Opinii: Spectacolul indecent al lui Paunescu

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 19:02
9048 citiri
Opinii: Spectacolul indecent al lui Paunescu

Ne place cand o personalitate pleaca dintre noi, sa ne grabim a-i pune peste cruce si sentinta noastra. Cu cat dimensiunile omului sunt mai complexe, cu cat ele imbina mai vartos arta si politica, trecutul si prezentul, intr-un mod nu usor de inteles, cu atat devenim si noi mai radicali in evaluare.

"Cel mai mare poet de la Eminescu incoace", "Mortul invingator", o voce critica, asa cum spunea Ion Iliescu, "pe nedrepet considerata cantaret la curtea lui Ceausescu".

Exista o dogma bine impamantenita ca despre morti nu "se face" a spune lucruri indecente. Daca adevarul mai poate fi inca cernut, daca pentru o suma importanta a celor de langa noi el inca mai reprezinta acelasi lucru, atunci trebuie sa avem puterea sa pastram memoria celor care ne parasesc, pe cat posibil, in adevarul ei. Cum va ramane Adrian Paunescu in memoria poporului roman? Asa cum vom putea si vom stii sa il pastram.

Pana sa ajungem la Paunescu avem acum a privi spectacolul pe care urmasii sai il fac in jurul mortii sale. Nu stiu daca lui Paunescu i-ar fi placut sau nu, dar show-ul televiziunilor de stiri si al unei bune parti a presei romanesti poarta marca inregistrata a cenaclurilor Flacara.

Acest LAUDATIO desantat este pentru unii greu de digerat. Nu mai exista masura in a preaslavi si elogia latura umana, spirituala si genialitatea lui Adrian Paunescu. Corneliu Vadim Tudor a fost la un pas sa spuna ca regimul lui Traian Basescu i-a infrant inima "fratelui lui Adrian Paunescu".

Adrian Paunescu i-a inchinat ode lui Nicolae Ceausescu. "Sa traiti, Maria Voastra!" - astfel s-a raportat poetul si artistul si publicistul Paunescu fata de dictatorul Ceausescu. Insa nu poeziile si articolele si scrisorile elogioase ale lui Paunescu la adresa lui Ceausescu au facut cel mai mare rau, ci fenomenul si spectacolul indecent al lui Adrian Paunescu in slujba sistemului comunist si a ideologiei promovate de Ceausescu.

Sa nu ne grabim sa-i condamnam pe cei care si astazi se simt plutind in valul mistic al emotiilor difuzate frenetic la spectacolele cenaclurilor Flacara. Acolo se ascunde jocul cel mai adanc jocul dublu practicat de Paunescu, acolo sta perversiunea cea mai bine deghizata a valorilor stalcite pe care le-a promovat poetul Paunescu. Talentul si opera lui vor fi judecate de posteritate, bine sau rau, insa raman infipte intr-un spatiu de unde nimeni nu i le vor putea smulge.

Efectele activitatii lui Adrian Paunescu din perioada comunista insa pot si trebuie sa fie asumate in numele aceleasi memorii. Sutele de tineri dezlantuiti intr-o frenezie artistica, zecile de talente lansate in pelegrinarile cenaclului Flacara prin tara, eliberarea frustratrilor unei populatii injosita si nuantele religioase pe care "fenomenul" Paunescu le-a nascut in anii '70 - '80 sunt piatra testamentara a celui care a fost poetul Adrian Paunescu.

Nici Adrian Paunescu si nici adulatorii sai de astazi nu pot transforma indecenta extazierii maselor de tineri in numele ideii si regimului lui Nicolae Ceausescu. Prin spectacolele sale, Paunescu nu doar legitima, ci sustinea, intarea si preamarea personalitatea lui Nicolae Ceausescu si, nu in ultimul rand, ii consolida regimul politic. Ii stergea greselile si derapajele.

In numele artei si al lacrimilor varsate pe versurile si muzica lui Paunescu, opera sociala a poetului a fost una care nu a umanizat comunismul, ci a drogat tineretul distragandu-i atentia de la nedreptatile, asburditatile si atrocitatile sistemului dictatorial al lui Ceausescu.

Spectacolele promovate de Paunescu au nascut si au incurajat efuziuni nationaliste. Prin ele s-a muiat si apoi s-a taiat "furia oarba" a maselor de tineri, care altfel poate ca s-ar fi adancit in protestul interior fata de regimul inuman al lui Ceausescu. Nici nu mai conteaza daca Paunescu a fost constient sau nu cum intareste si consolideaza "opera" sa sistemul comunist.

Iar daca Paunescu poate fi numit astazi disident, atunci noi toti am fost un popor disident. Daca adevarurile minimale ale istoriei noastre pot fi mistificate intr-o asemenea masura, atunci este posibil ca Vadim Tudor sa fie, la moartea sa, considerat al treilea cel mai mare poet national. Dupa Eminescu si Paunescu. Iar poporul isi va aplauda tortionarii cu lacrimi in ochi. La fel de sincere precum si cele pe care le varsa la cantarile Flacara.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Comentarii
Georgica Boerica
rank 3
Adrian Paunescu "imbecilul talentat" la Premiul Nobel pentru PLAGIATURA! Da, cititi corect PLAGIATURA! Unii "d bitoci" il compara cu Eminescu! Eu il consider un "i mbecil" talentat in rima, care a distrus tot ce a mai ramas bun din sufletul romanesc!Halal