dejista, a fost trai pe vatrai in Romania. Nasulia a inceput dupa vizita in China si Coreea de nord urmata de rivulutia chiultiulara a lui Pelticle. De fapt nici nu puteai sa te racoresti de papagalda despre congresul IX deoarece Sala Polivalenta a fost deschisa in anul 1974, la NOUA ani de la congresul IX. Asa ca Vasalie, las-o moale la mustati ca-ti macaie istoria falsificata!

 

 

Dreaptă analiză domnule bum! Vă rog să primiti din partea mea ca dar un fragment din opera genială a dragului nostru Mihai Eminescu:

Fericească-l scriitorii, toată lumea recunoască-l...
Ce-o să aibă din acestea pentru el, bătranul dascăl?
Nemurire, se va zice. Este drept că viata-ntreagă,
Ca si iedera de-un arbor, de-o idee i se leagă.
"De-oi muri - isi zice-n sine - al meu nume o să-l poarte
Secolii din gură-n gură si l-or duce mai departe,
De a pururi, pretutindeni, in ungherul unori crieri
Si-or găsi, cu al meu nume, adăpost a mele scrieri!"
O, sărmane! tii tu minte cate-n lume-ai auzit,
Ce-ti trecu pe dinainte, cate singur ai vorbit?
Prea putin. De ici, de colo de imagine-o făsie,
Vre o umbră de gandire, ori un petec de hartie;
Si cand propria ta viată singur n-o stii pe de rost,
O să-si bată altii capul s-o pătrunză cum a fost?
Poate vrun pedant cu ochii cei verzui, peste un veac,
Printre tomuri brăcuite asezat si el, un brac,
Aticismul limbii tale o să-l pună la cantari,
Colbul ridicat din carte-ti l-o sufla din ochelari
Si te-o strange-n două siruri, asezandu-te la coadă,
In vro notă prizărită sub o pagină neroadă.
Poti zidi o lume-ntreagă, poti s-o sfarămi... orice-ai spune,
Peste toate o lopată de tărană se depune.
Mana care-au dorit sceptrul universului si ganduri
Ce-au cuprins tot universul incap bine-n patru scanduri...
Or să vie pe-a ta urmă in convoi de-nmormantare,
Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare...
Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el
Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te asteaptă.
Ba să vezi... posteritatea este incă si mai dreaptă.

Neputand să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subtire
Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
C-ai fost om cum sunt si dansii... Măgulit e fiecare
Că n-ai fost mai mult ca dansul. Si prostatecele nări
Si le umflă orisicine in savante adunări
Cand de tine se vorbeste. S-a-nteles de mai nainte
C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
Astfel incăput pe mana a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate cate nu vor intelege...
Dar afară de acestea, vor căta vietii tale
Să-i găsească pete multe, răutăti si mici scandale -
Astea toate te apropie de dansii... Nu lumina
Ce in lume-ai revărsat-o, ci păcatele si vina,
Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
Intr-un mod fatal legate de o mană de pămant;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult ii vor atrage decat tot ce ai gandit.

 

 

Dumnezeu sa-l ierte!

Chiar daca se incearca detasarea poetului Adrian Paunescu de pupuncuristul Adrian Paunescu, un lucru este cert. Asupra valorii literare a Operei lui Paunescu sa se pronunte criticii literari si sa-l aseze acolo unde ii este locul. Dar asupra caracterului perfid al lui Adrian Paunescu se poate pronunta orice roman, ca nu trebuie sa ai ai nu stiu ce universitati absolvite in C.V. pentru a pricepe ca Cenaclul Flacara functiona cu aprobare de la regimul ceausist, deci slujea regimul, ca Adrian Paunescu a fost un privilegiat al regimului Ceausescu, iar confirmarea a primit-o inclusiv in plina strada cand a fost scuipat de romani, ca a fost alaturi de alt "patriot" Corneliu Vadim Tudor poet de curte al Ceausestilor, ridicand la rang de arta pupincurismul, ticalosia, perfidia. Iar aceste lucruri nu pot fi uitate de romani, indiferent cate poezii frumoase si spectacole reusite a generat Paunescu. Evident, il iertam si ne rugam Bunului Dumnezeu sa-l ierte, asa cum se cuvine in aceste regretabile momente.

 

 

Citatul corect e

Lumina vine de la rasarit.
Si da, stim despre tot ce-ati scris dvs despre intelectuali. Cu observatia ca istoria ii va uita de-o potriva, si pe om si pe poetul Paunescu.

 

 

Cenaclul Flacara si Metronom (Cornel Chiriac si Andrei Voiculescu) de la Europa Libera erau printre putinele distractii muzicale in intunecata epoca ceausescu

Spectacolele Cenaclului Flacara de pana in 1980 erau chiar interesante. Probabil ca era un experiment nationalist de mase aprobat de partid. Tinerii veneau la aceste spectacole parca dintr-un spirit comun de revolta caracteristic varstei, unele cantece aveau sensuri ascunse antisistem sau erau dea dreptul critice

Paunescu urla in microfoane:

"Lumina, Lupta, Libertate !"
"Militienii sa iasa afara din sala !"

Cam asa ceva se canta in anii '70:

Sus la Cina Constantin sta bea o bere
Banii lui ii dau putere sa se simt-un domnisor
Intra-n vorba fara sa cunoasca frica
Cu distinsa Veronica si o roaga sa ia loc

Privitzi aceasta ratza
Care si moarta zboara
Caci ce o tzine-n viatza
E dragostea de tzara

Se zvonise prin ziare
Că-n Irlanda e-ntr-un sat
Un bărbat grozav de tare.
Lordul John, prinzand de veste
Cine e si de-unde este,
Pleacă-n grabă ca să vadă
Dacă e adevărat.

Nisipul fin a oftat,
zambeste-n el o urma de pacat
E semn c-aici in zadar,
Isi cheama Luna lupii la altar

Timpul vietii ni-i scurt
Hai sa-l facem curat
traiesc unii din furt
Atii doar din ce-au dat
Sunt saraci si bogati
Lasii ii scuipa pe bravi

Si-acum un "Mazel tov" a la Paunescu:
"Sa fie pace in lume, sa fie pace in lume.
Sa fie pace in lume, sa fie pace pace pace pe pamant !"

 

 

esti cu pluta - dupa capul tau in Romania nu au existat anti-comunisti adevarati , pentru ca nu ai avut tu in familie ; in familia ta au fost slugi si cozi de topor , si cand intalnesti un "nene" , il minimalizezi repede si ochelarii nu-ti "functioneaza"

desteptul pamantului

 

 

manipulator si manipulati

"In schimbul serviciului făcut conducătorului, Adrian Păunescu – un nume pe buzele tuturor – a devenit indispensabil si puternic in ierarhia propagandei, *** să infăptuiască, să indrepte erori, să facă numeroase fapte bune, să actioneze peste limitele stiute. A fost citit cu pasiune, versurile lui i-au fost recitate si cantate cu vehementă, cum nu stim să fi fost vreodată recitati si cantati poetii neamului. Dar nu putem uita că a atras intr-o cursă propagandistică sufletele candide ale adolescentilor, izbutind să deverseze energiile lor explozive in numele supravietuirii unui regim odios."

http://www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf

 

 

daca Paunescu a fost patriot , ce au fost cei care au fost torturati in puscariile comuniste ? unde ar trebui sa fie adevaratii anti-comunisti ingropati ? de ce Paunescu care a facut poezii Elenei Ceausescu este ingropat langa Eminescu ?

pe nimeni nu intereseaza , dar la smiorcaieli , nu va intrece nimeni ; vreti democratie si nivel de trai cadou ? uite acum , mai aveti rabdare vreo cateva sute de ani

 

 

Bine dom'le "oroare genetică"!

.

 

 

Ce-mi DORESC e,

sa nu aia apara altii ca el.
Nimic fara de masura
SAara buna

 

 

Moartea unei "valori".......un instrument de imbecilizare nationala

Agonia terminala si prabusirea a dictaturii l-au surprins pe Paunescu pe post de lacheu dispretuit si de stapanii invinsi si de sclavii revoltati. Urmarit de multime pe strazile din centrul Capitalei, a incercat sa se refugieze la Ambasada SUA. A scapat fara o zgarietura. A revenit in registrul public fara ca vreodata sa-si exprime vreun regret. Acelasi Ion Iliescu care candva, ca prim secretar al Comitetului Judetean Iasi al PCR, refuzase sa permita performantele grotesti ale “Cenaclului Flacara al Tineretului Revolutionar" l-a acceptat si l-a incurajat ca politician in cadrul PDSR (azi PSD). A devenit senator, a scos revista cu numele incredibil “Totusi, iubirea". Literar vorbind, Adrian Paunescu a incetat din viata cu decenii in urma. Moral, la fel. A fost un instrument benevol si primejdios al unui regim criminal pe intreg parcursul existentei sale. Efemera sa rebeliune morala din anii 60 a fost o revolta in genunchi. S-a emasculat etic si a capotat estetic. Am scris despre el in acesti termeni de-a lungul anilor. Nimic din ce s-a petrecut in ultimii ani nu ma face sa-mi schimb punctul de vedere

 

 

Comentatori anticomunisti de pe ziare.com, veniti pe Facebook, caci ziare.com are cont deschis si pe Facebook! Pe Facebook veti intalni comentatori de calitate, care, chiar daca au pareri contrare, se comporta civilizat si combat cu eleganta. Va astept!

Trecerea in vesnicie a comunistului fara rusine si fara regrete Adrian Paunescu mi-a produs revelatia ca am printre prietenii Facebook comentatori anticomunisti de calibru.
Zilele acestea i-am descoperit cu fericita exaltare pe Cristian-Ovidiu Vaganu, Liana Badd, Vlasti Milanovici, Anca Dragomir, Florin Stefanescu si sa ma scuze aceia dintre voi pe care i-am omis.
Tuturor acestora le-am multumit ca exista!
Lasati-i pe comunisto-securisto-kaghebisti sa ramana singuri pe ziare.com!
Acest gest de fronda din partea voastra i-ar lasa fara replica, caci nu ar mai avea cui s-o dea.

 

 

La Ev. Zilei, un roman spune:

"Revenind la lupii nostri comunisti care acum fac pe mieluseii, Paunescu a sustinut activ comunismul cu cuvantul sau, in acele timpuri de oroare, a fost unul din capii propagandei lui Ceausescu, nu a fost un simplu fan pe strada. A fost unul din maestrii indoctrinarii si indobitocirii poporului, sub masca manifestarilor culturale. A beneficiat de o parte din prada luata de comunisti de la victimele lor: bani, lux, onoruri, casa din lotul celor nationalizate, vacante in casele de odihna ale partidului, care au fost la origine conace nationalizate etc. etc. A stiut de crimele lor si le-a tainuit, in loc sa le denunte public, mai mult decat ca le-a tainuit a strigat in gura mare ca atat comunismul cat si Ceausescu et comp. sunt nobletea intruchipata. Cum se cheama asta, daca nu complicitate? In termeni de cod penal, exista distinctie de sanctiune intre faptas si complice, dar exista si pedepse pentru amandoi. Paunescu, iar cazmaua o tin pregatita pentru toti -escu de aceeasi sorginte, nu doar pentru porcul asta!

In plus a fost omul de casa al ceausestilor .A dus o viata plina de huzur cu Nicu Ceausescu cind majoritatea romanilor murea de foame .Folosindu-se de securitate a facut mult rau multor oameni . A fost unul din cei care a construit "Oda lui Ceausescu (Cintarea Saraciei - sau pardon decaderea Romaniei ) " de tip Kim Ir Sen . Dupa revolutie sotia lui a omorit toata familia unui copil intr-un accident de circulatie in care era vinovata si porcul si-a scapat de puscarie nevasta fiind senator . Imediat dupa revolutie tinerii care au facut revolutia l-au umplut de flegme in fata ambasadei americane din Buc unde cerea disperat azil politic .Americanii au spus ca nu pot sa-i dea viza unui personaj compromis in epoca Ceausescu . Si cite si mai cite din biografia reala a acestui porc comunist imbatrinit in rele ,care se crede cel mai cinstit , curat si talentat om din lume . Pt cei care il admira pot sa spun un singur lucru : Se reconfirma tragedia ca romanii nu stiu care le sunt adevaratele valori culturale si intelectuale . Nu exista valoarea fara moralitate! Iar porcul de Paunescu nu a avut nici o data morala . Ganditi-va la poetii detinuti politici in comunism care au suferit cumplit si au fost ucisi de comunismul in care el a trait ca un valet de lux .

Cind ma uit la el imi vin in minte cuvintele lui Plutarh ..Barba non facit philosophum ...pt cei ce nu stiu ...barba nu te face filozof ...

Somnul ratiunii naste monstri .... ...aviz amatorilor care cred ca mai au ceva de spus !"

 

 

"...indiscutabil, a fost un mare maestru al limbii"

Intr-adevar. Din TOATE privintele.

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor