Ce le face Adrian Sârbu angajaților la Aleph News: „Avea secretara o listuță cu oameni care au cerut banii”

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 15:49
13424 citiri
Ce le face Adrian Sârbu angajaților la Aleph News: „Avea secretara o listuță cu oameni care au cerut banii”
Adrian Sârbu FOTO Hepta

Adrian Sârbu, patronul televiziunii Aleph News, este acuzat că își tratează inuman angajații, determinându-i să demisioneze pe bandă rulantă.

Conform mărturiilor, salariile sunt plătite ocazional, personalul este concediat sau batjocorit public dacă îndrăznește să-și ceară banii munciți, zilele libere și programul de lucru nu sunt respectate, la care se adaugă și mesaje aluzive primite de anumite angajate.

Dezvăluirile au fost făcute de Hotnews, pe baza mărturiilor a cel puțin 14 foști angajați.

Salariile, plătite doar cu rugăminți

Foștii angajați povestesc cum erau nevoiți să aducă justificări pentru a-și primi salariile oricum întârziate. De exemplu, spun ei, trebuia să invoce plata chiriei, a ratelor, sau cheltuieli cu copiii ca să primească măcar o parte din salarii. Uneori primeau tranșe succesive pe card, alteori erau plătiți cash.

„Avea secretara o listuță cu oameni care au cerut banii și, în funcție de lista aia, ei îți dădeau banii. Dacă nu erai pe listă, nu primeai”, povestește Alexandra, o altă fostă angajată care reclamă că postul îi datorează astăzi în jur de 15.000 de lei pentru lunile lucrate la Aleph.

O altă jurnalistă a scris un mail colegilor de redacție și șefilor cu privire la problema salariilor. Tânăra mărturisește că a fost scoasă de pe toate grupurile de comunicare cu colegii, iar ziua următoare i s-a transmis că a fost concediată.

Zilele libere și concediul, inexistente

Foștii angajați mai povestesc că zilele libere și concediul nu sunt respectate. Li se cerea să intre în 3 ședințe de sumar pe zi. Dacă nu se conformau, ”nu mai erau bine văzuți în ochii lui Sârbu”.

La un moment dat, ar fi fost puși să semneze un act adițional potrivit căruia, dacă nu aveau un anumit număr de prezențe la aceste ședințe, li se tăia o sumă din salariile care nu veneau.

O angajată s-a plâns de program, drept urmare a fost luată peste picior la următoarea ședință:

„Care-i diferența dintre tine și o vânzătoare de la Carrefour?”, a întrebat-o Sârbu. „De ce nu te duci să te angajezi la Carrefour? Că am înțeles că nu-ți convine programul”.

Și-a dat demisia după ce, în ziua ei liberă, a primit un mesaj pe telefon că într-o oră urmează o ședință.

„O colegă era foarte emoționată într-o ședință. A întrebat-o (n.r. - Adrian Sârbu): "Tu ai un soț acasă, nu?" Și i-a zis: "Poate ar trebui să vii la mine să te învăț ce înseamnă un bărbat adevărat, să te facă să te simți apreciată"”, mai povestește ea.

Propuneri inadecvate pentru angajate

O altă fostă angajată a spus că remarcile nepotrivite erau la ordinea zilei și a arătat un astfel de schimb de mesaje.

„De atunci nu mi-a mai scris, dar treaba asta cu scrisul și cu apelul e veche. Pe mine nu m-a sunat, dar sunt alte colege pe care le-a sunat. Adică e o chestie care se întâmplă dar de care nimeni nu vorbește”, a mai spus fosta angajată.

Ulterior, 5 din cele 14 persoane intervievate au confirmat această practică pentru sursa citată.

La finalul lunii martie 2023, compania Aleph Media figura cu datorii la bugetul de stat de 7,79 milioane lei, la bugetul asigurărilor sociale (pensii) în valoare de 19,97 milioane lei și la bugetul asigurărilor sociale de sănătate de 7,54 milioane lei.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Adrian Sarbu, #Aleph News, #salarii neplatite , #stiri media