De la cititori: Sanatate, domnului Paunescu!

Marti, 22 Iunie 2010, ora 19:29
2319 citiri
De la cititori: Sanatate, domnului Paunescu!

L-am vazut pentru prima data pe marele nostru poet si om de cultura, Adrian Paunescu, in luna august a anului 1982. Eram la Neptun cu un grup de prieteni, intr-o binemeritata vacanta dupa absolvirea liceului. La teatrul de vara din statiune, intr-una din seri, artistii Cenaclului Flacara ne-au incantat spiritul pana spre orele trei ale diminetii.

Maestrul Paunescu a fost, ca intotdeauna dealtfel, catalizatorul spectacolului, prezentator si interpret, poet si artist de scena, geniu si om. Publicul dansa si aplauda in picioare. Replicile si poeziile sale, dialogul cu publicul si cu cei de langa el, impreuna cu prestatia fara cusur a celor care se produceau in fata noastra, daruiau hrana sufletului.

Nu era nimic artificial, nimic slugarnic, nimic de prost gust, totul era de calitate. Si totul se intampla cu oameni obisnuiti. Nu erau vedete. Printre cei care s-au numit Cenaclul Flacara, au fost: Mircea Vintila, Doru Stanculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanitchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittis, Anda Calugareanu, Tatiana Stepa, Vasile Seicaru, Stefan Hrusca si altii.

Adrian Paunescu, scriitorul cel mai apreciat de romani

Intr-una din zilele trecute l-am revazut, la televizor, pe domnul Paunescu. Era abatut si bolnav, suferea public, asa cum a exultat pe scena, in fata tuturor, fara preconceptii si fara ascunzisuri, fara false pudori si fara declaratii patriotarde. A ars pentru tara si a nins peste ea, de dor de frumos si de bine i-a implorat pe strabuni si pe Eminescu sa ne ajute, a vrut sa se rupa in mii de bucati ca sa dea profunzime gandirii comune si, astfel, sa ne salveze de la uitare.

Figura controversata, ca toti aceia care-si devanseaza timpul fizic in care traiesc, hulit si adorat, in egala masura, un fericit beneficiar al atingerii demiurgice, dar si un hacuit al propriilor contemporani, Adrian Paunescu moare in fiecare zi, pentru ca ochii nostri sa nu ramana inchisi. Dar noi nu suntem niste nostalgici si nici niste melancolici, ca sa plangem odata cu strigatul lui! Noi avem darul de a strica, de a lua in deradere, de "a ne canibaliza", de a recunoaste doar post-mortem meritele cuiva, si nici atunci nu suntem originali.

Altii fac din pietre statui si le venereaza. Noi le avem in marime naturala, dar le ignoram, le desfiintam, le scuipam sau ne cataram pe ele, mutilandu-le. Macar in cel din urma ceas, cand negre urgii tind sa se abata asupra noastra, sa avem inteligenta sa ne recunoastem valorile, sa le respectam si sa le urmam!

Adrian Paunescu i-a scris o poezie lui Marian Cozma

Maestre, ramaneti muritor cu trupul si pentru binele nostru nu-l lasati prada geniului. Ramaneti sa biciuiti prostia, aroganta, arivismul, lacomia, incultura ... pentru inca o viata. Va multumim!

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...