Opinii: Schimbare - iese Manole, intra Paunescu (II)

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 09:40
2686 citiri
Opinii: Schimbare - iese Manole, intra Paunescu (II)

Scandalul iscat imediat dupa moartea Madalinei Manole s-a "mutat" numaidecat sub umbra lasata de Adrian Paunescu. Fie ca vorbim de circ, fie ca vorbim de o mediatizare exagerata, nu se poate ca moartea cuiva sa se transforme in puncte de rating.

Lucrurile par a se schimba dupa mai bine de o suta de zile de la nefericita decizie a Madalinei Manole de a ne parasi. Am asistat la un scandal groaznic ce parea a nu se mai termina. Un scandal ce depasise cu mult limitele decentei.

Audienta a fost maxima. S-au atins diferite teme ce au tesut in jurul artistei o poveste mizerabila, demna de a starni animozitate pentru cei care au gandit "planul de lucru" si compasiune pentru Madalina.

De la cititori: Schimbare - iese Manole, intra Paunescu (I)

A fost sau nu o sinucidere? A fost indemnata prin diferite cai sa recurg la nefastul gest sau a fost dorinta ei? Cine pune mana pe avere?

Acestea intrebari au fost intoarse pe toate partile, dand nastere unui scandal pe care Madalina nu il merita. S-a aruncat pisica din curtea sotului in cea a parintilor si viceversa, o armata de psihologi, astrologi, numerologi si diversi ciudati unsi cu toate alifiile si-au dat cu parerea si au scornit ipoteze de un fantastic absolut, uite copilul, nu-i copilul, ba chiar s-a ajuns la povesti ce nu merita sa le amintesc aici.

Desigur, vina se imparte intre presa, parinti, sot si alte cunostinte. Consider ca daca Madalina ar fi insemnat cu adevarat ceva pentru ei nu ar fi ajuns sa ii manjasca numele pentru nimic in lume, nici macar pentru contractele semnate cu diversele televiziuni.

Dar s-a intamplat si minunea, exact cand nimeni nu mai spera.

Scandalul din jurul familiei Manole a pierdut prim-planul odata cu decesul lui Adrian Paunescu. Putem spune ca s-a predat stafeta. Initial nu credeam ca liderul de la Cenaclul Flacara va tine "pasul" cu Madalina. Eram convins ca atat presa, cat si oamenii, in general, isi vor indrepta atentia catre eveniment, insa nu ma asteptam ca in cazul lui Paunescu sa incolteasca samanta de scandal.

Credeam ca versurile poetului vor inmuia cat de cat discutiile aprinse, generate de te miri ce nimic. Iar s-au atins puncte sensibile din viata celui ce ne paraseste. In cazul lui Paunescu, scandalul orbiteaza in jurul mesajelor transmise de operele poetului, daca acesta a fost sau nu un slujitor al regimului comunist sau daca a impartit sau nu cu Nichita Stanescu aceeasi femeie. Mai nou, se insista asupra faptului ca Paunescu ar mai avea doua fete despre care nu se stia pana acum.

Acestea sunt multumirile aduse celor care s-au daruit acestei societati, celor care au avut curajul sa scrie istorie. Din nefericire, cele doua cazuri precizate in acest material nu sunt unice. De acelasi tratament au avut parte si Ion Dolanescu si Adrian Pintea. Tot averea a fost motivul pentru care moartea a devenit la fel de agitata ca si viata. Nici macar Toma Caragiu, care "joaca" in ceruri de peste 30 de ani, nu a scapat de conflicte mediatizate, creionate cu migala de fabricantii de senzational.

Un senzational obsesiv, fara limite. Zilele trecute, oriunde ai fi intors capul auzeai de Paunescu, oriunde te-ai fi ascuns dadeai tot de Paunescu. Nu ar fi trebuit sa se faca atata zarva. Cei care doreau sa il planga, sa ii aprinda o lumanare si sa ii aduca o floare o puteau face linistiti, iar presa, in special televiziunile, ar fi trebuit sa se rezume doar la a informa opinia publica cu privire la nefericitul eveniment. Este pacat ca s-a intamplat altfel.

Existenta unor afirmatii complet puerile ale diversilor indivizi in raport cu talentul si operele poetului tinde sa ne demonstreze inca o data ca reactia oamenilor in astfel de clipe poate fi una falsa, intarind ideea ca aprecierea valorilor se face numai atunci cand acestea devin partea a istoriei.

Altfel, nu se explica de ce s-a ajuns la o comparatie intre Paunescu si Eminescu, poetul national, asa cum este denumit. Fie cei care declara aceste lucruri sfideaza istoria literaturii romane, fie clasifica poetii dupa criterii de popularitate. In acest caz, Paunescu are castig de cauza, fiind un contemporan cu ei. Il putem considera cel mai mare poet contemporan, nicidecum al tuturor timpurilor, asa cum am auzit pe la televizor sau in metrou.

In acceptiunea dumnealor, au ignorat poeti precum Cosbuc, Arghezi, Blaga, Bacovia, Alecsandri sau N. Stanescu, coborandu-i pe cea mai joasa treapta ierarhica a poeziei. Oricum, nu ar fi deloc surprinzator sa aflam ca aceste personaje nu cunosc nici macar titlul vreunei poezii scrise de Adrian Paunescu.

Si ca totul sa se incheie cum trebuie, sa aratam ca suntem romani adevarati, ca ne pasa si avem ochi pentru valorile noastre, declaram si o zi de doliu national in memoria celor care nu mai sunt. Apoi, redenumim la repezeala niste strazi, bulevarde, piete sau institutii dupa numele lor. Daca de construit nu suntem in stare, macar sa redenumim ceea ce deja avem.

Pacat ca Dumnezeu ii aprecieaza mai devreme decat o putem face noi si ii ia la el...

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Adrian Paunescu murit, #Madalina Manole murit, #moarte artisti romani , #murit