Adrian Severin a fost lasat fara imunitate de Parlamentul European

Joi, 23 Iunie 2011, ora 13:22
4612 citiri
Adrian Severin a fost lasat fara imunitate de Parlamentul European
Foto: Arhiva

Parlamentul European a votat, joi, ridicarea imunitatii eurodeputatului roman Adrian Severin, ca urmare a scandalului "mita pentru amendamente" declansat in luna martie de jurnalistii de la "The Sunday Times".

Rezolutia Parlamentului a fost adoptata prin vot liber, se arata intr-un comunicat remis presei. Deputatii precizeaza insa in rezolutia elaborata de Francesco Enrico Speroni (EFD, IT) ca "nu este de competenta Parlamentului sa se pronunte cu privire la vinovatia sau nevinovatia deputatului, nici asupra urmaririi penale pentru actele ce ii sunt imputate".

De altfel, in ciuda faptului ca Severin a fost unul dintre liderii de vaza al PSD, Victor Ponta a anuntat ca toti eurodeputatii social-democrati vor vota pentru ridicarea imunitatii fostului lor coleg, ceea ce s-a si intamplat joi.

Severin va fi in continuare anchetat de DNA, iar fostii sai colegi din PSD, in frunte cu Victor Ponta, asteapta acum o demisie de onoare din partea lui.

"Am discutat si ieri si azi cu Martin Shultz si cu toti colegii europarlamentari din PES. Regret faptul ca nu reusim sa il convingem pe domnul Severin ca pasul urmator sa fie demisia, iar delegatia Romaniei sa fie completata", a declarat Victor Ponta la Realitatea TV, reamintind ca Adrian Severin nu mai este membru PSD ci este eurodeputat independent.

Adrian Severin a ramas fara imunitate, i se cere demisia din PE - Vezi reactii

In schimb, Adrian Severin se considera nevinovat si nu pare sa aiba de gand sa demisioneze. El saluta, printr-un comuncat remis presei, decizia PE de a-i ridica imunitatea, desi considera ca tot scandalul este "rezultatul unor manevre obscure".

"Decizia Parlamentului European privind ridicarea imunitatii mele parlamentare este o decizie pe care o salut, intrucat deschide, dupa luni de ezitari si acuzatii nefondate, de demagogie si minciuna, calea anchetei asupra unei inscenari a carei victima, in loc sa fie aparata, a fost executata public, fara respect pentru prezumtia de nevinovatie sau dreptul la aparare", sustine Severin.

Severin: Deplang maniera in care Parlamentul European a fugit de raspundere

Si europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, i-a cerut public, in urma cu cateva zile, lui Adrian Severin sa demisioneze din PE, "pentru onoarea romanilor cinstiti".

Deutsche Welle: De ce imunitatea lui Adrian Severin este o miza atat de importanta

Adrian Severin a fost inregistrat de reporterii britanici de la "The Sunday Times" in timp ce accepta sa primeasca mita pentru sustinerea unor amendamente in PE. Alti doi colegi prinsi pe picior gresit au demisionat imediat din PE, dar Adrian Severin a refuzat sa le urmeze gestul, in ciuda presiunilor facute de colegii din grupul PES care i-au cerut-o direct.

Sunday Times: Adrian Severin nu a fost contactat intamplator de noi

Luni, membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din cadrul Parlamentului European au votat in unanimitate pentru ridicarea imunitatii lui Severin, facand o recomandare similara plenului Parlamentului.

Comisia juridica a PE a votat pentru ridicarea imunitatii lui Adrian Severin

Dupa declansarea scandalului si aparitia in presa si a altor probe, Directia Nationala Anticoruptie s-a autosesizat si a deschis o ancheta, pentru derularea careia era nevoie de ridicarea imunitatii parlamentare a lui Severin.

"La 21 martie 2011, Directia Nationala Anticoruptie din Romania a deschis o actiune impotriva lui Adrian Severin, deputat in PE, pe baza informatiei ca in perioada decembrie 2010 - martie 2011, folosindu-se de pozitia sa de deputat in Parlamentul European, Adrian Severin ar fi acceptat oferta unei plati de 100 000 EUR din partea reprezentantilor unei asa zise societati de consultanta, care s-a prezentat sub denumirea de "Taylor Jones Public Affairs", pentru a sustine in Parlamentul European un amendament la Directiva 94/19/CE privind sistemele de garantare a depozitelor, amendament referitor la termenul de rambursare a depunatorilor in caz de faliment bancar", se arata in comunicatul remis presei miercuri de PE.

Ministerul Justitiei a transmis, la 5 aprilie, presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea DNA de ridicare a imunatii europarlamentarului Adrian Severin pentru suspiciunea de savarsire a infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adrian Severin imunitate, #Severin coruptie, #Severin coruptie Parlamentul European , #Parlamentul European
Comentarii