Adrian Severin, anchetat pentru coruptie la Bruxelles

Autor: Ana Ilie
Duminica, 20 Martie 2011, ora 18:45
8417 citiri
Adrian Severin, anchetat pentru coruptie la Bruxelles

Europarlamentarul PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, face subiectul unei anchete a Parlamentului European, dupa ce reporteri ai Sunday Times, care pretindeau ca sunt lobbyisti, au convins mai multi europarlamentari sa introduca un amendament intr-o lege europeana, contra unei sume ce putea ajunge pana la 100.000 de euro pe an. Severin a fost unul dintre cei trei europarlamentari care au acceptat oferta falsilor lobbyisti.

Parlamentul European a anuntat, duminica, deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica The Sunday Times impotriva a trei europarlamentari, printre care si romanul Adrian Severin.

Unul dintre acestia, conservatorul austriac Ernst Strasser, fost ministru de Interne, a fost nevoit sa demisioneze, duminica, din toate mandatele detinute, la cererea formatiunii sale, Partidul Popular (conservator). Al treilea, un fost ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, este coleg de grup parlamentar cu Severin.

"Acuzatiile aduse de Sunday Times sunt grave, iar Parlamentul European le trateaza cu seriozitate", a declarat Jaume Duch, purtator de cuvant al PE.

"Asa cum a anticipat vicepresedintele Parlamentului Diana Wallis in articol, Parlamentul tocmai a deschis o ancheta in privinta acestor acuzatii pentru ca faptele sa fie stabilite clar", a adaugat el.

Wallis a promis o ancheta "in profunzime".

Falsii lobbyisti, reporteri ai Sunday Times

Doi jurnalisti de la Sunday Times au pretins ca sunt reprezentantii unei firme de lobby, numita Tyler Jones, care promova interesele unui grup de banci. Ei au telefonat mai multor europarlamentari, carora le-au propus sa introduca un amendament, in Comisia Juridica a Parlamentului European, la o lege care prevedea scurtarea perioadei de restituire a unui depozit bancar de la patru saptamani la o saptamana, Directiva europeana cu privire la fondurile de garantare a depozitelor(94/19/EC).

Jurnalistii britanici au solicitat europarlamentarilor contactati sa introduca un amendament prin care sa se mentina perioada de patru saptamani, acestia urmand sa fie recompensati pentru "interventie" cu sume de pana la 100.000 euro.

Dintre toti europarlamentarii ofertati, jurnalistii britanici sustin ca trei au fost de acord sa introduca amendamentul cerut contra unor sume de bani: Adrian Severin, Zoran Thaler si Ernst Strasser.

Potrivit informatiilor publicate de Sunday Times, Adrian Severin ar fi fost de acord sa faciliteze introducerea amendamentul solicitat de cei doi contra sumei de 12.000 de euro.

Adrian Severin si Sebastian Bodu, in centrul unui scandal de mita la Parlamentul European

Dupa ce amendamentul a fost depus, Adrian Severin le-a trimis un email falsilor lobbyisti cu mesajul: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". Ulterior, europarlamentarul roman a trimis companiei de lobby o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consultanta".

Severin nu a apucat sa intre in posesia banilor pentru ca, dupa ce le-a facturat "lobbyistilor" suma de 12.000 de euro pentru servicii de consultanta, editorul general de la The Sunday Times l-a sunat pentru a-i transmite ca a fost subiectul unei investigatii jurnalistice.

Severin da vina pe Bodu si cere masuri penale fata de falsii lobbyisti

"Intreaga poveste este o marsavie fara margini, care mistifica un adevar ce a fost in mod deliberat adancit in confuzie", acuza Adrian Severin.

Severin a spus ca amendamentul a fost depus, de fapt, de pedelistul Sebastian Bodu, fostul sef al ANAF, si ca a cerut presedintelui PE sa ia in calcul "masuri penale" fata de ziaristii de la Sunday Times. In plus, discuta cu firme de avocatura pentru deschiderea unei actiunii penale.

Ponta isi va prezenta pozitia pe cazul Severin dupa ce va discuta cu acesta

"Mi s-a oferit un contract de consultanta, ca membru in consiliul de experti internationali al acestei firme, Tyler Jones, firma falsa, dupa cum s-a demonstrat", a declarat europarlamentarul.

"Este un contract legal. Avem dreptul sa fim membri in aceste advisory boards, avem dreptul sa functionam in calitate de consultanti politici, cu singura obligatie de a nu transfera informatii confidentiale", a spus Severin pentru Mediafax.

Severin a mai explicat: "In ceea ce priveste depunerea de amendamente, vreau sa va spun ca asta este practica curenta si absolut fireasca la noi. Exista o multime de persoane interesate in legislatia europeana care vin si ne roaga sa sustinem unul din punctele lor de vedere. Acest lucru este permis si nici nu s-ar putea ca un Parlament ca acesta sa functioneze altfel, pentru ca ar fi vorba despre o UE cu 27 de state membre, este vorba de atata populatie. Si atunci, cum noi nu traim in toate aceste state si nu ne putem deplasa in permanenta pretutindeni, este foarte important ca si cetatenii sa vina catre noi, fie ca sunt persoane fizice fie ca sunt persoane juridice".

"Deci au cerut sa depun un amendament si eu nu am facut lucrul acesta. Initial, nu mi s-a parut o problema mare pentru ca ei mi-au spus ca este un stadiu al procedurii - si asa era - in care dorinta noastra este sa deschidem o dezbatere, in asa fel incat si acest punct de vedere sa fie luat in considerare. Deci, nu sa cream o legislatie, ci doar o dezbatere, care, eventual, in final ar fi dus la o legislatie.

Mie mi s-a parut ca este o cerere corecta. Este corect sa asculti toate punctele de vedere (...) Dar, dupa aceea mi-am spus ca, totusi, tinand cont de faptul ca eu sunt consultant al acestei firme si ca nu este cazul sa actionez pentru ea si in numele ei, ci doar sa ii dau sfaturi in legatura cu eventuale politici de promovat, am refuzat sa depun acest amendament", a detaliat europarlamentarul.

Intrebat de sursa citata daca relatarea referitoare la cecul de 12.000 de euro este falsa, europarlamentarul a spus ca suma respectiva a fost intr-adevar ceruta de el, insa pentru altceva: "Nu este falsa, numai ca a fost cerut pentru altceva.(...) Eu le-am dat niste consultatii si pentru asta am acceptat sa fiu platit - la insistentele lor pentru ca au vrut sa ma provoace - dar am acceptat si nu mai discut chestia asta - iar ei vor sa spuna ca eu acesti bani i-am acceptat pentru altceva, iar acel altceva eu nici macar nu l-am facut"

Severin neaga ca ar fi avut vreo legatura cu amendamentul in cauza, care a fost depus, de fapt, de un alt europarlamentar roman, pedelistul Sebastian Bodu, fostul sef al ANAF.

Bodu se declara cu constiinta curata

Intr-o postare cu titlul "Cum am ajuns subiect de presa britanica (The Sunday Times)" pe blogul sau, Sebastian Bodu se declara fara vina si cu constiinta curata.

"Subsemnatul am ajuns sa fiu mentionat in acest scandal fara sa am nici cea mai mica vina si fara sa fie necesar a-mi face vreun proces de constiinta. Calitatea in care am fost mentionat in articol este aceea de raportor al PPE pentru acest raport, adica persoana care propune colegilor de grup politic din comisia de specialitate (Comisia pentru Afaceri Juridice) abordarea modificarilor propuse de Comisia Europeana cu privire la aceasta Directiva", scrie Bodu.

"In calitate de raportor al PPE am avut prima intalnire cu raportorul principal al Comisiei pentru Afaceri Juridice (bulgarul Dimitar Stoyanov) in decembrie 2010, cand am discutat cu acesta despre necesitatea modificarii termenului de o saptamana de plata a compensatiilor de catre un fond de garantare a depozitelor catre deponentii unei banci aflate in faliment.

Pozitia lui a fost in sensul ca termenul propus de Comisia Europeana este prea scurt si trebuie extins, idee agreeata 100% de mine. Amendamentul scris al colegului bulgar mi-a fost remis inca de atunci (decembrie)", explica el.

El subliniaza: "PENTRU A FI CLAR PENTRU TOATA LUMEA, EU AM PROPUS PASTRAREA ACTUALEI DIRECTIVE (CARE CONTINE UN TERMEN DE 30 DE ZILE)" (subl. orig.).

Bodu recunoaste ca Severin l-a intrebat despre pozitia sa in legatura cu aceasta directiva. "In februarie am fost intrebat de Adrian Severin ce parere am despre extinderea termenului respectiv si i-am spus acelasi lucru: o saptamana este un termen nerealist, drept urmare voi depune un amendament de extindere a acestuia in sensul pastrarii actualului termen de o luna. Adrian Severin a spus ca e foarte bine si a urmat o discutie tehnica asupra acestui lucru, cu precizarea ca amendamentul este unul mai degraba de dreapta decat de stanga".

"Ulterior discutiei cu Adrian Severin am fost contactat de un reporter de la ziarul britanic The Sunday Times care m-a intrebat de amendamentele depuse la raportul meu si, mai ales, daca am discutat cu Severin despre unul dintre ele si daca stiu ca Severin a luat bani de la o frima de lobby pentru acest lucru. Am sustinut ceea ce sustin si acum, asa cum am explicat mai sus.

Asadar amendamentul a fost depus cu buna credinta si reprezinta pozitia mea exprimata public cu mult inainte de februarie. De altfel, justificarea tehnica a amendamentului, asa cum a fost depus de mine este destul de diferita de cea a lui Adrian Severin. In plus, habar nu aveam ca cineva a primit bani de la lobbisti. Adrian Severin nu mi-a dezvaluit acest lucru si nici nu am banuit, avand in vede ca a cere extinderea acelui termen (prea scurt) nu reprezenta un lucru nici incorect si nici foarte elaborat".

"Nu am fost abordat niciodata de catre cineva care sa imi propuna bani pentru a depune anumite amendamante si nici nu as accepta asa ceva. De ce reporterii de la Sunday Times i-au abordat pe cei trei deputati (printre care si Adrian Severin) si nu pe mine, direct, ca raportor al grupului PPE - si, deci, persoana cu cea mai mare influenta in ceea ce priveste promovarea de amendamente - este o intrebare la care va raspunde ancheta Parlamentului European.

Propuneri de la reprezentanti ai firmelor ce intra sub incidenta reglementarilor europene primim cu totii frecvent, eu personal le ascult (intotdeauna intr-un cadru oficial) si, daca mi se par bune, le promovez. Daca nu, nu", conchide europarlamentarul.

Monica Macovei: Adrian Severin se supune legii penale romane

"Cer demisia imediata a lui Adrian Severin din Parlamentul European. Daca nu isi da demisia, astept ca Victor Ponta si conducerea PSD sa il excluda din partid si sa-si ceara iertare pentru faptele acestuia", scrie Monica Macovei pe blogul personal.

"Fiind cetatean roman, Adrian Severin se supune legii penale romane. Directia Nationala Anticoruptie trebuie sa declanseze cercetarea penala in legatura cu acuzatiile de coruptie relatate de The Sunday Times", conchide europarlamentarul PD-L.

Si eurodeputatul PD-L Cristian Preda i-a cerut, duminica, printr-o postare pe blogul sau, demisia lui Adrian Severin din Parlamentul European, pentru ca este "in joc credibilitatea Romaniei".

"Nu exista alta solutie: Adrian Severin trebuie sa demisioneze din Parlamentul European dupa ce a recunoscut ca a cerut bani pentru a sustine o anumita opinie. E in joc credibilitatea Romaniei, e in joc credibilitatea Parlamentului European!", a sustinut Cristian Preda.

El a mai aratat ca Victor Ponta, presedintele PSD, "e obligat sa spuna ceva despre Adrian Severin".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#adrian severin, #Adrian Severin europarlamentar, #adrian severin amendament pe, #adrian severin sunday times , #stiri Adrian Severin