Opinii Adrian Paunescu, la intalnirea cu istoria

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 08:00
6733 citiri
Opinii Adrian Paunescu, la intalnirea cu istoria

Despre omul Adrian Paunescu nu are nimeni, in afara de familie si prieteni, caderea sa vorbeasca. Vorba aceea: despre morti numai de bine.

Numai ca de astazi, poetul si politicianul Adrian Paunescu intra in istoria literaturii si a ultimilor 50 de ani ai Romaniei, iar din acest punct de vedere zicerile populare si sentimentele absolut firesti ale apropiatilor nu mai au ce cauta, insa (din pacate) abunda.

Am auzit formulari de tipul: "Dumnezeul literaturii romanesti", "demn sa treaca pe sub Arcul de Triumf", "un zeu din Olimp coborat o vreme printre noi", "un poet mai mare ca Eminescu" (Bebe Ivanovici dixit!) si alte asemenea forme de delir verbal.

Dincolo de ele, Adrian Paunescu a fost, desigur, o personalitate foarte complexa, cu multe lumini si umbre pe masura. A fost un poet de mare talent si extrem de prolific, cu o usurinta a versificarii si a metaforei demna de o carte a recordurilor. Foarte bine il defineste Associated Press, drept poetul care a atins mereu cele mai sensibile coarde ale sufletului. Acesta a fost si marele sau secret.

Nu cred ca exista cineva care sa nu vibreze la "Ruga pentru parinti", la "Totusi, iubirea" sau la vreo poezie inlacrimata despre Basarabia. Teme clasice cu efect garantat. Toate acestea l-au facut pe Adrian Paunescu un poet popular prin excelenta, dar nu ii asigura un loc alaturi de elita autentica a poeziei romanesti, acolo unde troneaza Mihai Eminescu, Lucian Blaga (singurul poet roman nominalizat la Nobel) si Nichita Stanescu.

Are priza la public, impresioneaza "naturelul", dar nu are nici inaltimile colosale si abisurile insondabile filosofice ale marii poezii romanesti. Se poate compara oare vreuna dintre poeziile sale cu capodopera eminesciana "Oda in metru antic" sau cu tulburatoarea marturisirea de credinta a lui Lucian Blaga: "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii"?

Diferenta dintre Adrian Paunescu si marea poezie romaneasca ar fi cam ca intre muzica usoara de buna calitate si muzica simfonica de geniu. Asta daca luam in calcul doar poezia curata nu si gretoasele poeme si epistole.

Numele lui Adrian Paunescu va ramane insa legat, poate mai mult decat de poezia sa, de cenaclul Flacara, una dintre cele mai controversate fenomene ale comunismului, in care unii au vazut o forma de disidenta, altii doar o subtila forma de propaganda si manipulare a tineretului. Optez pentru a doua variata. Cenaclul Flacara a indeplinit doua misiuni.

Pe de-o parte, a fost supapa necesara a oalei sub presiune numita Romnaia. Inainte de paranoia totala, care a si adus sfarsitul regimului, Nicolae Ceausescu stia bine ca este nevoie de o astfel de supapa de descarcare a energiilor tinerilor care, spre deosebire de tinerii din tarile comuniste vecine, aveau parte de mult mai putina libertate si mai rare (spre deloc!) "injectii de occidentalism".

Asa ca au fost permise vreme de 12 ani, 1.600 de spectacole fluviu de cate 12-13 ore la care un poet in transa aducea in transa 50 de mii de oameni. E drept, se recitau poezii clasice, s-au lansat acolo artisti de valoare, au scapat si stropi de Bob Dylan (in varianta Florian Pittis).

Dar tot acolo s-a scandat "Traiasca Ceausescu, partidul si poporul!", tot acolo s-au ridicat ode marelui carmaci. Dupa ce era salutata, generatia in adidasi si blugi era bine indoctrinata. Iata ce scrie raportul Tismaneanu de condamnare a comunismului despre episodul numit Cenaclul Flacara:

"Cenaclul a inceput in curand sa semene, prin randuiala si gestica, cu savarsirea unui ritual: modelul religios pare a fi indispensabil propagandei totalitare cand vrea sa aiba succes.Poetul nu uita, insa, niciodata sa aminteasca tuturor celor incantati de ce vad si de ce simt ca datoreaza Conducatorului suprem - care vorbeste prin gura lui - supunere si iubire, caci numai El le poate asigura, in vremurile acelea tulburi si in coltul acesta de lume, linistea si stabilitatea.

Nimeni nu a facut un mai mare serviciu propagandei si regimului lui Ceausescu. Acest scriitor, prin actiunile lui, prin personalitatea lui care fascina si descumpanea, a prelungit existenta comunismului nationalist-ceausist, precizandu-i, cristalizandu-i si intrupandu-i doctrina.

In schimbul serviciului facut conducatorului, Adrian Paunescu - un nume pe buzele tuturor - a devenit indispensabil si puternic in ierarhia propagandei, slobod sa infaptuiasca, sa indrepte erori, sa faca numeroase fapte bune, sa actioneze peste limitele stiute.

A fost citit cu pasiune, versurile lui i-au fost recitate si cantate cu vehementa, cum nu stim sa fi fost vreodata recitati si cantati poetii neamului. Dar nu putem uita ca a atras intr-o cursa propagandistica sufletele candide ale adolescentilor, izbutind sa deverseze energiile lor explozive in numele supravietuirii unui regim odios".

Adrian Paunescu si Cenaclul au disparut de pe scena nu pentru ca la Ploiesti au murit cativa tineri, ci pentru ca devenise prea periculos chiar pentru sistemul de propaganda care-l crease. Si se pare ca multi romani au inteles asta inca din vremea asa-zisei sale disidente, cat timp a fost la un pas de linsaj in decembrie 1989.

Sunt adevaruri istorice care nu cred sa-l califice pe Adrian Paunescu exact pentru a trece pe sub Arcul de Triumf. Iar dupa ce isteria televizata a mortii sale se va stinge, istoria, inclusiv cea a literaturii, il va aseza probabil la locul pe care-l merita. Nici la subsol, dar nici in top.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Adrian Paunescu murit, #Adrian Paunescu poet, #Paunescu istoria poeziei, #Adrian Paunescu cenaclul Flacara , #murit
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
"Dar nu putem uita ca a atras intr-o cursa propagandistica sufletele candide ale adolescentilor, izbutind sa deverseze energiile lor explozive in numele supravietuirii unui regim odios".
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Bre , eu am fost la Cenaclu de mai multe ori si nu tin minte sa se fi cantat -scandat "Traiasca Ceausescu, partidul si poporul!" ....