Adrian Paunescu: In Memoriam - omul dinaintea poetului de curte

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 17:19
7908 citiri
Adrian Paunescu: In Memoriam - omul dinaintea poetului de curte

Auzind de moartea lui Adrian Paunescu, m-am intristat si, intrun fel, am fost coplesit de sentimente amestecate. L-am cunoscut pe Adrian Paunescu, prin anul 1964 sau 1965 la cenaclul literar al Uniunii Scriitorilor din Bucuresti.

Pe atunci lucram ca sofer la Salvarea Capitalei frecventam acest cenaclu de cate ori aveam ocazia. Era condus de Eugen Barbu, un om cu un ego comparabil numai cu cel al lui Ceausescu.

Intr-o seara, Adrian Paunescu a citit un poem care, mie personal, mi-a placut mult. Era intitulat "Tudor Vladimirescu" si incerca, de fapt, sa reconstituie sinteza sufletului romanilor.

Eugen Barbu l-a criticat aspru, printre altele ca nu mentiona nimic despre fiii poporului, comunistii, care au realizat visurile de libertate ale lui Tudor Vladimirescu, cu ajutorul marelui popor rus.

Dupa cateva saptamani mi s-a permis si mie sa citesc un mic poem despre Avram Iancu, Horia, Closca si Crisan, in care ideea mea principala era ca romanii, si nu strainii, au ucis, prin tradare, visul libertatii,

Eugen Barbu m-a facut cu "ou si cu otet", spunandu-mi ca ideile mele par dusmanoase si ca am o filozofie de viata bolnava, sfarsind prin a ma "sfatui" sa ma las de poezie si sa-mi vad de soferie.

Adrian Paunescu mi-a luat apararea, lucru pentru care i-am fost recunoscator toata viata. Plecand de la cenaclu cu el, am discutat prieteneste.

Intre altele mi-a spus ca "lui Eugen Barbu i s-a urcat partidul la cap" si ca nu trebuie sa pun niciun fel de baza pe ce zicea el. "Inca nu i-a iesit 'groapa' din sange" Aluzia era la romanul lui, "Groapa".

Atunci am aflat ca si tatal sau a fost detinut politic. Dupa un timp, ostilitatile intre Eugen Barbu si Adrian Paunescu au escalat la un nivel care facea sa se umple sala cenaclului la capacitate, cu oameni care veneau sa vada cum isi arunca unul altuia insulte, mai mult sau mai putin elegante.

Adrian Paunescu era student la filologie si-mi inchipuiam ca va ajunge dascal la vreo scoala, pe undeva, departe de Capitala. Nu mica mi-a fost uimirea, cand peste cativa ani, ajuns in SUA, am aflat ca Adrian Paunescu devenise "poetul curtii".

Tin minte ca, odata, Adrian Paunescu mi-a spus ca literatura este un produs de larg consum, pentru mase. Cu cat scrii mai bine, cu atat esti citit mai mult si-ti vinzi creatia, traind mai bine.

O astfel de vedere era, mai de graba, o vedere din Vest, pe care poetul si-o insusise, probabil, in antipatia lui pentru Eugen Barbu, care sustinea ca numai "ideologia corecta" defineste o literature viabila.

Prin anii 1980, cineva mi-a adus, din Romania un exemplar al "Scanteii", care etala pe prima pagina un poem semnat de Adrian Paunescu, care era inchinat fiului cel mai valoros al tarii. Nu am reusit sa descifrez exact ce se intamplase cu el. Fie ca si-a pierdut busola, fie ca s-a dat batut, in convingerile lui, apeland la ajutorul diavolului ca sa treaca puntea proverbiala.

Pentru mine era de neinteles, cum fiul unui condamnat politic care a suferit peste 10 ani in inchisorile comuniste, nefiind admis la facultate, ani de-a randul, s-a dat batut, alaturandu-se fortelor negre ale opresiunii.

In afara de aceasta imperfectie, in statura lui de poet, Adrian Paunescu, indiscutabil, a fost un mare maestru al limbii.

Unele din poeziile lui afiseaza o sensibilitate asa de profunda incat te impresioneaza, indiferent cat de mult vrei sa nu te lasi coplesit.

Din moment ce l-am cunoscut pe acest om in anii formarii lui, cand inca era plin de elan, sinceritate si speranta, el ramane, in amintirea mea o figura luminoasa, indiferent ce greseli a facut mai tarziu. (La ora aceea dorea sa invete sa conduca un automobil. Nu am aflat niciodata daca a facut-o sau nu.)

Daca vrem sa cautam perfectiune nu trebuie sa ne concentram asupra oamenilor, indiferent cine sunt ei, pentru ca perfectiunea nu este un atribut uman.

Sa-i fie tarana usoara.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Adrian Paunescu tanar, #Adrian Paunescu murit, #opera Adrian Paunescu , #murit
Comentarii
Poza Georgica Boerica
Georgica Boerica
rank 3
Poza bum
bum
rank 5
daca Paunescu a fost patriot , ce au fost cei care au fost torturati in puscariile comuniste ? unde ar trebui sa fie adevaratii anti-comunisti ingropati ? de ce Paunescu care a facut poezii Elenei Ceausescu este ingropat langa Eminescu ?