Severin: Grupuri externe vor sa ne tina jos, au cozi de topor in Romania - Interviu (II)

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 07:39
7422 citiri
Severin: Grupuri externe vor sa ne tina jos, au cozi de topor in Romania - Interviu (II)

Europarlamentarul Adrian Severin a acuzat, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, faptul ca exista interese externe pentru a tine Romania la marginea Europei si ca sunt persoane de la noi din tara care actioneaza pentru acestea.

El a nominalizat-o pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, despre care a spus ca e "mai mult decat o rusine" si "o denigratoare a Romaniei", cerand institutiilor statului sa verifice legaturile sale externe. Severin i-a pomenit, in acelasi context, si pe unii membri ai societatii civile - Alina Mungiu-Pippidi, Sorin Ionita si Cristian Ghinea.

Adrian Severin: Daca cineva imi ofera bani, chem salvarea - Interviu Ziare.com (I)

Referitor la scandalul de coruptie in care e implicat, fostul membru al grupului eurodeputatilor PSD a declarat ca presedintele partidului sau, Victor Ponta, i-a cerut demisia la presiunea liderului grupului socialistilor din PE, Martin Schultz, caruia ii era teama ca Severin va candida la sefia factiunii PES.

Despre presedintele Traian Basescu, Severin a spus ca incearca sa controleze toate institutiile din tara si ca acest lucru ar putea face ca ele sa nu mai fie controlate si sa ajunga sub puterea unor grupuri de interese.

Cum s-a schimbat viata dumneavoastra dupa scandal?

E limpede ca viata s-a schimbat, insa eu continui la o eficienta redusa sa fiu implicat intr-o serie intreaga de dosare sensibile. Unul din ele e cel legat de revizuirea tratatelor europene sau de incheiere a acestui tratat interguvernamental (acordul UE de guvernanta fiscala - n.red.). Nu pot insa sa dau randamentul integral, pentru ca exista aceasta ambiguitate care ma stanjeneste.

Mi-am asumat un alt proiect - proiectul care priveste crearea unor mecanisme, a unor structuri si proceduri in institutiile europene care sa evite ceea ce s-a intamplat cu mine - ma refer la incalcarea prezumtiei de nevinovatie, incalcarea dreptului la un proces corect, incalcarea dreptului la aparare, incalcarea prezumtiei de buna credinta.

Acestea nu ma pot afecta doar pe mine, pot afecta orice europarlamentar si afecteaza credibilitatea institutiilor in integralitatea lor. S-a dovedit vulnerabilitatea institutiilor europene, care nu au nici structurile necesare, nici mecanisme, nici instrumente pentru a apara credibilitatea si drepturile si imunitatile membrilor lor.

In asemenea conditii, nu numai ca suntem vulnerabili la asemenea actiuni precum cele facute de Sunday Times si de grupul Murdoch, dar suntem vulnerabili chiar la lasitatile si abuzurile propriilor nostri colegi. E dincolo de orice tagada ca virulenta cu care am fost atacat de unii lideri ai grupului socialist se explica prin aceea ca eram unul din cei mai puternici candidati pentru presedintia grupului, care urmeaza sa fie supusa votului la inceputul lui 2012. Unii au considerat ca pot sa scape de un contracandidat jenant folosind un scandal amorsat.

Sunteti sigur ca veti reusi o revenire politica in PSD, in sensul de a mai candida o data?

Sigur n-am cum sa fiu. Problema nu e candidatura mea, problema e ca imi doresc ca sa pot sa aduc contributia mea in interesul Romaniei si Europei, care sunt, din punctul meu de vedere, interese convergente, la capacitatea mea maxima.

Ceea ce ma deranjeaza e nu ca nu imi pot exercita drepturile aferente mandatului, ci ca nu pot sa-mi execut la capacitatea maxima obligatiile aferente mandatului. Situatia mea strict personala nu e atat de rea, dar situatia mea ca om implicat intr-o batalie pentru Romania si pentru Uniunea Europeana este una care e cel putin preocupanta.

Sunteti dezamagit de felul in care v-a tratat partidul dumneavoastra, PSD? Presedintele partidului, Victor Ponta, v-a cerut demisia.

Domnul Ponta a cerut demisia la presiunea nu a grupului socialistilor din Parlamentul European, ci la presiunea presedintelui grupului si a catorva din prietenii sai politici. Veti spune ca si grupul a votat - mie nu mi s-a permis sa vorbesc grupului ca sa imi prezint versiunea - a votat pe o poveste spusa de altii, fara sa-mi dea mie posibilitatea sa ma apar.

In starea de soc a scandalului, foarte multi nu au gasit curajul necesar pentru a-si exprima indoielile in legatura cu justetea concluziilor. Intre timp, lucrurile s-au schimbat si la ora actuala foarte multi dintre membrii grupului spun deschis ca socotesc corecta revenirea mea in grupul socialistilor europeni.

Revenirea e un lucru care mi se pare corect si logic, insa nu acesta e obiectivul principal, ci sa vedem exact care este adevarul si cum se poate face ca asemenea cosmaruri si devieri de la ce e corect sa nu mai aiba loc.

Adrian Nastase, care trece si dansul prin probleme cu justitia, v-a sustinut?

Pot sa spun ca atat domnul Nastase cat si altii au spus cuvinte corecte, au facut declaratii corecte. La urma urmei, nici declaratiile domnului Ponta nu au fost virulente la adresa mea sau agresive in ce ma priveste. Dansul a adoptat o pozitie pe care as caracteriza-o ca fiind mai degraba procedurala. A lasat sa se inteleaga ca ea e mai mult sau mai putin impusa de atitudinea adoptata in Parlamentul European.

In ceea ce ma priveste, a exprimat faptul ca e gata sa revina asupra pozitiei sale de indata ce lucrurile se vor clarifica.

Aici sunt insa cateva probleme de principiu. Pentru orice democrat, nu cel care e acuzat trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia, ci acela care acuza trebuie sa-i dovedeasca vinovatia. Fac o paranteza - daca acum 9 luni de zile lucrurile pareau atat de clare, incat multi cereau demisii si executarea suspectului, acum nimeni nu a fost in masura, dintre interesele care lucreaza profesionist, sa dovedeasca vreo acuzatie.

Discutam si de principiul solidaritatii. Nu spun sa ne solidarizam cu raufacatorii, cu coruptii, dar trebuie sa stim din ce moment o persoana devine un raufacator dovedit, un corupt dovedit si pana cand e un simplu suspect. De asemenea, trebuie sa vedem daca suspectii trebuie "executati" fara judecata.

Monica Macovei spunea ca sunteti o rusine pentru Romania, ce-i raspundeti?

Doamna Monica Macovei e mai mult decat o rusine pentru Romania, ea este un denigrator al Romaniei. Daca romanii astazi nu pot sa aiba inca dreptul de a calatori liberi in spatiul Schengen, trebuie sa-i multumeasca Monicai Macovei. Daca romanii azi au imaginea ca sunt nu niste corupti oarecare, ci coruptul Europei, trebuie sa-i multumeasca Monicai Macovei.

Daca azi Romania sufera rusinea de a fi singura tara a Uniunii Europene ala carei drepturi suverane in ce priveste organizarea justitiei sunt incalcate, atunci trebuie sa-i multumeasca Monicai Macovei.

Macovei: Poate ca Ponta se va folosi de o retea mafiota - Interviu Ziare.com (I)

Sunt sigur ca pana la urma se va face lumina in legatura cu aceasta legenda a "ingerului dreptatii", Monica Macovei, insa nu cred ca institutiile specializate ale statului trebuie sa astepte ca lumina sa vina spontan. Cred ca a sosit momentul sa se cerceteze foarte exact care agenda e servita de doamna Macovei, cine o sprijina cu adevarat sau o impinge cu adevarat in a sprijini agendele respective si care e mecanismul ei.

Din tara sau din strainatate?

In cel mai bun caz, daca doamna Macovei ar fi sincera in atitudinile sale, desi nu cred ca este, putem spune ca ea submineaza statul de drept incercand sa promoveze o asa-zisa "revolutie morala" care ne aminteste de ideile nu numai ale Revolutiei Franceze si terorii iacobine, ci mai ales de modul in care regimurile fasciste emergente au atacat statele democratice.

Partidul din care ati facut parte, PSD, l-a acuzat mereu pe presedintele Traian Basescu ca incearca sa subjuge justitia, dumneavoastra ce credeti?

Nu vreau sa ma pronunt asupra acestei teme. In cazul meu nu cred ca e implicat. Domnul Basescu e un sef de stat care vrea sa fie prezent si sa controleze toate institutiile din tara, asta e modul sau de a se manifesta ca lider national.

Mi-e teama ca, pana la urma, incercarea aceasta de a se asigura ca totul este organizat si controlat de conducerea politica a tarii poate sa duca la scaparea completa de sub control a institutiilor statului. Nu numai de sub controlul presedintelui, ci si de sub controlul celorlalte institutii ale statului si sa vedem cum prin institutiile statului sunt promovate interesele unor grupuri obscure care nu au niciun fel de legitimitate.

Sunt grupuri corupte care incearca sa controleze Romania

Ma feresc de cuvantul corupt pentru ca definitia coruptiei e foarte vaga si generala si orice deviere de la regula e o forma de coruptie. Eu cred ca e vorba de grupuri care au agendele lor, cred ca sunt grupuri interne, dar mai ales grupuri de interese externe, care sesizeaza resursele importante ale Romaniei, atuurile pe care Romania le are, faptul ca o Romanie foarte autonoma in miscarile sale poate sa jeneze promovarea anumitor agende. Aceste grupuri fara indoiala ca au toate interesele sa tina Romania intr-o anumita stare.

Cine sunt oamenii din grupurile astea?

N-as vrea eu sa le definesc acum, nici nu pot sa pretind ca am o imagine detaliata si coerenta asupra lor. Ceea ce pot sa spun e ca am certitudinea ca ele exista si cred ca avem institutii ale statului care trebuie sa creeze natiunii romane anticorpii necesari. E limpede ca nu ne aflam intr-o lume de ingeri, nici macar intr-o lume de gentlemeni, ne aflam intr-o lume a unei competitii acerbe, pe care criza globala o adanceste si, in aceasta competitie, nu intotdeauna competitorii sunt fair play.

De asemenea, de multe ori, acesti competitori externi isi gasesc ajutoare interne care sa actioneze precum cozile de topor. Am vorbit despre doamna Macovei, putem sa o adaugam pe doamna Mungiu-Pippidi, putem sa-l adaugam pe Sorin Ionita, putem sa adaugam numele lui Cristian Ghinea, fara ca lista sa fie incheiata. Sunt persoane care, prin activitatile lor, in niciun caz nu fac bine Romaniei.

Nu pot decat sa ma intreb daca aceste activitati sunt animate de vreun impuls spontan sau de intelegeri cu cei care ar dori ca Romania sa fie blocata undeva la marginea Uniunii Europene.

Ce ne blocheaza in acest moment intrarea in Schengen?

Dupa cum a spus si seful statului, dupa cum o spun si eu, dupa cum a spus-o si presedintia poloneza a Uniunii Europene, dupa cum o spune si Comisia Europeana, Romania si-a indeplinit toate criteriile necesare pentru ca romanii sa circule liber in spatiul Schengen.

Nu e vorba numai de turistii romani, desi nici asta nu e lipsita de importanta, dar e vorba de disparitia cozilor de TIR-uri care stau la granitele Romaniei si care afecteaza atat atractivitatea economiei romanesti, cat si fluiditatea schimburilor comerciale ale Romaniei.

Pagubele nu se limiteaza la deranjul pentru cativa calatori individuali. Noi nu am primit intrarea in Schengen nu din vina noastra, ci dintr-o atitudinea abuziva, care reprezinta si o incalcare a tratatelor. E o atitudine adoptata de o tara sau doua, dar care neindoielnic are in spate si interesele mai multor tari membre ale Uniunii Europene, dar motivul formal pentru care ni s-a refuzat dreptul de a intra in spatiul Schengen e ca Romania se afla sub incidenta Mecanismului de Verificare si Control pe justitie, ceea ce e privit ca o dovada a caracterului "exceptional" al coruptiei din Romania, care ar justifica exceptia de la regula intrarii in Schengen doar pe baza indeplinirii unor criterii tehnice.

Iata cum in mod abuziv existenta unui mecanism creat in forma lui actuala de catre doamna Monica Macovei e transformata in dovada peremptorie a caracterului exceptional al pacatelor Romaniei, facut sa justifice exceptarea Romaniei de la aplicarea regulii care a permis tuturor celorlalte state Schengen sa faca parte din aceasta zona de libera circulatie.

Nu trebuie sa va mirati prea tare daca unele state vin acum si, sugerand aceleasi motive, pun oprelisti intrarii fortei de munca romanesti pe pietele muncii in anumite zone din Europa. Deocamdata, nu se pune inca problema, dar sunt convins ca si cand vom incerca sa aderam la zona euro vom avea exact aceeasi problema.

Cine spuneti ca are de castigat din extern daca nu suntem primiti in Schengen?

Se poate discuta, nu stau acum sa analizez. Stati si va ganditi ca noi 8 ani de zile n-am exportat carne de porc. Credeti, chiar asa, ca Romania era chiar atat de vulnerabila la pesta porcina? Eu sunt un european convins si entuziast, dar, din pacate, ceea ce se intampla in Uniunea Europeana nu e expresia solidaritatii si fraternitatii, ci a unor egoisme nationale prin care cei mai puternici incearca sa-i domine pe cei mai slabi.

Noi nu trebuie sa intoarcem spatele Uniunii Europene, dar nici nu putem sa acceptam o asemenea dominatie, sa facem din acest proiect ce vrea sa fie, nu ceea ce devine din cand in cand.

Trebuie sa crestem solidaritatea nationala a Romaniei. Il vad pe ambasadorul american (Mark Gitenstein -n.red.) cum ii lauda pe unii sefi de institutii din Romania, dar ma intreb cum vede dansul modul in care conducatorii unor institutii similare din Statele Unite au tratat cazul celor care l-au omorat pe Teo Peter.

Am impresia ca sunt unitati de masura foarte diferite care ni se aplica noua si care se aplica altora. Ma intreb cum ar vedea domnia sa vreo declaratie a ambasadorului roman la Washington care ar spune cine este bun si cine nu este bun sa fie procuror general sau ministru al Justitiei in Statele Unite.

Am respect si prietenie si simpatie pentru Statele Unite, sunt cel care a initiat Parteneriatul Strategic in 1997, nu pot fi banuit de sentimente neprietenesti, am mult respect pentru actualul ambasador al Statelor Unite, dar nu pot sa trec cu vederea ca se aplica unitati de masura diferite atunci cand Romania e masurata si cei care ne masoara se masoara pe ei. Eu nu pot trece peste asa ceva, chiar daca asta nu-mi creeaza simpatii si nu-mi usureaza viata.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Adrian Severin grupuri externe, #Severin cozi topor, #Severin Macovei rusine denigratoare , #Parlamentul European