De ce sa demisioneze Adrian Severin, Catalin Voicu a facut-o? (Opinii)

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 18:07
19461 citiri
De ce sa demisioneze Adrian Severin, Catalin Voicu a facut-o? (Opinii)
Foto: Arhiva

Adrian Severin coboara, pas cu pas, treptele rusinii. Pana unde? A fost exclus din grupul socialistilor, huiduit de colegii din Parlamentul European, iar presedintele Jerzy Buzek si liderul grupului socialistilor, Martin Shultz, i-au cerut explicit demisia. A fost mutat in fundul salii de plen, i s-a sigilat calculatorul, apoi biroul cu totul, pe scurt a fost izolat precum un purtator al unui virus contagios, cel al coruptiei.

Cu chiu cu vai, la presiunea mai-marilor europeni, colegii din PSD au scapat de el, fortandu-l sa isi dea demisia din partid, in timp ce OLAF, DNA si ANI au deschis anchete in cazul sau.

Adrian Severin, in pragul ridicarii imunitatii de europarlamentar

La randul ei, presa a fost nemiloasa cu Adrian Severin, iar sondajele realizate in randul cititorilor au aratat ca opinia publica ii cere sa demisioneze din Parlamentul European. "Romania Curata" a lansat pe Internet si o petitie online pe care toti cei care considera ca Adrian Severin ar trebui sa se retraga din forul european o pot semna pentru a-l convinge sa faca acest lucru.

Cu toate acestea, Adrian Severin nu se da batut.

El spune ca a demisiona inseamna a recunoaste ca este vinovat ceea ce, pentru el, este de neacceptat, macar si pana la finalizarea anchetelor.

Adrian Severin si-a dat demisia din PSD

Este trist ca, desi are o experienta indelungata in forurile europene, unde a detinut si functii importante, de Adrian Severin nu pare sa se fi lipit mai nimic din ceea ce inseamna valori europene. Dimpotriva, el este mai degraba promotorul mentalitatii romanesti peste hotare.

In fond, de ce ar demisiona el din PE, cata vreme in tara sunt cazuri mult mai rusinoase de demnitari care nu au nici cel mai mic gand sa renunte la functiile pe care le ocupa si nici nu ii poate obliga nimeni?

Un scandal il spala pe altul

Catalin Voicu este senator al Romaniei si continua sa fie membru PSD (spre deosebire de Severin) desi se afla in arest de mai bine de un an de zile din cauza unor acuzatii extrem de grave de coruptie. De ce sa demisioneze Severin?

Vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu, a primit recent verdict final de colaborator al Securitatii din partea Inaltei Curti si cu toate acestea este inca senator si vicepresedinte, iar PNL a anuntat ca nu are nici cel mai mic gand sa il inlature desi pe numele lui Voiculescu a fost depusa si o plangere penala pentru fals in declaratii. De ce sa demisioneze Severin?

Roberta Anastase a fost din nou mandatata de PD-L sa ocupe fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor, in ciuda scandalului urias al carei protagonista a fost in toamna, la votul pe Legea Pensiilor. Monica Iacob Ridzi, Dan Pasat sau Robert Negoita, anchetati la randul lor, continua sa ramana parlamentari si membri de partide. De ce sa demisioneze Severin?

Insusi Adrian Nastase, deschizatorul de drumuri la DNA, in urma cu multi ani de zile, continua sa fie un membru marcant al Parlamentului si un strateg de baza al Opozitiei. Nici vorba sa faca un pas inapoi din primele randuri ale politicii, desi recunoaste public, el singur, ca pe drumul batatorit de el aproape zilnic pana la DNA nu va mai creste in veci iarba.

Si atunci? De ce ne-am astepta ca Adrian Severin sa se comporte altfel, cata vreme la scoala politica romaneasca a invatat ca orice scandal, oricat de dramatic ar parea el, va fi acoperit in scurta vreme de un altul, cel putin la fel de spectaculos, iar opinia publica va inghiti, mai devreme sau mai tarziu, orice grozavie?

Pe asta se bazeaza toti cei de mai sus, ca romanii uita repede orice porcarie si o trec cu vederea. Si nu numai cei enumerati anterior, mai sunt multi altii. Zile in sir s-a vorbit numai despre scandalul "Reginei" din vami. Liderul Sed Lex, Vasile Marica, a stat pitit vreo doua saptamani dupa ce a fost aratat cu degetul si acuzat de coruptie, dar a iesit din ascunzatoare, mai proaspat ca oricand, dupa ce un alt mare lider sindical, Marius Petcu, a fost bagat la puscarie, acuzat fiind, evident, tot de coruptie.

Va mai amintiti scenele stupefiante petrecute la evacuarea sediului PRM care l-au avut ca protagonist pe europarlamentarul roman Corneliu Vadim Tudor? Cam greu, nu? Isi mai aminteste cineva de saltarea lui Gigi Becali, dis de dimineata, in halat si papuci, de catre mascati? Parca, parca...Acum sunt bine mersi, cresc in sondaje ca aluatul in cuptor.

Si cine si-ar fi putut inchipui ca, dupa 20 de ani de la mineriade, din care o buna parte i-a petrecut in puscarie, liderul minerilor Miron Cozma ne va da lectii de democratie si de sindicalism de pe ecranele televizoarelor de stiri, iar tabloidele ii vor mediatiza mariajele ca pe ale unei adevarate vedete din lumea mondena?

Fata de cele trecute in revista mai sus fara prea mult efort, ceea ce se presupune ca a facut Adrian Severin aproape ca pare doar un mizilic. Colegii din PSD il vor ierta repede, iar daca e sa ne luam dupa lacrimile lui Marian Vanghelie, au facut-o din primul minut. De fapt, cred ca deja putem anticipa inca de pe acum un succes fulminant al acestuia la alegerile viitoare pentru Parlamentul European, cand vor conta voturile celor de acasa nu opiniile celor de dincolo de granite. Si asta pentru ca nici Adrian Severin nu reuseste sa ii invete lectia coruptiei pe cetatenii europeni, dar nici Monica Macovei nu are mai mult succes cand le preda lectia anti-coruptiei cetatenilor romani.

Ce cred alti europarlamentari romani?

Cu scopul de a gasi argumente cat mai solide pentru a-l convinge pe Adrian Severin ca trebuie sa demisioneze din PE, le-am adresat tuturor europarlamentarilor romani urmatoarele intrebari pe e-mail: Credeti ca Adrian Severin ar trebui sa demisioneze din Parlamentul European? De ce?

Pe scurt, colegii domnului Severin ii explica acestuia ca ar trebui sa demisioneze pentru ca "a acceptat bani, in schimbul unui amendament", iar acest lucru este scris negru pe alb in factura prezentata jurnalistilor britanici, "pentru ca nu se reprezinta pe sine, ci cetatenii, iar acestia sunt scandalizati", "pentru ca nu mai exista incredere in ceea ce spune" si "exista dubii privind comportamentului sau", dar si "ca urmare a nerespectarii standardelor etice ale PE, care nu fac parte din regulamente scrise", pentru ca "dauneaza imaginii Parlamentului European si Romaniei", pentru ca "europarlamentarii sunt bine platiti si ar fi incorect sa fie recompensati de doua ori pentru munca prestata", iar "activitatea de lobby remunerata este un fapt grav, din punct de vedere moral".

La toate acestea, putem adauga si un alt argument, cel al liderului socialistilor europeni, Martin Schultz, care s-a aratat scandalizat de faptul ca amendamentul pe care Severin trebuia sa il sustina pentru bani ar fi fost in contradictie chiar si cu linia de stanga a partidului pe care, la ora respectiva, el il reprezenta in PE.

Dar iata raspunsurile integrale primite la redactie din partea europarlamentarilor romani:

Traian Ungureanu: Da, cred ca ar trebui sa demisioneze. Si Presedintele Parlamentului crede. Si liderul Socialistilor crede. Dar asta nu e suficient. Trebuie sa creada si dl. Severin. Deocamdata, insa, europarlamentarul socialist Severin se poarta ca un bun ateu.

De ce? Pentru ca a acceptat bani, in schimbul unui amendament. Dl. Severin incearca sa demonstreze ca n-a acceptat bani pentru un amendament ci pentru servicii de consultanta. Ceea ce, formal, e permis. Nu-l lasa, insa, dl. Severin din inregistrarea video si din factura in care scrie negru pe alb ca banii platesc promovarea unui amendament. Asta nu e consultanta. E mita cu chitanta".

Sebastian Bodu: "Da, pentru ca, dupa cum rezulta din filmulet, exista premise serioase ca acuzatiile formulate impotriva lui sa aiba un fundament real, adica o implicare in fapte de coruptie. Acest lucru afecteaza grav imaginea Romaniei si a Parlamentului European".

Cristian Preda: "Da, pentru ca el nu se reprezinta pe sine, ci cetatenii. Iar cetatenii sunt scandalizati de tranzactiile angajate cu lobisti".

Monica Macovei: "Da, pentru ca nu mai exista incredere in ceea ce spune, propune sau face. Lumea se va gandi mereu ca este 'pe bani'".

Iuliu Winkler: "Toti deputatii europeni implicati in recentul scandal din PE trebuie sa demisioneze. Problema lobby-ului si a intereselor financiare in PE are doua aspecte, unul legal - juridic si un altul moral. Din punct de vedere juridic se poate face apel la nevoia finalizarii unei anchete care sa stabileasca vinovatia sau nevinovatia politicienilor implicati. Acest lucru aduce cu sine tergiversarea luarii unor decizii, dar si un prejudiciu enorm adus PE, tarilor din care provin politicienii implicati, precum si partidelor acestora.

Aspectul moral implica decizia imediata de a demisiona ca urmare a nerespectarii standardelor etice ale PE. Acestea pot fi standarde care nu fac parte din regulamente scrise, dar sunt puternice si relevante intr-un mediu politic european.

Noi ca si parlamentari europeni trebuie sa corespundem simultan la doua seturi de criterii legale si morale unul al tarii din care venim si altul european, al institutiei in care ne desfasuram activitatea. Nu exista numitor comun in aceasta situatie. Trebuie sa ne conformam intotdeauna celui mai inalt standard dintre cele doua. Pozitia UDMR si a mea in aceasta chestiune sunt fara echivoc".

Sogor Csaba: "Da. Consider ca cele intamplate dauneaza imaginii Parlamentului European si inclusiv a Romaniei. Domnul Severin si-a pierdut legitimitatea primita de la electoratul propriu, dansul nu mai este membru PSD si nu mai face parte nici din grupul S&D al Parlamentului European. Cel mai potrivit ar fi sa isi predea locul urmatorului candidat de pe listele PSD pentru a se reflecta vointa electorala din 7 iunie 2009 de la alegerile europarlamentare".

Renate Weber: "Da, dar cu precizarea ca demisia nu trebuie considerata o recunoastere a vreunei vinovatii si ca, personal, consider ca in cadrul Parlamentului European ar trebui sa exista o investigatie privindu-i pe cei trei eurodeputati.

Oamenilor politici, mai ales celor aflati intr-o functie publica de reprezentare, li se aplica standarde mult mai inalte decat simplilor cetateni. Asa e firesc, pentru ca a activa in viata publica si politica e o optiune personala care implica acceptul privind restrangerea unor drepturi. Din aceasta perspectiva este firesc sa astepti demisia unui om politic asupra caruia exista dubii privind comportamentul.

Dar a considera acest lucru echivalent cu recunoasterea vinovatiei mi se pare gresit, demisia avand doar rolul de a proteja institutia. Sigur, se pune problema ce se intampla daca la finalul unei anchete omul politic e declarat nevinovat? Evident, functia ramane pierduta, chiar daca poate parea nedrept. E riscul pe care orice om politic si-l asuma. Este, ca sa zic asa, in 'job description'".

Daciana Sarbu: "Dupa excluderea din grupul socialistilor, si dupa demisia din PSD, demisia din Parlament ar fi pasul firesc. Asa a procedat si celalalt europarlamentar socialist implicat in scandal.

Ca europarlamentari, suntem bine platiti si ar fi incorect sa fim recompensati de doua ori pentru munca pe care o realizam; din acest motiv, nu sunt de acord cu prestarea serviciilor de consultanta din functia de membru al Parlamentului European. In privinta acuzatiei de lobby, nu as vrea sa ma pronunt inainte de finalizarea anchetei.

Principial, activitatea de lobby remunerata este un fapt grav, din punct de vedere moral, si consider ca la Parlamentul European ea ar trebui reglementata mult mai clar".

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Adrian Severin demisie, #Severin demisie parlamentul European, #Adrian Severin coruptie PE , #coruptie
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Catalin Voicu este senator al Romaniei si continua sa fie membru PSD (spre deosebire de Severin) desi se afla in arest de mai bine de un an de zile din cauza unor acuzatii extrem de grave de coruptie.