OLAF monitorizeaza jurnalisti romani. De coruptia din PE nu stie (Opinii)

Vineri, 25 Martie 2011, ora 14:43
2348 citiri
OLAF monitorizeaza jurnalisti romani. De coruptia din PE nu stie (Opinii)

Oficiul European de Lupta Antifrauda stocheaza si foloseste datele personale ale jurnalistilor romani, care abordeaza in materialele lor subiecte ce intereseaza investigatiile europene. Acestea sunt arhivate pentru o perioada de 20 de ani, la fel ca si in cazul monitorizarii mass-media de catre serviciile secrete ale Statului roman.

Dupa SUA si Marea Britanie, Romania are cele mai multe servicii secrete din lume, in numar de opt. Incepand cu 1 ianuarie 2007, cand tara noastra a aderat la Uniunea Europeana, un nou serviciu secret, de asta data comunitar, ii monitorizeaza pe romani si in special pe jurnalisti.

Aceasta practica este permisa de articolele 11 si 12 ale Regulamentului CE nr. 45/2001 al Parlamentului European si al Consiliului, privind protectia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre instituiile si organele comunitare si privind libera circulatie a acestor date.

Mai precis, OLAF - institutie cu sediul la Bruxelles, avand un buget anual de peste 50 de milioane de euro si 400 de angajati - stocheaza datele personale ale anumitor persoane in fisiere electronice si pe hartie, "in scopul indeplinirii sarcinilor de investigare si operationale".

Altfel spus, anchetatorii europeni procedeaza intocmai ca serviciile secrete din Romania care monitorizeaza oricand si pe oricine, in functie de anumite interese. Mai mult, informatiile privind persoanele pot fi transmise si altor entitati, independent de vointa acestora.

"Aceste date pot fi transferate altor institutii, organe, oficii si agentii ale UE, la autoritati competente din alte state membre si tari terte si la organizatii internationale, in scopul de a asigura executarea si urmarirea investigatiei in mod adecvat", mai prevad procedurile europene in materie. La cerere, datele stocate pot fi transmise persoanelor vizate pentru completare si corectare. O astfel de cerere trebuie adresata: Controlului (OLAF-FMB-Data-Protection@ec.europa.eu; mailto: OLAF-FMB-Data-Protection@ec.europa.eu).

Raspunsuri in doi peri

Cetatenii comunitari nemultumiti au posibilitatea de a depune o plangere cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, la Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor (edps@edps.europe.eu; mailto: edps@edps.europa.eu).

In mod normal, OLAF are obligatia, conform propriilor proceduri, sa raspunda persoanelor care vor sa intre in posesia datelor stocate, in termen de 30 de zile. Daca volumul de lucru este prea mare, termenul poate fi prelungit pana la 90 de zile, dar oficialii europeni antifrauda nu se prea omoara sa se incadreze nici in acest termen, cand este vorba despre jurnalisti romani.

Caz in care petentului nu-i mai ramane decat posibilitatea de a se adresa cu plangere impotriva OLAF adresata Curtii Generale a UE sau Ombudsman-ului european (Avocatul poporului), potrivit art. 263 si 228 din Tratatul de functionare al UE.

De cele mai multe ori, pentru a inchide gura petentului jurnalist roman, oficialii OLAF ii remit acestuia o instiintare scrisa pe genunchi, cu niste date banale, fara pic de semnificatie. Si nu uita sa mentioneze, la misto, ca datele personale ale respectivului sunt in curs de prelucrare. Iar asta se intampla - procesarea, vezi Doamne - la patru ani de cand jurnalistul a intrat prima oara in contact cu faimosul OLAF comunitar.

Avem si dovezi multiple in acest sens, semnatarul acestor randuri confruntandu-se cu o asemena situatie, care arunca o mare umbra de indoiala asupra activitatii celor 4.000 de angajati, care au salarii si indemnizatii cu multe zerouri.

Ultima ora

La Bruxelles, cativa europarlamentari au luat recent atitudine fata de faptele reprobabile ale celor trei colegi de-ai lor, care s-au aratat dispusi sa primeasca mita de la lobby-isti. Dar si mai multi, carora se adauga comisari europeni si alti oficiali de rang inalt - de asta data in spatele usilor inchise - s-au aratat ingrijorati de lipsa de profesionalism si de reactie a sutelor de angajati ai OLAF platiti din fonduri comunitare. Iar in jurul acestui subiect este o mare tavatura.

De ce? Pentru ca nu este posibil ca un simplu ziarist de investigatii de la Sunday Times sa descopere trafic de influenta, tentativa de luare de mita si alte asemenea infractiuni, incompatibile cu calitatea de cetatean al unui stat civilizat, darmite de aceea de europarlamentar, iar OLAF sa nu aiba habar de asa ceva.

In plus, aceasta impotenta la un nivel atat de inalt este agravata de faptul ca ziaristul care l-a demolat pe Adrian Severin sustine ca nu l-a vizat (si) pe acesta in mod intamplator. Deci, existau oarece antecedente. Si ca ideea anchetei cu pricina aparuse in urma cu doi ani de zile, in urma unor semnale din interiorul celei mai inalte institutii a Comunitatii Europene. Timp in care OLAF a dormit, aducand grave prejudicii insasi constructiei europene. Ceea ce, pentru romanul de rand, daca n-ar fi ingrijorator, ar fi amuzant.

"Uite ca au si ei bugetari, care mananca banii de pomana", si-ar putea spune oricine. Numai ca la plata anchetatorilor contribuim si noi, pentru luxul de a face parte dintr-o comunitate cu mari aspiratii de civilizatie, progres, bunastare si mai ales legalitate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Adrian Severin coruptie, #OLAF jurnalisti romani , #coruptie