Tutuianu, despre Romania 2040: PSD doar a propus. E bine sa avem strategii pe termen lung

Luni, 23 Aprilie 2018, ora 15:26
2675 citiri
Tutuianu, despre Romania 2040: PSD doar a propus. E bine sa avem strategii pe termen lung
Foto: Arhiva Facebook/Adrian Tutuianu

Senatorul Adrian Tutuianu, vicepresedinte al PSD, a declarat, luni, ca propunerea Guvernului de infiintare a unei comisii interinstitutionale pentru elaborarea unei strategii economice si sociale pe termen lung, Strategia "Romania 2040", este una binevenita, dar care va trebui sa se sprijine pe un larg consens politic.

"Cred ca e bine sa avem strategii pe termen mai lung, pentru ca s-a dovedit util. Atunci cand iti planifici activitatile, cand iti planifici foarte bine anumite prioritati, poti sa ai si rezultate foarte bune", le-a declarat Adrian Tutuianu jurnalistilor la Senat.

Fiind intrebat cum vede faptul ca Guvernul propune ca o "obligatie" ca strategia sa fie aplicata de toate celelalte guvernari care vor urma la conducerea Executivului pana 2040, vicepresedintele PSD a spus: "Sunt lucruri care pot fi privite in continuitatea lor, daca sunt obiective de interes national si sunt convenite larg politic, nu vad nicio problema".

Despre varianta ca respectiva comisie sa ia decizii doar prin consens, Tutuianu a afirmat: "Am avut in istoria recenta a Romaniei situatii de consens, va aduc aminte de hotararile de la Snagov, care priveau tot obiective de interes national, unde toate fortele politice si-au dat mana si au promovat interesele Romaniei".

Tutuianu a subliniat ca si interesele economice ale tarii noastre sunt "la fel de importante", precum cele de ordin politic: "Cred ca exista suficienta maturitate in clasa politica romaneasca sa ne fixam niste lucruri in materie economica care sa asigure dezvoltarea tarii".

Senatorul a precizat ca PSD doar a propus infiintarea acestei comisii.

"PSD a luat decizia sa propuna asa ceva, mai departe sigur ca discutam cu toti actorii implicati. Nu poate fi doar opinia unui partid, ci cred ca trebuie sa existe un consens larg pe acest subiect", a afirmat Tutuianu.

Despre criticile aduse de PNL initiativei Guvernului, el a replicat: "Cred ca e o saracie de idei la PNL".

"Vad ca este o moda sa critici orice vine de la PSD, in general de la Putere. Eu cred ca ar trebui sa fie putin mai nuantati in toate aceste critici si sa vada partea buna. (...) Nu cred ca este o pozitionare definitiva a nimanui si eu cred ca trebuie discutat si am speranta ca vom avea intelepciune suficienta", a adaugat Tutuianu.

Intrebat daca propunerea ca viitoarea comisie privind Strategia 2040 sa fie condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a fost o decizie politica, Tutuianu a mentionat: "Este o decizie care va face obiectul dezbaterilor".

Ce e Strategia "Romania 2040"

Printr-un proiect de lege, postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, se instituie obligatia elaborarii si actualizarii Strategiei de dezvoltare economica si sociala a Romaniei pe termen lung, denumita Strategia "Romania 2040", precum si cadrul institutional de realizare si de asigurare a consensului national.

In sensul legii, prin Strategia "Romania 2040" se inteleg obiectivele propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-sociala si setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate.

Strategia "Romania 2040" se va elabora, prin consens national, sub directa responsabilitate a Parlamentului, care va asigura conducerea si coordonarea intregului proces si va cuprinde scenarii si politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate, prevede textul.

Comisia "Romania 2040" urmeaza sa fie condusa de presedintele Camerei Deputatilor.

Comisia "Romania 2040" este alcatuita din reprezentanti ai Guvernului, Presedintiei, ai partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, ai Academiei Romane, Consiliului de Programare Economica si ai Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza si personalitati ale stiintei, din mediul academic si universitar, desemnati de conducerea Comisiei "Romania 2040", la propunerea Consiliului de Programare Economica, mai prevede proiectul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Tutuianu strategie Romania 2040, #Dragnea strategie Romania 2040, #strategie Romania 2040 , #stiri Adrian Tutuianu