Adrian Severin, o rusine fara margini (Opinii)

Luni, 21 Martie 2011, ora 22:48
16247 citiri
Adrian Severin, o rusine fara margini (Opinii)

Adrian Severin ar trebui sa plece nu numai din Parlamentul European, ci si din politica, eventual direct la procuratura. Intre el si vamesii de la Albita diferenta e doar de obiect al muncii. Impreuna au reusit sa demonstreze magistral de ce Justitia din Romania trebuie monitorizata in continuare, de ce nu meritam sa intram in Spatiul Schengen, de ce ramanem o tara de mana a doua a UE. Severin a aratat insa ceva mai mult: coruptia este atat de adanc inradacinata in fibra oficialului roman incat o duce cu el, ca pe un microb periculos, oriunde il poarta pasii.

Faptele sunt clare, inregistrate cu sunet si magine, indiferent de montajele care ar fi fost facute: Adrian Severin a acceptat o caruta de bani de la ziaristii britanici de la The Sunday Times, deghizati in lobbysti, pentru a promova un amendament. Poate credea in amenamentul respectiv si l-ar fi sustinut oricum. Atunci de ce nu l-a introdus personal si, mai ales, de ce a avut nevoie de bani pentru a se ocupa de chestiune? Plata cu ora, ca la prostituate.

Si totusi Adrian Severin nicin nu se gandeste sa plece. S-a autosupendat doar din conducerea PSD, adica o frectie la picior de lemn. Mai mult, reactia sa este tipic romaneasca: "Consider ca ne aflam in fata unei actiuni de denigrare si de defaimare atat a persoanei mele, cat si a Parlamentului European. (...) Sunt foarte incomod si probabil ca voi ramane la fel de incomod. Un roman incomod nu e acceptat".

Adrian Severin se vitimizeaza, apasa chiar pedala nationalista la podea. Am niste vesti proaste pentru domnia sa: Sunday Times nu este un ziar de scandal, ci editia de duminica prestigiosului The Times; anchetele profesioniste costa scump si presupun mult deranj; a fost ales nu pentru ca ar fi incomod, ci pentru ca se stie ca face contracte de consultanta; daca ar fi fost incomod, i-ar fi dat pe usa afara pe autoprestinsii lobby-isti, dimpotriva s-a aratat foarte abordabil.

Contractele de consultanta sunt teoretic permise, caci legislatia europeana e ambigua, dar de cele mai multe ori ascund tocmai spagi mascate, caci banii trebuie platiti sub o aparenta legala. O consultanta autentica nu are trebui sa aiba nimic de-a face cu activitatea parlamentara a consultantului, ea limitand-se la procedurile UE si ale Parlamentului European la modul general.

In ce a constat consultata lui Adrian Severin aflam chiar din inregistrare. "Ca sa va raspund daca a fost usor sau nu... Prima data, am mers in grupuri diferite, pentru a vedea daca pot gasi pe cineva. Am incercat la mai multa lume si m-au refuzat. Asa ca i-am explicat lui Bodu care e treaba. Pana la urma, a inteles si i-a placut si lui ideea. El a crezut ca e un lucru corect, nu l-a facut doar fiindca l-am rugat eu", zice cu gura lui Adrian Severin.

Dar sa zicem ca inregistrarea a fost trucata, dupa cum sustine Adrian Severin. Ce ne facem cu e-mailul trimis de domnia sa jurnalistilor birtanici si in care scrie: "Va anunt ca modificarea dorita de catre dumneavoastra a fost facuta. Va trimit deci o factura de 12.000 de euro pentru 'servicii de consultanta in ceea ce priveste modificarea codului din Directiva 94/19/CE, Directiva 2009/14/CE'".

Paravanul consultantei e folosit pe scara larga si in Romania, inclusiv in presa, unde astfel de contracte sunt modalitati clasice de mituire a jurnalistilor. Azi acorzi consultanta, maine aperi la televizor pozitiile partidului sau ale politicianului consultat, azi ii faci programul, maine comentezi ca analist independent programul respectiv.

Si tocmai pentru ca in Romania practica este extinsa, nici politicienii romani, cu cateva exceptii, in frunte cu Monica Macovei si Cristian Preda, nici marii analisti nu s-au inghesuit sa il preseze pe Adrian Severin. L-am vazut pe democrat liberalul Cristian Boureanu pansand-l pe Severin cu prezumtia de nevinovatie, dupa cum l-am vazut pe Bogdan Chireac inghitind cu senintate enormitatea ca Sunday Times ar fi un nenorocit de tabloid specializat in facaturi.

PSD n-a avut nicio reactie. Victor Ponta, atat de scrupulos la datorie, cand vine vorba de aspecte minore, se da acum nestiutor. Si cum ar putea fi altfel, cand alaturi de el sta, curat, uscat si prezumat nevinovat pana la moarte, Adrian Nastase.

PSD nu e deranjat nici de faptul ca Adrian Severin a facut lobby pentru un amendament de dreapta? Dar grupul socialist, al carui lider se visa Adrian Nastase, oare ce-o sa zica? Adrian Severin a fost deja convocat la discutie cu liderul socialistilor europeni.

Parlamentul European incepe o ancheta in cazul Severin. Se va duce PSD sa picheteze sediul institutiei europene, in semn de solidaritate cu reprezentantul sau? Sau poate comandouri de tineri pesedisti se vor lega cu lanturi de sediul redactiei The Times, acuzand o mizerabila punere in scena ordonata de cine altcineva decat Traian Basescu? Domnul doctor Bradisteanu cum sta cu stocul de stenturi de urgenta pentru penalii dn partid?

E drept, Adrian Severin nu este singurul pe care lacomia si imoralitatea l-au aruncat in plasa jurnalistilor britanici. Caci romanii nu au inventat coruptia. Doar reactia noastra la o asemenea fapta este unica, pentru ca ceilati doi parlamentari europeni aflati in aceeasi situatie au avut mai multa demnitate.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...