Adrian Severin: MCV este mort, justitia in Romania e aproape o ruina

Joi, 14 Martie 2013, ora 17:22
4133 citiri
Adrian Severin: MCV este mort, justitia in Romania e aproape o ruina

Adrian Severin a sustinut in cadrul dezbaterii organizate la Parlamentul European miercuri seara ca Mecanismul de Cooperare si Verificare este ilegal, abuziv si a produs mult rau Romaniei. In replica, Stefan Fule, comisar european pentru extindere, a aratat ca toate statele UE au stabilit recent, in cadrul CAG, mentinerea lui.

Dezbaterea pe tema MCV a fost aprinsa, europarlamentarii USL cerand in mod repetat ca verificarea Romaniei in cadrul MCV sa fie stopata cat mai repede.

Norica Nicolai si Cristian Preda, replici taioase in PE pe subiectul Fenechiu si MCV

Unul dintre cei mai aprigi adversari ai mentinerii Mecanismului a fost europarlamentarul Adrian Severin, exclus din PSD in urma scandalului "bani pentru amendamente" si obiect al mai multor dosare in care este acuzat de fraudarea unor sume din banii europeni.

"La nasterea MCV, sistemele judiciare din Romania si Bulgaria cunoscusera imbunatatiri semnificative. Sase ani mai tarziu, domnia legii in Romania este in pericol, daca nu o ruina. MCV este ilegal cata vreme nu are nicio baza in tratate sau in acquis-ul comunitar. MCV este discriminatoriu, din moment ce nu se aplica decat pentru doua state membre ale UE si nu va fi aplicat viitorului stat membri, Croatia.

MCV este abuziv, pentru ca nu are un termen fix de aplicare, o lista clara de obiective, criterii clare de masurare a progreselor, un sistem corect si efectiv de sanctiuni", a sustinut acesta in discursul sau.

Adrian Severin a mai afirmat ca MCV a fost utilizat de Comisia Europeana "pentru a presa inlocuirea unor ministri si a impune anumiti procurori sefi si chiar pe Avocatul Poporului".

"Mecanismului ii lipseste transparenta: Comisia refuza in mod constant sa dezvaluie sursele care au condus la interpretarile gresite din rapoartele sale.

MCV a fost folosit de Comisie pentru a discredita parlamentul, pentru a revoca parlamentari, pentru a limita libertatea de cuvant, libertatea presei, dreptul la un proces corect si chiar independenta justitiei.

MCV a cauzat prejudicii structurale grave. Judecatorii au intrat in greva pentru a protesta fata de politizatul Consiliul Superior al Magistraturii iar parlamentul este in conflict deschis cu autoritatile judiciare", a mai declarat fostul ministru de Externe.

Fost reprezentant de vaza al PSD, Adrian Severin a tinut sa sublineze in plenul Parlamentului European ca, in Romania, "toti candidatii acuzati de justitie au castigat zdrobitor anul acesta alegerile parlamentare si nu datorita faptului ca romanii sunt obisnuiti cu coruptia, ci pentru ca nu au incredere in sistemul judiciar creionat de MCV".

"Prin urmare, MCV este mort. Drepturile romanilor si bulgarilor in Uniunea Europeana ar trebui sa nu mai fie limitate si asta nu tine numai de romani si de bulgari, tine de credibilitatea proiectului Uniunii Europene. Trebuie sa luam la cunostinta si sa mergem mai departe", a concluzionat el.

Comisarul Fule: MCV a fost un instrument de succes, va fi completat

In interventia avuta in incheierea dezbaterii, reprezentantul Comisiei Europene, comisarul pentru extindere Stefan Fule, a concluzionat ironic:"Am auzit nenumarate solicitari pentru un calendar privind ridicarea monitorizarii, dar nimeni nu s-a referit la un calendar pentru indeplinirea recomandarilor din raportul MCV."

"Permiteti-mi sa citez 'MCV a fost un instrument pentru progres si (...) ramane la fel de potrivit pentru a sprijini eforturile in vederea inregistrarii ultimelor rezultate concrete in ceea ce priveste obiectivele urmarite prin acest mecanism". Credeti ca citez din raportul CE? Nu, am citat din concluziile Consiliului de Afaceri Generale adoptate prin consens in urma cu doua zile si cand spun consens ma refer la toate statele membre", a subliniat acesta, referindu-se la decizia adoptata in unanimitate de CAG la inceputul acestei saptamani.

Comisarul Fule a mai sustinut ca va fi pus la punct un instrument care sa permita Comisiei Europene sanctionarea statelor care incalca principiile democratiei si valorile europene.

"Permiteti-mi sa ma refer la un context mai larg. MCV a fost un instrument de succes pentru reformarea celor doua state, dar problemele tin de esenta valorilor europene. Asa cum a declarat presedintele Barroso in septembrie anul trecut, trebuie sa reflectam la posibilitatea de a initia un instrument care sa permita Comisiei Europene sa asigure respectarea principiilor democratice in Uniune ca intreg, cu scopul ca toate statele membre sa respecte in permanenta valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

O gama mai larga de instrumente ne-ar permite sa raspundem adecvat diferitelor circumstante. Comisia intentioneaza sa dezvolte aceasta abordare si va uza de oportunitatile ulterioare pentru a face un schimb de opinii cu Parlamentul European", a spus acesta in incheierea discursului sau.

Interventiile tuturor vorbitorilor pot fi regasite pe site-ul Parlamentului European.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost infiintat in decembrie 2006, prin Decizie a Comisiei. Adoptarea acesteia a permis finalizarea procesului de aderare a Romaniei (si Bulgariei) la UE la 1 ianuarie 2007. Pentru Romania, Mecanismul include patru obiective, iar pentru Bulgaria sase.

Cele patru obiective MCV pentru Romania sunt:

1. Garantarea unui proces judiciar mai transparent si mai eficient, in special prin consolidarea capacitatilor si a responsabilizarii Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea si evaluarea impactului noilor coduri de procedura civila si penala.

2. Infiintarea, conform celor prevazute, a unei agentii pentru integritate cu responsabilitati in domeniul verificarii patrimoniului, al incompatibilitatilor si al potentialelor conflicte de interese, precum si cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care sa poata duce la aplicarea unor sanctiuni disuasive.

3. Continuarea, in baza progreselor deja realizate, a unor cercetari profesioniste si impartiale cu privire la acuzatiile de coruptie la nivel inalt.

4. Adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei, in special in cadrul administratiei locale.

Mecanismul va fi abrogat atunci cand toate obiectivele vor fi considerate indeplinite in mod satisfacator. In raportul din iulie 2009, Comisia a precizat ca cele patru obiective MCV sunt inter-relationate, de aceea eliminarea acestora nu se va face progresiv, ci doar atunci cand tot pachetul va fi considerat indeplinit.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...