Opinii: Schimbare - iese Manole, intra Paunescu (I)

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 16:33
2482 citiri
Opinii: Schimbare - iese Manole, intra Paunescu (I)

Moartea poetului Adrian Paunescu a produs o schimbare pe plan mediatic si nu numai. Abia acum regretata Madalina Manole se poate odihni in pace, caci atentia, interesul, "iubirea" sufocanta si samanta de scandal a oamenilor s-a indreptat catre poet.

Poate ca cineva isi dorea o schimbare. Poate ca trebuia sa moara cineva pentru ca "fata cu parul de foc" sa nu se mai rasuceasca in mormant. Poate ca moartea a devenit un trend. Poate ca moartea cuiva, mai ales a unei personalitati, naste curiozitati funebre si ocazii binevenite de a lansa alte persoane pe prima scena a popularitatii. Sau poate, pur si simplu, setea de inavutire a celor ce raman in urma este la fel de prezenta si dupa moartea "roditorului" de avere. Sau poate chiar se amplifica.

Toate acestea sunt simple probabilitati. Pot deveni intrebari cu sau fara raspuns. Insa de fiecare data cand moare un nume, istoria se repeta. Aceasta este o certitudine si nu o probabilitate. Acest fapt cert reprezinta o problema ce tine doar de respectul si aprecierea pe care ar fi trebui sa o varsam peste mormantul celui plecat dintre noi.

Nu de putine ori am observat cum oamenii care ar fi trebuit sa primeasca o pretuire din partea semenilor sunt calcati in picioare zi de zi in viata amara pe care o duc. Acelasi lucru, dar parca cu o intensitate ceva mai mare, se intampla si dupa ce acestia coboara grabiti si incremeniti spre lutul mut si ademenitor.

Sunt calcati in picioare si sifonati precum presul de la usa. Cei care o fac poarta masti plasmuite strategic, sunt renovati in exterior si patati in interiorul ciuruit de interesele obscure.

Moartea unor valori si obsesia romanilor de a le zidi statui fragile

Oare nu se poate sa fie lasati sa plece in liniste? De fiecare data, la o moarte ilustra, ne amintim cat de nemaipomenit a fost raposatul si cat de mult pierde poporul roman prin disparitia sa.

Totul devine un circ sau un lungmetraj cu scenariu mai mult decat perfect. Cuvinte mari, lacrimi de crocodil, priceputi comentatori la TV, presupusi prieteni care apar din neant si fac declaratii uimitoare, dorind sa scoata adevarul "ascuns" la lumina, presedinti de stat si diversi politicieni care transmit condoleante pe cale publica, sobor de preoti, drapel pe sicriu, onoruri militare, imn national si alte lucruri "extraordinare".

Minunatii de acest gen sunt doar cateva aspecte care rasar brusc din moartea celui ce nu merita un tratament burlesc, ci un gand bun si o pomenire cinstita, corespunzatoarea celui ce a fost.

Citeste duminica continuarea materialului, doar pe Ziare.com

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În ciuda...