Seful Comisiei de control al SRI: Nu a gresit nimeni de la MAI sau SRI. Perceptia publica a fost generata de Iohannis

Joi, 09 Februarie 2017, ora 13:58
6549 citiri
Seful Comisiei de control al SRI: Nu a gresit nimeni de la MAI sau SRI. Perceptia publica a fost generata de Iohannis

Presedintele Comisiei de control parlamentar al SRI, Adrian Tutuianu, a dat declaratii, joi, dupa audierea directorului Serviciului, Eduard Hellvig, si ministrului de Interne, Carmen Dan, ca urmare a schimbului de SMS-uri dintre institutii pe tema protestelor din Piata Victoriei, in zilele de 1 si 2 februarie.

"Am putut constata ca, intre cele doua institutii, SRI si Ministerul de Interne, la acest moment exista o colaborare foarte buna si un schimb de informatii care sunt utile din perspectiva atributiilor celor doua autoritati.

Aceasta comunicare are la momentul acesta intensitate maxima. Se deruleaza la nivelul conducerii, in baza unor protocoale existente din anii anteriori.

Am ajuns la concluzia ca aceste protocoale trebuiesc imbunatatite, pentru a da mai multa consistenta activitatii celor doua autoritati", le-a spus Tutuianu jurnalistilor, in conferinta de presa de dupa audieri.

"Trebuie subliniat ca avem de-a face in primul rand cu o perceptie publica, care nu coincide cu realitatea colaborarii dintre cele doua institutii. Aceasta perceptie a fost generata mai degraba de declaratiile facute, in spatiul public, de persoane care au autoritatea functiilor pe care le ocupa si din care ar fi rezultat ca Ministerul de Interne nu ar fi gestionat corespunzator evenimentele, in special in fata de 1 februarie.

Toti membrii comisiei au fost de acord ca activitatea MAI s-a desfasurat in limitele legii, ca ea a fost coordonata eficient de toate structurile de conducere, ca s-a reusit izolarea evenimentelor violente din Piata si asigurarea unor conditii normale de desfarurare a protestelor, fara a fi afectata integritatea vreunei persoane, afectate bunuri, drepturi si libertati cetatenesti", a mai spus social-democratul.

Acesta a mai precizat ca, din dezbaterile avute in cadrul comisiei, a rezultat ca SRI "si-a indeplinit atributiile, care vizeaza actiunile unor persoane cu activitati extremiste, si au fost transmise informari beneficiarilor de informatii, incepand cu data de 2 februarie, pe aceste subiecte".

"Nu sunt elemente care sa ne arate ca ar fi fost afectate, prin aceste activitati, unitatea, integritatea teritoriala a Romaniei sau activitati care sa afecteze statul roman, care se circumscriu ideii de securitate nationala", a adaugat Adrian Tutuianu.

Perceptia publica despre comunicarea SRI-MAI, generata de declaratiile lui Klaus Iohannis

Acesta a subliniat faptul ca ministrul de Interne "a spus ca a primit nite SMS-uri", iar acest lucru a fost verificat de comisie.

"S-au transmis, sunt confirmate de ambele parti. Acele SMS-uri nu au continut date suplimentare fata de datele pe care ministerul le avea. Dna ministru a spus ca a primit 3 SMS-uri.

Exista o perceptie publica generata de declaratia presedintelui, care a acuzat ministerul ca nu a luat masuri, desi avea informatiile necesare", a spus senatorul PSD.

SRI a informat autoritatile ca protestele vor fi deturnate. Ministrul de Interne nu stie nimic

Dragnea cere ancheta sa se afle daca SRI a informat MAI despre huligani: Multi au spus ca au fost platiti bine

Parlamentul cere SRI sa explice violentele din Piata Victoriei

Ministrul de Interne insista ca SRI a anuntat doar ca sunt meciuri in zona: SMS-ul nu era semnat SRI

Violente la proteste: Seful SRI si ministrul de Interne au fost chemati sa dea raportul in Parlament

A gresit ministrul de Interne? "Nu a gresit nimeni!"

Solicitat de jurnalisti sa faca precizari suplimentare, a raspuns: "Nu pot sa fac o conferinta de presa sa spun asa ce vrea fiecare".

"Pe data de 1 au confirmat ambele institutii ca au fost schimburi de SMS-uri", a mai afirmat presedintele Comisiei pentru controlul SRI.

Intrebat daca au fost tot mai multe SMS-uri trimise intre institutii, pe data de 2 februarie, Tutuianu a explicat: "Era normal, pentru ca protestele au continuat, numarul de manifestanti a crescut".

"Am avut pe data de 1 o situatie exceptionala, cand unii mai violenti au inceput sa perturbe spiritul pasnic al manifestatiilor. Lucrul asta s-a spus, nu sunt informatii noi, au fost membri ai unor galerii de fotbal, sunt 86 de persoane in cercetare penala. Sunt un numar de persoane care sunt in arest preventiv. Un numar de persoane se afla sub control judiciar. Daca adunam contraventiile cu infractiunile, trecem de 150", a mai spus Tutuianu.

Totodata, intrebat daca ministrul de Interne, Carmen Dan, a gresit in gestionarea acestei situatii, senatorul a precizat: "Nu a gresit nimeni! Multumesc mult, alta intrebare".

Un fost consilier prezidential, criticat de Tutuianu

De asemenea, seful comisiei de control al SRI a precizat ca Eduard Hellvig a transmis clar ca Serviciul pe care il conduce "nu are legatura cu aceste manifestari si ca nu a implicat si nu va implica Serviciul in activitati care nu tin de atributiile legale".

Tutuianu a subliniat ca SRI "a fost preocupat de prezenta elementelor extremiste de stanga si de dreapta", adaugand ca au "perceptii de tipul asta au fost create si de declaratii ale unor oameni care au legatura cu Serviciile", facand trimitere la un fost consilier prezidential.

"De exemplu, Iulian Fota, fost consilier prezidential, ar fi apreciat la o televiziune ca 'Razboiul se duce intre PSD si noi'. Iulian Fota, in calitate de director al Colegiului National de Informatii, ar trebui sa aiba cel putin abtinere a exprimarii unui punct de vedere.

Am intrebat care este statutul lui Iulian Fota in cadrul SRI si ni s-a raspuns ca este director al Colegiului si ca este personal contractural. A fost de acord si dl Hellvig ca genul de declaratii sunt de natura sa genereze astfel de abordari in societatea noastra", a mai spus seful Comisiei de control al SRI.

Acesta a explicat ca obiectul de activitate al comisiei vizeaza SRI, nu activitatea Ministerului de Interne: "Am invitat la discutii si am cerut informare de la MAI, in contextul dat si in conditiile in care opinia publica era informat ca comunicarea nu a avut loc corespunzator. Concluzia noastra a fost ca MAI si Jandarmeria au actionat corect. A fost o comunicare insuficienta in prima parte, intre MAI si SRI".

Comisia parlamentara de control al SRI i-a audiat, joi, pe Eduard Hellvig si pe Carmen Dan, dar si pe sefi din cadrul Jandarmeriei si Politiei, pentru a aduce lamuriri despre violentele care au avut loc pe 1 februarie in timpul protestelor din Piata Victoriei.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...