Adrian Severin reinvie mandria de a fi roman

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 09:17
7793 citiri
Adrian Severin reinvie mandria de a fi roman

Adrian Severin "merita", probabil, medalia de bronz in ierarhia politicienilor post-decembristi care au reusit sa dea Romaniei cele mai crancene lovituri de imagine.

Dupa Ion Iliescu, cu mineriada din 1990, si Adrian Nastase, cu "matusa Tamara", Adrian Severin a aplicat imaginii Romaniei, chiar in Parlamentul European, o lovitura distrugatoare, si asta intr-o epoca in care un brand de tara pozitiv valoreaza, deseori, mai mult decat o mare armata.

Participarea lui Adrian Severin, la 25 noiembrie, la Bucuresti, la o "conferinta" pe tema "exceptionalismului coruptiei romanesti", la initiativa lui Adrian Nastase, demonstreaza un singur lucru: in PSD, toate limitele - legale, morale, politice, de bun-simt, chiar si cele legate de instinctele de autoconservare - au fost spulberate. Coruptia face casa buna cu toate partidele politice din Romania, dar in PSD latura cea mai intunecata a naturii umane pare scapata de sub orice control.

Acum 10 luni, Adrian Severin a cazut in plasa unor reporteri britanici interesati sa afle daca parlamentarii europeni legifereaza "contra cost", adica sunt platiti de diverse grupuri de interese. Ziaristii britanici aveau acest interes in contextul dezbaterii aprinse din Marea Britanie pe tema "puterilor excesive" cedate de Londra institutiilor europene. Initial, Romania nu ii interesa deloc.

Dintre 736 de europarlamentari, doar 3 s-au aratat interesati de "ofertele" ziaristilor sub acoperire: Adrian Severin, un austriac si un sloven. Chiar daca, evident, ziaristii n-au putut sa-i "incerce" pe toti, 3 din 736 nu suna prea rau pentru Parlamentul European. Exista acolo cateva sute de radicali de stanga, expresia insasi a crizei existentiale a Europei de astazi, camuflati in haine agnostic-progresiste, corupti axiologic si ideologic, dar nu si financiar. Sunt suficient de inteligenti ca sa se multumeasca cu privilegiile lor, fara sa mai bage mana in buzunarele particularilor.

Dintre cei 3 pe care lacomia i-a facut sa cada in cursa coruptiei "clasice", austriacul si slovenul si-au dat imediat demisia din Parlamentul European. Chiar si corupti, au pastrat o umbra de decenta care i-a impiedicat sa tavaleasca in noroi numele tarilor lor, ale grupurilor politice la care erau afiliati in forul din Strasbourg, ale partidelor din tara de origine. Adrian Severin a rezistat insa "eroic", desi era cel mai expus dintre cei 3: isi anuntase "pretul de piata", fara probleme, prin e-mail.

"Exceptionalismul" coruptiei din politica romaneasca

El nu are insa vreo problema sa tarasca in noroi orice sau pe oricine, inclusiv tara pe care o "reprezinta", daca astfel isi satisface interesele personale. Aceasta este dovada suprema a "exceptionalismului coruptiei" din politica romaneasca, iar elucubratiile lui Adrian Severin privind "limitarea suveranitatii nationale" (de catre institutiile europene care il platesc gras), "ascensiunea extremei drepte" in Romania si "miturile Occidentului curat si infailibil" nu pot ascune adevarul.

Adrian Severin pretinde ca fost "victima" unei inscenari si vinovatia nu i-a fost demonstrata, prefacandu-se ca nu intelege natura problemei. Nu conteaza daca a fost sau nu o inscenare, nu conteaza daca este vinovat si nici daca va fi sau nu declarat vinovat de vreun tribunal. Conteaza ca el, ca politician, a fost in centrul unui scandal politic si mediatic imens, din care Romania a iesit terfelita in ultimul hal. Orice politician normal, dintr-o tara normala, ar fi demisionat imediat din orice functie publica si ar fi "disparut" in viata privata, sperand, macar, ca bratul Legii sa nu-l ajunga acasa.

Dar nu si ex-viitorul PSD-ist Adrian Severin. Fiind un tip exceptional, el nu numai ca mentine atentia super negativa asupra Romaniei prin agatarea incrancenata de fotoliul din Parlamentul European, dar are si tupeul uluitor sa vina la Bucuresti, in tara pe care a facut-o de rasul lumii, in mijlocul tovarasilor sai de care s-a despartit doar de forma (si numai datorita somatiilor lui Martin Schulz, liderul grupului parlamentar european socialist), pentru a conferentia despre "exceptionalismul coruptiei romanesti".

Arhetipul cancerului care roade Romania

Adrian Severin este arhetipul cancerului care roade Romania in ultimii 22 de ani. Reprezinta un grup (nu "clasa", cum i-ar suna mai bine lui Ion Iliescu) social care face aproape tot ceea ce vrea, fara a risca nimic. Membrii acestui grup au provocat Romaniei pierderi economice si umane (a se vedea datele preliminare ale ultimului recensamant) mai mari decat Primul si Al Doilea Razboi Mondial, luate impreuna. Cu toate acestea, se pare ca nimeni si nimic nu-i poate opri.

In aceste conditii, sa ne miram ca "domnul" Severin a facut in Parlamentul European ce a vazut si invatat la el in partid? A atras asupra Romaniei umilinta maxima, cand a fost huiduit de plenul legislativului de la Strasbourg dupa ce, eliminat din grupul politic socialist si lasat fara sprijin politic, a refuzat sa demisioneze si s-a dus, ca un repetent politic ostracizat, in ultimul rand de scaune, mizand pe faptul ca Parlamentul European, la fel ca Justitia din Romania, nu poate sa-i faca nimic.

Huiduielile din legislativul european au reverberat puternic in presa internationala, care nu s-a referit insa la individul Adrian Severin, ci la "europarlamentarul roman Adrian Severin". In toate stirile despre scandalul provocat de Adrian Severin in Parlamentul European, cuvintele "roman" si "Romania" au fost prezente, fara exceptie si intens.

Statele si organizatiile internationale comunica, in primul rand, prin elitele lor. Acestea nu includ doar politicieni, ci si afaceristi, intelectuali cu notorietate, formatori de opinie, ziaristi. Cand elitele comunica bine, nu-si dau lovituri sub centura.

Adrian Severin incearca sa abata atentia de la problema esentiala, si anume ca intre "elita" actuala din Romania si elitele occidentale nu exista (cu foarte putine exceptii, onorante, dar izolate) relatiile de care Romania ar avea nevoie. De ce? Pentru ca "ai nostri" fac lucruri pe care "ceilalti" nu le fac, adica nu respecta regulile jocului. De aceea, printre altele, ni se tranteste in nas usa Schengen si suntem zilnic batjocoriti, ca popor, in presa din Franta (si nu numai). Pentru ca nu are cine sa ne apere interesele acolo.

Cum sa inviem mandria

Poate sunt si unii politicieni occidentali corupti, in grade diferite, ca sa-i dam o mica satisfactie "conferentiarului" Severin. Aceasta este "teza" pe care conducerea FSN-FDSN-PDSR-PSD a sustinut-o cu ardoare dupa 1990. Dar nu toti practica aceleasi forme de coruptie si cu urmari atat de grave precum cea din Romania.

Apoteoza conferintei din 25 noiembrie a fost propunerea lui Adrian Severin de a "crea un program prin care sa reinviem mandria de a fi romani". Programul exista insa si ii poate fi incredintat spre executare lui Radu Mazare, expertul in afaceri exotice si moravuri al PSD: imbarcarea majoritatii "elitei" politice romanesti, la Constanta, cu bilete doar dus, spre destinatii indepartate, explorate deja de falnicul fruntas PSD in vizitele sale de documentare. Ar fi cea mai usoara cale sa inviem ceva in Romania, inclusiv mandria.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com