Opinii: A murit un Poet. Traiasca Poetul !

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 13:36
2448 citiri
Opinii: A murit un Poet. Traiasca Poetul !
Foto: gandul.info

Ca de fiecare data cand moare o personalitate, toti ne intrecem in omagii. Brusc, ne amintim ca a fost un om bun si ca a facut multe fapte demne de renumele sau. Scuturam cartile de praf si ni le punem la inima, sensibili la ceea ce nu am simtit cand el era in viata.

Volumele lui Paunescu se vor cumpara de-acum inainte ca painea calda. Poate ca vanzarile vor atinge cam aceleasi dimensiuni precum acelea din timpul comunismului, atunci cand se vindeau pe sub mana, fiind o adevarata "marfa de contrabanda". Odata cu ziarele, vom cumpara CD-uri, editii speciale si postere cu Adrian Paunescu.

Prin metroul bucurestean, deja au inceput sa apara oameni care stau cu cate o carte veche in fata, bineinteles, un volum de poezii paunesciene. Scoase de prin cotloanele ascunse ale bibliotecilor, volumele lui de versuri sunt reinviate acum de moartea artistului.

Vor aparea, probabil, si biografii ale lui Paunescu. Copiii lui vor scoate de prin sertare carti nepublicate inca. Adversarii sai incrancenati isi vor opri tiradele si vor pleca ochii in pamant, in memoria celui disparut.

Scormonim usor prin amintire si vedem ca poetul a facut multe lucruri bune. In sport, in literatura si chiar in politica. Nu a fost ferit nici de lucruri care acum nu trebuie mentionate. Insa nu exista om care sa le aiba pe toate bune.

Chiar si suporterii cei mai rai din peluzele stadioanelor ii regreta disparitia. Lor le-a compus imnurile echipelor Rapid si Universitatea Craiova. El l-a readus pe Hagi la echipa nationala.

Dar acum se vor trezi multi iubitori de literatura care, probabil, il vor ridica alaturi de Eminescu si Arghezi, in galeria celor mai mari poeti romani. Nu este acolo, dar nici prea departe nu este.

Moartea lui resusciteaza tirajele ziarelor si audientele televiziunilor. In aceste timpuri, influentate atat de mult de mass-media, inmormantarea unei personalitati de o asemenea anvergura va fi, cu siguranta, transformatata intr-un fel de asa-zis "spectacol", cu camere multe, reporteri si Breaking News.

S-a mai oprit putin timpul in loc pentru romani. In ultima perioada, doar vestile rele ne-au oprit in loc viata, tot mai incercata. Istoria il va aseza la locul lui, iar timpul va arata cine a fost cu adevarat Adrian Paunescu. Vorbele noastre, marcate de evenimentul mortii, sunt acum prea avantate.

Cand mor poetii, pier cei care ne canta bucuriile si plang suferintele pentru noi toti. Ei mor pentru a trai mai mult in alta parte: in vesnicie si in sufletele noastre.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Adrian Paunescu murit, #poezii carti Paunescu, #scriitor volume, #politician Rapid Craiova , #murit