Ziare.com

Cazul Severin aduce un nou cod de conduita pentru eurodeputati

Joi, 07 Iulie 2011, ora 20:50

   

Cazul Severin aduce un nou cod de conduita pentru eurodeputati
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European, reuniti in Conferinta presedintilor, au aprobat joi in unanimitate noul cod de conduita pentru membrii Parlamentului European.

Codul stabileste reguli si principii pe care eurodeputatii trebuie sa le respecte in contactele de grupurile de interes (lobby-isti) si sa evite conflictele de interese.

"Construim un scut puternic impotriva oricarui comportament lipsit de etica. Activitatea pentru definitivarea acestui cod s-a terminat in timp record, numai 10 saptamani. Avem acum o propunere solida pentru primul cod de conduita al Parlamentului European. Propunerile stabilesc standarde ridicate in Parlamentul European", a declarat presedintele PE, Jerzy Buzek.

Principiul fundamental al codului de conduita va fi transparenta. Astfel, eurodeputatii vor trebui sa faca declaratii clare cu privire la activitatile platite in afara Parlamentului European si la remunerarea lor, ca si la alte functii ce ar putea constitui conflicte de interese.

De asemenea, codul contine o interdictie explicita a primirii de plati sau alte recompense in schimbul influentarii deciziilor europarlamentare. Aceasta prevedere vizeaza evitarea repetarii unor scandaluri precum cel relatat de publicatia 'The Sunday Times' in 20 martie, in care au fost implicati trei eurodeputati (Ernst Strasser, Zoran Thaler si Adrian Severin) care au acceptat bani in schimbul influentarii unor legi europene.

Strasser si Thaler au demisionat din PE si din celelalte functii politice detinute, in timp ce Severin continua sa fie eurodeputat, insa neafiliat dupa ce a fost exclus in 23 martie din grupul Socialistilor si al Democratilor din PE (S&D).

Parlamentul European a decis in urma cu doua saptamani ridicarea imunitatii eurodeputatului roman, dupa ce o cerere in acest sens fusese trimisa la inceputul lui aprilie de catre DNA, care s-a autosesizat in acest caz.

In plus, vor exista de acum reguli mult mai clare privind acceptarea de cadouri si exista conditii noi in care fosti eurodeputati pot lucra ca lobby-isti dupa incheierea mandatului. Posibilele sanctiuni merg de la retinerea indemnizatiei zilnice de sedinta pana la inlaturarea din functiile detinute in PE.

Toate sanctiunile vor fi publicate pe site-ul Parlamentului European. Codul de conduita va fi analizat in Comisia de afaceri constitutionale a PE in vederea aprobarii in plen, pentru a putea intra in vigoare. Grupul de lucru, condus de Jerzy Buzek, care a elaborat codul de conduita al PE, s-a inspirat din cele mai bune practici ale mai multor parlamente nationale.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1065 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PE

- se vaccineaza !

 

"Cod de conduita", auzi la ei ! :-)

Parca i-ai pune ratanului in cocina cutzit, furculitza si shervetzel la masa.

Cazu severin, un caz rezolvat in ce ne priveste !

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor