La defilare, Armata lasata fara comandant! Amnezia lui Tutuianu provoaca o criza la Ministerul Apararii

Sambata, 22 Iulie 2017, ora 11:45
23029 citiri
La defilare, Armata lasata fara comandant! Amnezia lui Tutuianu provoaca o criza la Ministerul Apararii

Ziua Aviatiei Romane a fost sarbatorita in acest an intr-un cadru restrans, fara comandantul suprem al Armatei. Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, spune ca a uitat sa-l invite pe seful statului la ceremonie.

A fost vorba de o disfunctionalitate de natura birocratica, sustine intr-un comunicat ministrul Tutuianu.

Acum, din doua una, ori e vorba de prostie la acest minister aflat sub comanda unui locotenent al lui Dragnea, fost sef al judetului Dambovita, ori e vorba de rea vointa care, la final, tot a prostie seamana.

Cred ca e foarte greu de scos in evidenta ce a fost mai aiurea in acest episod - gestul de a nu-l invita pe presedinte sau justificarea imatura de dupa.

Situatia creata arata inca o data de cata superficialitate dau dovada "oamenii lui Dragnea" din PSD. Seamana atat de mult cu seful lor - o aroganta generata de o bogatie imposibil de justificat, o spoiala de educatie, lipsa abilitatilor profesionale si carente grave de adecvare la cerintele unui post de inalt demnitar.

Domnul senator Tutuianu a fost pentru o vreme coada de topor a lui Liviu Dragnea in razboiul liderului PSD cu Serviciul Roman de Informatii. L-a numit sef peste comisia parlamentara de control SRI, iar in urma cu sase luni, Adrian Tutuianu a iesit de cateva ori in fata camerelor de luat vederi ca sa explice opiniei publice cum va reforma comisia pe care o conduce activitatea SRI. S-a ales praful de reforma.

Cand a inceput revolta la Bucuresti impotriva ordonantei 13, domnul Tutuianu a fugit la Targoviste sa organizeze un mare mars proPSD si, practic, procoruptie. Marsul n-a fost atat de mare pe cat si-ar fi dorit seful Dragnea, dar domnul Tutuianu si-a facut datoria si, dupa picarea propriului guvern prin motiune de cenzura, acesta a fost recompensat cu portofoliul de ministru al Apararii.

Miza celor doua procente din PIB

Dar cred ca aceasta amnezie de a-l invita pe comandantul suprem al Armatei la sarbatoarea fortelor aeriene are legatura cu ultimul CSAT.

Dupa intalnirea din 4 iulie, presedintele Iohannis a dat declaratii publice in care l-a criticat dur pe ministrul Apararii, fara a-i preciza numele, pentru incapacitatea institutionala de a prezenta un plan coerent de inzestrare a Armatei in limita celor doua procente din PIB alocate prin lege, cheltuieli la care Romania s-a angajat in fata partenerilor din NATO.

Domnul Adrian Tutuianu era responsabil cu realizarea strategiei si a dat gres. In opinia mea, aceasta criza din MApN a fost provocata cu buna stiinta de actualul ministru ori ca o forma de razbunare, ori, mai grav, ca o forma de sabotare a intereselor strategice ale Romaniei in interiorul NATO.

Ministrul Apararii Nationale a uitat sa-l invite pe seful statului, comandantul suprem al Armatei, la Ziua Fortelor Aeriene, provocand o criza in institutie - Foto: Facebook/Adrian Tutuianu

Discursul lui Liviu Dragnea impotriva societatii civile, atacurile la adresa lui Soros, apropierea de liderii autocrati din Israel si Europa seamana foarte mult cu conflictul hibrid cultivat de trimisii lui Vladimir Putin.

Domnul Dragnea nu poate spune pe fata ca e un adept al populismului european si ca e fanul liderului rus, pentru ca acesta e extrem de nepopular in Romania, dar asta nu-l opreste sa foloseasca metodele politice dezvoltate de Kremlin.

Cred ca actualul ministru al Apararii este un aliat al lui Liviu Dragnea in razboiul cu institutiile democratice din Romania si cu societatea civila. Asa ca nimic nu e intamplator.

Klaus Iohannis nu a fost invitat pentru ca domnul Tutuianu il considera un inamic politic si un inamic ideologic. Scuzele au fost tardive, raul a fost facut.

Cartoful fierbinte a ajuns la Mihai Tudose

In acest moment, la nivelul Armatei Romane a aparut o fisura, iar aceasta a fost provocata de actualul ministru cu scopul de a mina autoritatea sefului statului.

Ar fi bine pentru credibilitatea celei mai importante institutii de aparare ca gestul ministrului sa nu ramana fara consecinte, iar responsabilitatea de a-l indeparta pe Tutuianu de la conducerea ministerului ii revine lui Mihai Tudose. O va face acum sau o va face mai tarziu, o va face oricum pentru ca va fi imposibil sa opreasca extinderea fisurii aparute in scutul de aparare al Romaniei.

Ovidiu Raetchi, deputat PNL si vicepresedintele al Comisiei de Aparare, a reactionat la gafa ministrului Tutuianu: "Avem motive serioase de ingrijorare daca Ministerul Apararii, care trebuie sa functioneze ca un ceas in momente de criza, nu e in stare nici macar sa transmita niste plicuri. Cred ca ministrul Tutuianu datoreaza niste explicatii scrise mai lamuritoare si convingatoare pentru Comisiile de Aparare din Camera si Senat", a scris deputatul pe contul sau de Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tutuianu Dragnea PSD, #Iohannis armata sarbatoare, #Iohannis cheltuieli aparare , #ministrul Apararii