Scandalul Adrian Severin modifica regulile in Parlamentul European

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 14:32
4850 citiri
Scandalul Adrian Severin modifica regulile in Parlamentul European

Refuzul lui Adrian Severin de a demisiona din Parlamentul European are si un efect pozitiv. Daca ar fi demisionat ca si ceilalti, poate ca scandalul s-ar fi stins destul de repede. Cum nu a facut-o, europarlamentarii au decis sa ia masuri, impunand noi reguli de conduita in forul european.

Scandalul "Mita pentru amendamente", in care au fost implicati patru europarlamentari printre care si Adrian Severin, a grabit dezbaterile pentru reguli noi in privinta accesului si monitorizarii lobby-istilor sau reprezentantilor grupurilor de interese, iar un grup de lucru prezidat chiar de presedintele PE, Jerzy Buzek, lucreaza la coduri de conduita mai stricte, atat pentru lobby-isti, cat si pentru membrii PE, scrie Adevarul.

Astfel, deputatii europeni sustin ca toti lobby-istii trebuie inregistrati si cer ca interactiunea lor cu principalii membri ai Parlamentului European sa fie mentionata in anexe ale rapoartelor parlamentare, numite "amprente digitale". Ele ar urma sa mentioneze toti lobbyistii care s-au intalnit cu raportorii in procesul de elaborare al actelor legislative.

De asemenea, eurodeputatii din Comisia pentru reforma au propus un registru al lobby-istilor si al altor grupuri de interese, comun pentru Parlamentul European si Comisia Europeana. Noul registru comun va stipula care sunt activitatile permise, va defini procedurile, plangerile si sanctiunile.

Prima intalnire a Comitetului pentru reforma a avut loc marti, iar propunerile finale vor fi gata inainte de vacanta parlamentara de vara, care incepe in iulie. Presedintele PE vrea ca noul set de reguli sa fie votat in iunie.

In acelasi timp, Comisia Europeana a anuntat marti revizuirea Codului de conduita pentru membrii sai. Astfel, comisarii vor avea norme mai clare privind activitatile politice, inclusiv participarea lor in campaniile electorale. Vor exista, de asemenea, reguli mai stricte cu privire la activitatile desfasurate dupa incheierea mandatului.

Comisarii europeni trebuie sa-si revizuiasca anual declaratiile de interese, iar in codul lor va fi introdusa o procedura clara de semnalare a oricarui risc privind conflictele de interese. O alta reglementare introduce interdictia ca sotii, partenerii si membrii directi ai familiei comisarilor sa faca parte din personalul cabinetelor acestora. In plus, regulile privind cadourile si "ospitalitatea" vor fi mai stricte.

Adrian Severin va fi audiat in Comisia pentru Afaceri Juridice a PE la 23 mai, iar ulterior se va decide prin vot ridicarea imunitatii lui, in vederea continuarii anchetei.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
giv
rank 5
tr2006
rank 5
Sper sa-i zica regula "Severin", astfel incit numele lui sa licareasca vesnic pe firmamentul Europei :)