Adrian Paunescu implineste 67 de ani

Marti, 20 Iulie 2010, ora 11:31
3204 citiri
Adrian Paunescu implineste 67 de ani

Adrian Paunescu (nascut Adrian Paun) s-a nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, astazi Republica Moldova.

Si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj. A absolvit Colegiul National Carol I din Craiova. Tatal lui Paunescu, membru al Partidului National Liberal, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru "activitati anti-comuniste" de regimul stalinist de dupa 1945 si din aceasta cauza Paunescu a trebuit sa astepte 3 ani inainte de a se putea inscrie la facultate. Paunescu a studiat filologia la Universitatea din Bucuresti.

Adrian Paunescu este poet, publicist si om politic roman. Este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara. Este unul din cei mai prolifici poeti romani contemporani. A debutat ca poet in 1960. Din 1973 conduce revista Flacara. Devenit incomod, este destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din iunie 1985.

Orientarea politica a lui Adrian Paunescu a fost intotdeauna una de stanga. Spre deosebire de alte personalitati ale perioadei comuniste, Paunescu a promovat idei de stanga mai liberale, de inspiratie occidentala.

Dupa 1989, Paunescu este unul din putinii care nu renega complet ideologia socialista, intrand rapid in Partidul Socialist al Muncii creat de Ilie Verdet. Intre 2000 si 2004 a fost senator ales pe listele Partidului Democratiei Sociale din Romania (PDSR).

Ultimul mandat in Parlament l-a detinut in perioada 2004-2008. Este membru al Partidului Social Democrat.

Are trei copii: Ioana, Andrei Alexandru si Ana-Maria. Fostul senator PSD a publicat recent, o scrisoare in Jurnalul National, in care anunta ca este bolnav. "Stiti prea bine ca zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esentiale. Concluzia nu e vesela. In orice caz, tratamentul pe care (...) mi-l confirma si medicii, ma obliga la retragere, discretie, resemnare", scria Paunescu.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...