Adrian Severin: Daca cineva imi ofera bani, chem salvarea - Interviu (I)

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 12:17
6476 citiri
Adrian Severin: Daca cineva imi ofera bani, chem salvarea - Interviu (I)

Europarlamentarul Adrian Severin, implicat intr-un scandal de coruptie la Bruxelles, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca este acuzat pe nedrept si ca a fost "vandut" de cei care trebuiau sa-i fie alaturi.

Fostul lider al grupului PSD din PE spune ca scandalul in care a fost implicat era premeditat, iar el fusese avertizat cu o luna inainte ca i se pregateste ceva.

Severin a explicat ca filmuletul din care reiesea ca ia mita pentru sustinerea unui amendament e o "inscenare" si ca el lua banii pentru consultanta referitoare la alte chestiuni, care e legala, neavand nicio legatura cu amendamentul depus de Sebastian Bodu, despre care doar i-a informat pe ziaristii sub acoperire si pentru care spune ca nu a vorbit.

El le-a reprosat romanilor ca nu au fost solidari cu el, intrucat i s-a facut o nedreptate, aratandu-se de parere si ca in acest moment, Romania sufera din cauza faptului ca el nu-si mai poate face treaba pentru care a fost ales in Parlamentul European.

Severin sustine ca exista interese puternice ca el sa fie dat la o parte, de aceea i s-a inscenat scandalul, insa a fost doar "ranit", nu si omorat.

Daca cineva ar veni sa-mi ofere bani pentru asa ceva, n-as crede ca e un provocator si n-as chema politia, as crede ca e bolnav mintal si as chema salvarea, a mai afirmat Adrian Severin.

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Adrian Severin:

Domnule Severin, spuneti-ne pe scurt cum caracterizati scandalul de coruptie in care sunteti implicat

Eu l-as caracteriza facand referire la o cugetare pe care am aflat-o de la fostul presedinte al Repulicii Moldova, Petru Luchinschi: "oamenii cinstiti nu pot fi cumparati, ei pot fi numai vanduti". Acest scandal face aplicatia cugetarii respective. Eu n-am fost cumparat de firma inexistenta in spatele careia au actionat jurnalistii de la "The Sunday Times", ci am fost vandut de toti cei care ar fi trebuit sa se solidarizeze cu mine. Nu pot decat sa sper ca au putut lua un pret bun care sa serveasca nu vanzatorilor individuali, ci unei cauze mai inalte - cauza grupului socialist european, cauza Romaniei, cauza Uniunii Europene. Ma indoiesc ca lucrurile vor sta asa.

Cine avea interesul sa va "scoata din joc", asa cum spuneti dumneavoastra?

Pot sa va spun ca, fara sa intru in detalii - probabil ca va veni si vremea detaliilor - ca atat eu, cat si reprezentantii Parlamentului European am fost avertizati cu circa o luna inainte de izbucnirea scandalului ca se pregateste o actiune de compromitere a mea, motivata de dorinta anumitor cercuri politice si financiare de a opri proiecte politice pe care eu le promovam.

Dupa izbucnirea scandalului, aceste informatii au fost confirmate. Din pacate, nu am avut suficiente detalii la vremea primelor avertismente pentru a putea intelege mai exact ce se are in vedere, de aceea nu am putut sa contracaram actiunea respectiva. Nu e lipsit de interes acest avertisment, arata ca nu ne aflam in fata unei capcane intinse de niste jurnalisti de investigatie, unei capcane inocente sau unei capcane jurnalistice, ci ne aflam in fata unui proiect politic de o semnificatie mult mai inalta.

Acest lucru a fost confirmat, cu discretia de rigoare, in cadrul procedurii de ridicare a imunitatii, asa incat raportorul a stiut acest aspect, Comisia a stiut. Intrucat autoritatile romane nu erau implicate in aceasta inscenare, evident ca cererea de ridicare a imunitatii nu putea fi respinsa pe un asemenea argument. Nici macar nu am dorit sa folosesc argumentul pentru a se evita ridicarea imunitatii, insa a fost un prilej foarte bun pentru mine ca, intr-un context, sa aduc la cunostinta unui grup mai larg de europarlamentari situatia in care ne gasim.

De la acest punct, trebuie spus ca mi se pare absolut normal ca aceia care sunt chemati sa se ocupe cu asemenea lucruri sa investigheze pana la capat si sa ajunga atat la concluziile necesare privind evitarea pe viitor a unor situatii similare, cat si pentru clarificarea statutului meu actual.

Nu considerati ca e anormal sa fiti implicat intr-o depunere de amendament in momentul in care faceti consultanta pentru o firma?

Ce nu s-a spus de catre cei care au creat inscenarea si scandalul aferent ei e faptul ca, in realitate, eu incheiasem cu o firma un contract de consultanta in baza caruia trebuia sa dau avize, sa-mi ofer expertiza in lamurirea anumitor procese care priveau Uniunea Europeana, inclusiv Parlamentul European. Acest contract era perfect legal. In legatura cu legalitatea lui am discutat inainte de a-l accepta cu serviciile competente ale Parlamentului European si nici dupa izbucnirea scandalului nimeni nu a negat legalitatea contractului respectiv.

Toate discutiile referitoare la bani care au fost inregistrate si apoi puse in circulatie pe un film care e un film de colaj, care pune cap la cap bucatele de discutii, erau legate de acel contract. Asa-zisa factura emisa de mine era de fapt un deviz care facea calculul costurilor activitatii mele potrivit contractului de consultanta si care nu avea nicio legatura cu depunerea vreunui amendament.

Pentru foarte multi, e in continuare neclar, lamuresc acum: eu nu am depus niciun amendament. Au fost alti europarlamentari care l-au depus, cu care nu am discutat ca sa-i conving sa o faca, dar in legatura cu decizia carora am aflat si, afland-o, ea neavand nimic secret in ea, am inteles ca, intr-o manifestare de colegialitate si bunavointa, sa-i informez pe cei care erau interesati.

Pentru asta n-am perceput niciun fel de bani si nici nu puteam sa percep niciun fel de bani si nici nu ar fi fost normal lucrul acesta, nu din punct de vedere legal, ci pentru ca nu avea o valoare, nu putea fi transpusa in valoare baneasca un serviciu care era simbolic.

N-am depus niciun fel de amendament, n-am facut niciun fel de lobby, am avut un contract de consultanta legal si toate platile de care s-a vorbit erau aferente serviciilor prestate in cadrul acelui contract. Toata ideea ca am facut lobby pentru a se depune un amendament, ca am cerut bani sau acceptat bani pentru a determina pe cineva sa-l depuna e absolut falsa si nimic nu o probeaza.

Nu considerati oarecum anacronic faptul ca europarlamentarii pot incheia contracte de consultanta, de lobby?

Sa facem o distinctie. Contractul de consultanta nu e contract de lobby. Acest contract de consultanta se referea la prezenta mea in cadrul unui grup de experti al unei firme care s-a descoperit ca era inexistenta. Eu am mai avut asemenea contracte cu alte firme foarte importante, iar in grupurile de experti respective am avut colegi fosti prim-ministri, fosti sefi de state, fosti ministri de Finante din importante tari europene si neeuropene, din tari UE si din afara.

Asta e un lucru pozitiv de doua ori - o data pentru ca ne permite sa avem contact cu o anumita realitate, pe de alta parte - prin sfaturile pe care le dam, prin avizele pe care le dam putem sa cream o anumita mentalitate in cercurile de afaceri care sa poata coopera cu institutiile europene.

Problema lobby-ului e distincta - este legata de o eventuala activitate prin care promovam in legislatie puncte de vedere ale diferitelor cercuri de interese. Eu n-am incheiat un asemenea contract nici n-am executat o asemenea activitate, insa lobby-ul nu e interzis in Parlamentul European. In Bruxelles exista inregistrate circa 25.000 de firme de lobby, in Registrul de Lobby, care functioneaza oficial. Ne intrebam ce fac aceste firme. Evident ca intra in contact cu decidentii politici ca sa le explice interesele anumitor grupuri de persoane.

Ce s-a discutat acum, inclusiv pe fondul scandalului care nu avea legatura cu lobby-ul, dar a prilejuit discutia a dus la concluzia ca nu se poate interzice lobby-ul, pentru ca suntem interesati sa avem contacte cu aceste firme, ele venind cu o serie de informatii pe care noi le primim si, daca ne conving ele, le preluam, daca nu ne conving, nu le preluam. Daca le preluam, le folosim in munca noastra individuala ca europarlamentari sau le folosim in munca de colectiv impreuna cu alti europarlamentari.

Ce mi s-ar parea in neregula ar fi sa incheiem contracte contra-cost, sa cerem bani pentru a prelua aceste amendamente. Din cate stiu, nimeni in Parlamentul European nu percepe bani pentru preluarea ideilor sau amendamentelor sau solicitarilor firmelor de lobby. Daca cineva ar veni sa-mi ofere bani pentru asa ceva, n-as crede ca e un provocator si n-as chema politia, as crede ca e bolnav mintal si as chema salvarea, intrucat, daca ar fi sa se plateasca pentru asemenea amendamente, ar trebui sa platesti cateva sute de europarlamentari ca sa te asiguri ca exista un succes.

N-are sens sa dai sume considerabile pentru ca un parlamentar sa depuna un amendament care urmeaza sa cada la primul vot. Cine cunoaste mecanismele de lucru ale Parlamentului European isi da seama ca nu ai nicio garantie ca, oricat ai plati - 4, 5, 10 parlamentari, o anumita idee va fi promovata. Metoda e ca o firma de lobby sa stea de vorba cu europarlamentarii, sa-i convinga fara sa-i plateasca.

Va considerati o victima?

Nu folosesc cuvantul asta pentru ca nu-mi place sa ma victimizez. Ma consider un om implicat intr-o batalie si in aceasta batalie se "trage cu pusca", poti sa fii ranit, poti sa fii omorat. Pe mine nu m-au omorat, m-au ranit, sper sa ma refac si sa imi reiau locul in frontul de lupta.

Ce mai intristeaza nu e atat agresiunea adversarului - ma asteptam ca cei pe care-i deranjez sa reactioneze - ceea ce nu am crezut a fost ca ma vor abandona aliatii, ma vor abandona prietenii, ca ma vor abandona, in ultima instanta, compatriotii. Eu nu am dus acolo o politica personala, nu am dus o politica a interesului meu personal, nu am un interes personal. Am dus o politica in favoarea Romaniei, a Europei. Ce ma afecteaza pe mine afecteaza si interesele romanilor si interesele Europei.

Compatriotii mei romani ar fi trebuit sa se sesizeze si nu sa incerce sa-mi faca situatia cat mai grea. In cazul acesta, in comparatie cu alte cazuri, nu e vorba despre vreo descoperire facuta de vreo institutie specializata, ca m-au pus sub acuzare. E vorba despre o provocare si o inscenare, un eveniment creat artificial, nimeni nu are vreo indoiala ca lucrurile stau asa, ca totul e o creatie a unor jurnalisti sub acoperire dintr-un grup de presa, grupul Murdoch, care e blamat in Uniunea Europeana si Marea Britanie pentru asemenea tip de activitate.

In Romania si nu numai se incearca gasirea adevarului prin penetrarea acestor aparente create voluntar si artificial. De data aceasta, nefiind o problema interna, ci externa, nu e afectata activitatea cuiva in interiorul Romaniei, ci e afectata activitatea cuiva care actiona in afara Romaniei, pentru Romania. E o chestiune de interes national, nu o chestiune de interes local, intern.

Mai mult, ori de cate ori in Romania o persoana a fost pusa sub ancheta, cercetata, ea si-a putut continua, cu exceptia celor arestati preventiv, activitatea normala in Romania. In ce-i priveste pe cei arestati preventiv, activitatea lor a putut fi preluata de altcineva. Prin natura activitatii externe, activitatea mea nici nu se poate desfasura normal si nici nu poate fi preluata de altcineva.

In acest moment, Romania sufera si eu n-am cum sa o ajut, indiferent de ce as face. Chiar daca m-as retrage, activitatea mea nu ar putea fi preluata de cineva in timp util. E motivul pentru care cred ca, cel putin din anumite puncte de vedere, atitudinea romanilor ar fi trebuit sa fie alta.

Spuneati ca ati fost "ranit", puteti da cateva nume de "agresori"?

Nu vreau sa dau acum niciun fel de nume. Ce pot sa spun e ca nu institutii romanesti, din stiinta mea, dar si unii romani s-au facut unealta a celor care, sub cuvant ca apara cinstea si transparenta, promoveaza niste agende, niste interese care nu coincid cu interesele romanesti, ca sa nu spun ca sunt interese antiromanesti.

Nu rata maine, pe Ziare.com, a doua parte a interviului cu Adrian Severin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Adrian Severin coruptie, #Adrian Severin oameni cinstiti, #Severin oameni cinstiti vanduti, #Severin bani salvare , #Parlamentul European