Dupa cazul Severin, UE isi numara lobby-stii

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 17:00
2137 citiri
Dupa cazul Severin, UE isi numara lobby-stii
Foto: ZiuaVeche

Dupa cazul de coruptie care a dus la excluderea din Paralamentul European (PE) a trei europarlamentari, si in care a fost implicat europarlamentarul roman Adrian Severin, Uniunea Europeana isi numara lobbystii - ultimul registru cuprindea peste 4.000 de organizatii implicate in procesul de decizie.

Intr-o incercare de a creste gradul de transparenta cu care se iau deciziile la Bruxelles, Uniunea Europana si Comisia Europeana (CE) vor lansa un Registru al Transparentei, care va cuprinde toate organizatiile implicate in procesul de decizie, se arata intr-un comunicat al UE.

Noul registrul il va inlocui pe cel lansate de CE in 2008, si care deja cuprinde peste 4.000 de organizatii.

Acesta va include insa, pe langa firmele de lobby traditionale, si firme de avocatura, ONG-uri, think-tank-uri si orice organizatie sau persoana fizica implicata in procesul de decizie de la Bruxelles.

Organizatiile vor fi nevoite sa faca public si numarul de persoane care sunt implicate in activitatea de la PE, principalele propuneri legislative cu care se ocupa, dar si fondurile primite de la Uniunea Europeana.

In plus, prin inscrierea in registru, cei care fac lobby la Bruxelles vor fi nevoiti sa respecte un cod de conduita: vor trebui sa se identifice dupa nume si organizatie si sa nu obtina informatii in mod ilegal.

Jana Mittermaier, seful biroului de la Bruxelles al Transparency International, a salutat decizia infiintarii registrului, pe care o considera un pas important in acordare de transparenta activitatilor de lobby de la Bruxelles, cu conditia ca si codul de conduita sa fie respectat de lobbysti.

Parlamentul European a votat, joi, pentru ridicarea imunitatii europarlamentarului roman Adrian Severin (fost PSD), acuzat de coruptie si cercetat intr-o ancheta a Directiei Nationale Anticoruptie.

Jurnalistii de la "Sunday Times" au abordat 60 de europarlamentari, sub acoperire, sustinand ca sunt de la o firma de lobby, si le-au propus bani, pentru sustinerea unor amendamente la legile europene. Trei europarlamentari au acceptat intelegerea: Adrian Severin, Ernst Strasser si Zoran Thaler.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#adrian severin, #lobby Uniunea Europeana, #registru transparenta UE, #registru lobby , #Parlamentul European