Ministrul Apararii confirma valul de pensionari din Armata, de teama ca vor scadea pensiile militarilor

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 14:27
16134 citiri
Ministrul Apararii confirma valul de pensionari din Armata, de teama ca vor scadea pensiile militarilor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a precizat, miercuri, ca valul de pensionari din Armata are la baza faptul ca foarte multi militari au auzit ca se poate schimba baza de calcul si ca ar putea sa ia pensii mai mici, el dand, insa, asigurari ca algoritmul va fi mentinut, iar pensiile nu vor scadea.

"In situatia modificarii actualei legi a pensiilor militare, suntem de parere ca trebuie pastrat acelasi algoritm de calcul al pensiilor. Lucrul acesta este convenit si cu prim-ministrul, Mihai Tudose, este convenit si cu doamna Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, convenit si la nivel politic cu presedintele PSD, Liviu Dragnea", a spus Tutuianu.

Citeste si Premierul Tudose da asigurari ca pensiile militarilor nu vor fi micsorate: Au fost hemoragii extraordinare in sistem

"Consideram ca valoarea pensiei nu trebuie sa depaseasca 100% din baza de calcul si nu vom afecta in niciun fel pensiile aflate in plata, acestea ramanand la valoarea actuala", a subliniat ministrul Apararii.

Solicitat sa precizeze de ce exista acest val de pensionari in Armata, Tutuianu a raspuns: "Oamenii au auzit diverse discutii in spatiul public despre sistemul pensiilor militare de stat, foarte multi au auzit ca se poate schimba baza de calcul si ca ar putea sa ia pensii mai mici".

"Am simtit nevoia sa venim si sa spunem ca algoritmul de calcul se va pastra. Media pensiei in sistemul militar este undeva la 3.000 lei. Sunt niste pensii mari in sistemul militar, cele mai mari sunt la magistratii militari, care sunt pe acelasi nivel cu ale magistratilor din sistemul ICCJ", a subliniat Tutuianu.

El a aratat ca spera ca acest val de pensionari sa nu se mentina.

"Noi speram ca oamenii sa ramana pe loc, pentru ca sunt oameni la 47, 48 de ani, 50 de ani, in deplina capacitate tehnica, profesionala si extrem de utili pentru centrele de comanda ale Armatei Romane", a mai spus Tutuianu.

El a aratat ca la nivelul MApN exista o casa de pensii sectoriala, iar pensiile sunt in plata MApN.

"Este nevoie sa dam un semnal corect catre cei din sistemul militar, pentru ca foarte multi stau in asteptare sa vada cum se modifica (sic!) cadrul legislativ si daca pleaca sau nu din sistem. Pensiile militare sunt platite din bugetul MApN, nu din cel al asigurarilor sociale, asa cum este in toate statele NATO si UE", a spus ministrul Apararii.

#Tutuianu pensii militari, #Tutuianu pensie militari , #ministrul Apararii