Eugen Simion: Lumea a facut din Adrian Paunescu un tap ispasitor

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 11:24
3163 citiri
Eugen Simion: Lumea a facut din Adrian Paunescu un tap ispasitor

Eugen Simion, critic literar, si-a exprimat duminica dimineata regretul fata de moartea poetului Adrian Paunescu, si a spus ca acesta a fost criticat in lumea literara pe nedrept, fiind facut "un tap ispasitor", pentru toti scriitorii care au scris in favoarea regimului comunist.

"(...) Lumea a facut din Adrian Paunescu un tap ispasitor. Procurorii lui au scris si ei poezii despre Ceausescu si despre comunism, nu aveau dreptul sa-l condamne pentru acest lucru", a declarat Eugen Simion, la Antena 3.

Acesta a precizat ca nu se refera la raportul realizat de Vladimir Tismaneanu, care condamna crimele comunismului, ci la "colegii" lui Paunescu publicisti.

"Eu nu spun ca n-a facut compromisuri, dar n-a fost singurul si daca nu vom judeca drept trecutul vom sta inca 20-30 de ani de aici inainte scotandu-ne ochii unui altuia", a declarat Eugen Simion.

Inmormantarea lui Adrian Paunescu - vezi cine si-a luat adio de la poet

Criticul literar l-a numit pe Paunescu "ultimul poet literar" si a precizat ca, in ultimii 20 de ani, Paunescu nu a fost citit asa cum ar fi trebuit. Paunescu a fost un om care a scris in toate genurile literare si care a facut poezie sociala pana in ultima clipa, sustine Eugen Simion.

Adrian Paunescu a murit: Romanii isi iau adio

"Regret enorm disparitia lui Adrian Paunescu, un om corect si un om care s-a batut pentru cauze drepte, uneori s-a batut pentru cauze pierdute, dar s-a batut. Nu era un sceptic, cum este din pacate scriitorul roman de azi", a conchis Eugen Simion.

Criticul a precizat ca nu se afla in tara in prezent, dar ca si-ar fi dorit sa participe la ceremoniile funebre organizate pentru Adrian Paunescu.

Citeste si:
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Cine sunt cei șapte doctori din Guvernul Ciucă. Miniștrii cu cele mai stufoase CV-uri
Încă 7 miniştri mai au diplome de doctori, în afara premierului Nicolae Ciucă: Bogdan Aurescu, Cătălin Predoiu, Alexandru Rafila, Virgil Popescu, Lucian Bode, Vasile Dîncu şi Sorin...
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...