De ce nu demisioneaza Adrian Severin (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Martie 2011, ora 10:02
7264 citiri
De ce nu demisioneaza Adrian Severin (Opinii)

In scandalul Severin nu socheaza atat coruptia propriu-zisa. Sincer vorbind cati dintre noi cred ca exista politicieni onesti? Mentalitatea noastra, nedreapta cu siguranta, dar bazata pe experienta, nu-i poate concepe. Socanta este lipsa totala de demnitate a lui Adrian Severin, unul dintre politicenii romani cu pretentii.

Este omul care se socotea cel mai potrivit sa devina comisar european, iar PSD a facut din lasarea sa deoparte un mare scandal. Se socotea numai bun sa devina liderul socialistilor europeni si facuse o figura buna la OSCE. Era, cu alte cuvinte, destul de aproape de profilul unui politician profesionist.

L-a tradat lacomia, desi ar fi putut sa fie mai mult decat multumit cu salariul de europalamentar, adica 190.000 de euro pe an. Nu e insa nici primul si, probabil, nici ultimul care cade in acest pacat. Este intr-o companie "selecta" inclusiv in propriul partid.

Ceea ce ar fi trebuit sa faca diferenta ar fi fost reactia dupa ce a fost prins cu mata in sac, cu probe imposibil de combatut. Ceilalti doi europalamentari picati in capacana intinsa de jurnalistii de la The Sunday Times si-au salvat ultima farama de onoare.

Slovenul Zoran Thaler a demisionat din PE, iar partidul conservator austriac nu a mai asteptat nici ancheta interna, nici vreo ancheta penala, n-a aplicat nicio prezumtie de nevinovatie si i-a cerut lui Ernst Strasser sa demisioneze din partid. Iar Ernst Strasser s-a conformat fara lamentari sau contraatacuri. A parasit cu capul plecat nu numai partidul, ci si politica.

Adrian Severin sta insa atarnat de mandatul cel profitabil, invocand argumente de un ridicol fara margini, care nu fac decat sa puna sub semnul indoielii chiar calitatile certe dovedite pana acum. In locul unui gest de onoare, s-a apucat sa arunce cu noroi in tot ce misca, fara sa stie, probabil, ca rahatul daca-l bati nu se adanceste, ci se lateste.

Sa afirmi ca Sunday Times este un ziar de scandal poate tine in Romania, unde poporul habar nu are care-i diferenta dintre editia de duminica a lui The Times, cel mai valoros ziar britanic, si The Sun, un veritabil tabloid. Dar in Europa cu mult mai citita si mai ales in politica europeana o asemenea afirmatie te descalifica.

Sa spui ca ai fost vanat pentru ca esti roman, iar "un roman incomod nu e acceptat" reprezinta o abordare nationalista inacceptabila la Bruxelles si Strassbourg. E, in plus, o prostie. Atunci Strasser de ce a picat, ca doar e austriac? Thaler nu e nici el roman. Era suficient ca dl. Severin sa-i fi dat pe usa afara pe pretinsii lobby-isti, asa cum au facut alti colegi ai sai, pentru a ramane cu onoarea nepatata.

In Romania strategia aceasta de aparare este aproape perfecta. Lipseste doar ca Adrian Severin sa spuna ca in spatele inscenarii este Traian Basescu. Deja televiziunile mogulilor il mangaie tandru pe cap, iar subiectul este tratat cu maxima moderatie, cu ajutorul nepretuit al razboiului din Libia (Ia sa fi luat spaga vreun pedelist, sa vedeti cum o tineam tot intr-un breaking news!)

Dar Adrian Severin incearca sa aplice o strategie romaneasca in politica europeana si este posibil, chiar probabil, sa nu-i mearga. Socialistii s-au lepadat de el, PE si OLAF au declansat anchete, iar daca DNA va solicita ridicarea imunitatii sale sunt gata sa pun pariu ca europalamentarii isi vor da avizul fara cea mai mica retinere. PSD nu-i cere sa demisioneze, insa liderul grupului socialist a facut-o, caci acolo nimeni nu se teme sa piarda un vot daca este viciat. Martin Schultz n-a obtinut decat demisia lui Adrian Severin din grup.

De ce a asteptat un om inteligent ca Adrian Severin sa fie dat afara, de ce se cramponeaza de un mandat, care, neafiliat fiind, nu mai are nicio valoare, de ce isi asuma umilirea si penibilul desavarsite? Pentru ca probabil in mintea sa s-a produs un scurtcircuit si nu poate intelege: cum adica sa demisioneze, cum sa piarda tot pentru un lucru care in Romania ramane mereu nesanctionat?

Pentru asa ceva, in Romania nimeni nu a platit niciodata. S-a dat victima politica, s-a ascuns in spatele partidului, al imunitatii, al mogulilor, al Curtii Constitutionale si a scapat basma curata. Cum sa fie el primul care pateste pentru asa ceva?

Descopera si el, descoperim si noi ca demonizatele criterii de integritate nu sunt o inventie a "monstruoasei" Monica Macovei. Austriecii le aplica chiar mai drastic. Nu au nevoie de cine stie ce verdicte, nici macar de inceperea urmaririi penale, pentru a se debarasa de corupti. Nu cred ca o fac cu placere, dar electoratul lor asta pretinde si orice partid care nu respecta exigentele este drastic sanctionat.

Electoratul roman este insa el insusi mituibil, preocupat fiind doar de burta si buzunar. Dar chiar si asa, coruptia ar trebui sa ne deranjeze, caci buzunarele si burtile sunt cu atat mai goale cu cat coruptia este mai extinsa.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...