Presa de azi: Adrian Paunescu a murit

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 08:28
3754 citiri
Presa de azi: Adrian Paunescu a murit
Foto:realitatea.net

S-a stins. Vineri de dimineata, inima poetului Adrian Paunescu a batut pentru ultima data. Niciun alt subiect nu a mai contat in presa romaneasca, cea care a adus un omagiu, a rememorat viata si cariera lui Paunescu si a scos inca o data la iveala luminile si umbrele celui considerat de multi cel mai important poet roman al ultimelor decenii.

Evenimentul Zilei: Adrian Paunescu a murit

Asa cum devenise clar inca de cu o zi inainte, nu s-a mai putut face nimic pentru Adrian Paunescu, a carui inima s-a dovedit prea slaba pentru boala care-l incerca de mai mult timp.

"Astazi, 05.11.2010, la orele 07.15, inima maestrului Adrian Paunescu a incetat sa mai bata. Dupa nenumarate tentative de resuscitare a trebuit sa ne declaram invinsi... si maestrul a plecat dintre noi", a anuntat medicul Serban Bradisteanu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara a Spitalului Floreasca, citat de Evenimentul Zilei.

S-a aflat despre stare subreda de sanatate a artistului in vara. In iunie, unii vorbeau ca poetul avea ciroza hepatica sau cancer. In aparitiile sale publice, se vedea ca e tot mai slabit. Pierduse 30 de kilograme intr-o luna si jumatate. Chiar si asa a continuat sa apara la televizor, in transmisiuni in direct de acasa, nu mai avea forta insa. A preferat sa nu se retraga cu toate ca a ramas in viata publica, "mai resemnat", asa cum chiar el spune nu demult.

Ziaristii de la Evenimentul Zilei au facut si o radiografie, in cuvintele poetului insusi, a modului in care starea lui de sanatate s-a deteriorat. De pe patul de spital, Adrian Paunescu a scris, pe 31 octombrie, poezia "De la un cardiac, cordial".

"Nu ma retrag, nu pot sa fac asa ceva, insa voi fi mai resemnat".

"Nu e cancer, nu e ciroza, s-au scris aiureli, ca nu e adevarat. La un moment dat am avut un complex hepato-renalo-cardiac de suferinte", declara Paunescu in urma zvonurilor.

S-a ferit sa dea insa un diagnostic: "Am facut cateva seturi de analize, la primele au venit rezultatele, dar inca nu e nimic concludent, astept. Lucrurile sunt mai complicate. E cale lunga pana la aflarea adevarului".

Avea diabet de mai multi ani, iar la scurt timp confirmase in presa ca este foarte bolnav. "Ma simt destul de rau, dar sper ca nu este definitiva sentinta. Sunt si semne de regasire, de mai bine, dar este greu sa le reiei pe toate de la punctul lor bun. In acest moment, situatia este grava".

"Mi-a fost rau, mi-a fost rau, la un moment dat, nu mai puteam sa merg bine", declara Adrian Paunescu la emisiunea Happy Hour.

"Sunt semne mai bune. Simt ca ma vindec. Sunt doua-trei lucruri esentiale: pe langa tratament, am o dieta speciala, cu alimente..."

A sperat ca o sa se faca bine pana in ultima clipa. Ultima sa poezie testament sta dovada: "Da-mi, Doamne, viata, inca niste ani

Si tarii mele minima dreptate!"

Jurnalul National: "Generatia in blugi te saluta, maestre"

Pentru multi oameni, Adrian Paunescu a fost nu un simbol, ci un mare simbol, indiferent de rolul sau din perioada comunismului. Vineri, inca de la primele ore ale diminetii, sute de oameni au venit in fata casei poetului din strada Dionisie Lupu a Capitalei pentru a-i aduce un omagiu.

"Acasa la Adrian Paunescu, pelerinii si-au croit drum printre amintiri", se arata intr-un reportaj din Jurnalul National.

"Lumea uita ce a insemnat Cenaclul Flacara atunci, pentru tinerii de atunci. Tinerii de azi nu inteleg ce a insemnat aceasta miscare. Din pacate, lumea l-a uitat pe poetul Adrian Paunescu. Dar el ramane aici, in inima si gandul nostru. A fost simbolul unei generatii care nu avea unde sa mearga in alta parte [...]

Aflat in fata casei in doliu, pustiul nu stia daca sa fie trist pentru ca momentul si chipurile celor din jur o cerea sau daca sa fie tantos pentru ca obiectivele camerelor de luat vederi sau aparate de fotografiat erau tinta pe el. Analizeaza atent fiecare biletel de ramas bun, fiecare poezie copiata a maestrului si fiecare tricolor in miniatura lasat de admiratorii poetului decedat, fiecare floare atent asezata de parca ar vrea sa le numere petalele. Calm, ridica o lumanare ce tocmai a cazut si ameninta un buchet de flori. Bunica isi croieste discret carare prin cele cateva persoane care lasau mesaje sau flori pe gardul casei si-l trage usor din mijlocul acestora."

Ceea ce reusesc cei de la Jurnalul National sa surprinda e faptul ca nimeni nu mai vrea sau nu mai poate sa-si aminteasca de faptul ca Adrian Paunescu a fost poetul de curte al lui Nicolae Ceausescu.

"A fost acuzat ca a scris poezii pentru Ceausescu. Dar lumea a uitat cate a facut si cat a scris impotriva lui Ceausescu. Lumea uita ce a insemnat Cenaclul Flacara atunci, pentru tinerii de atunci. Tinerii de azi nu inteleg ce a insemnat aceasta miscare. Din pacate, lumea l-a uitat pe poetul Adrian Paunescu. Dar el ramane aici, in inima si gandul nostru. A fost simbolul unei generatii care nu avea unde sa mearga in alta parte", spune unul dintre cei care au lasat un buchet de flori si o lumanare la casa poetului. "Erau atunci intalnirile cu Pittis la care ascultam Pink Floyd si Rolling Stones si mergeam si la cenaclu, ca sa ii auzim pe Hrusca si Vali Sterian. Ooo, Vali Sterian, daa... Oare de ce am sentimentul cateodata ca am imbatranit", completeaza cel care a lipit pe copacul din fata casei o hartie pe care sta inscris: "Generatia in blugi te saluta, maestre!".

Gandul: Lumini si umbre. La Cenaclul Flacara, Paunescu era zeul care putea aduce apa calda multimii

Daca ar fi sa numim un singur lucru pe care sa-l legam de numele lui Adrian Paunescu, acesta ar fi cu siguranta cenaclul "Flacara". Miscare de emancipare pentru tineret sau un abil instrument folosit de masina de propaganda a regimului? Probabil cate putin sau mult din ambele.

Intre 1973 si 1985, Cenaclul Flacara a fost cel mai atragator eveniment la care te puteai duce in Romania comunista. Oamenii se adunau cu miile, in toate orasele din tara, si cantau impreuna cu Paunescu si cu artistii adusi de el pe scena, scriu cei de la Gandul.

Adrian Paunescu a fost una dintre cele mai controversate prezente de pe scena publica romaneasca a ultimilor 40 de ani. In perioada 1973-1985, in vremea Cenaclului Flacara, el a fost zeul care aduna multimile in piete, camine culturale si stadioane, pentru a le aduce, pe cai oficiale si sigure, muzica si poezie. Mii de oameni stateau nopti intregi in frig, fara sa se clinteasca, pentru a-i asculta pe Paunescu si artistii adusi de el pe scena. Iar uneori pentru mai mult: spectatorii ii trimiteau biletele in timpul concertelor, iar in unele il rugau aduca apa calda caldura si si in caselele lor.

Fata in fata marturia acestor sperante pe care acesti oameni si le puneau in Adrian Paunescu, ziaristii de la Gandul pun scrisoarea lingusitoare pe care poetul i-a trimis-o dictatorului Nicolae Ceausescu, in care ii multumea pentru o cuvantare si i se adresa cu "Maria ta".

Adevarul: Inmormantat langa Eminescu, Marin Preda si Nichita Stanescu

Vineri, in jurul orei 15.00, trupul scriitorului a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania. Aceeasi institutie a facut diligentele pentru ca Adrian Paunescu sa fie ingropat, maine, pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Bellu din Capitala, iar Primaria Capitalei a acceptat.

"Este unul dintre marii romani care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleante familiei. Din punct de vedere al respectului si onoarei, le merita din plin tocmai pentru ce a insemnat pentru Romania. Sunt dureri omenesti care intervin. Cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Paunescu va fi inmormantat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieti, as putea spune, emotionante", a declarat vineri, in timpul unei vizite de lucru, primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Surse din cadrul Administratiei Cimitirelor au precizat ca locul ales pentru mormantul lui Adrian Paunescu la 6,5 metri de cel unde se odihneste Eminescu si la 2, 5 metri de locul de veci al lui Nichita Stanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Adrian Paunescu murit, #moarte adrian paunescu , #murit
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Dumnezeu sa-l ierte , dar ca de obicei ; de ce l-au inmormantat langa Eminescu ? era locul lui acolo ? nu exista rusine in Romania ; e ca si cum Elena Ceausescu ar fi inmormantata pe langa Stefan cel Mare ; striga mas-media , dar nu se aude nimic in timp