Severin vrea un "artificiu" pentru schimbarea tratatului UE

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 17:22
2362 citiri
Severin vrea un "artificiu" pentru schimbarea tratatului UE

Europarlamentarul Adrian Severin crede ca Uniunea Europeana trebuie sa-si schimbe tratatele de baza, iar acest lucru nu se poate realiza fara o miscare ce i-ar asigura succesul si ar face aproape imposibila o respingere intr-un referendum national - organizarea unui referendum european.

Fostul ministru de Externe a declarat pentru Ziare.com ca, in cazul statelor care organizeaza referendumuri nationale, cetatenii sa fie intrebati doar daca doresc sau nu iesirea dintr-o Uniunea Europeana schimbata.

UE se schimba din temelii. Ce cred politicienii

"Ar fi o problema - faptul ca, in ce priveste modificarea tratatelor, exista o dificultate privind acceptabilitatea modificarii de catre populatie, mai ales in statele care trebuie sa ratifice modificarea prin referendum. Aceasta e o problema foarte dificila, am o serie de idei pe care le-am discutat la Bruxelles. Trebuie gasita o modalitate care sa convinga populatia ca aceste modificari sunt in interesul Uniunii si al cetatenilor europeni.

In plus, o spun de pe acum, cred ca trebuie sa convenim de la inceput ca modificarile tratatelor vor fi supuse unui referendum european, iar statele care vor sa organizeze referendumuri nationale sa le organizeze raspunzand la o singura intrebare - daca vor sa plece sau sa ramana intr-o Uniune Europeana refondata. Ideea e ca unii care pot opri mersul inainte al altora e o parere care trebuie respinsa", ne-a spus Adrian Severin

Basescu: Vrem reformarea UE in doua trepte - Romania, grav afectata de criza

Consiliul European dezbate, in perioada 8-9 decembrie, problema unei revizuiri a tratatului Uniunii Europene, propusa de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele francez Nicolas Sarkozy. Acestia au propus crearea unei guvernante fiscale si monetare pentru Uniunea Europeana, prin cedarea de suveranitate catre institutiile de la Bruxelles.

Cei doi au spus ca isi doresc ca toate cele 27 de state membre UE sa participe la noua constructie, dar, daca nu se ajunge la niciun consens, se va realiza o uniune fiscala doar pentru cele 17 state ale zonei euro.

Citeste si:
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt...
De unde va produce România gazul pentru la iarnă. Scenariile în lucru SURSE
De unde va produce România gazul pentru la iarnă. Scenariile în lucru SURSE
Guvernul ia în calcul pentru iarna aceasta mai multe scenarii privind aprovizionarea cu gaze naturale. Conform unor surse politice, oficialii ar putea raționaliza consumul pentru companii, în...