Protecționismul și influența rusă împiedică primirea României în Schengen. Fost ambasador SUA la București: „România trebuie să aibă curaj”

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 10:08
5396 citiri
Protecționismul și influența rusă împiedică primirea României în Schengen. Fost ambasador SUA la București: „România trebuie să aibă curaj”
Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman. FOTO: Facebook.com

România, alături de alte state, ar trebuie să între cât mai repede în programul Visa Waiver și ar trebui să aibă curajul de a lupta pentru acceptarea şi în spaţiul Schengen, consideră fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman.

Fostul diplomat susţine că poziţia autorităţilor de la Viena, de respingere a României, este nejustificată, iar în spatele refuzului s-ar afla influenţele ruseşti.

„Cred că Visa Waiver trebuie făcută pentru România, şi, cel mai important, cât mai repede şi mai bine”, a declarat Adrian Zuckerman la Tema Zilei, de pe TVR Info.

El s-a referit şi la respingerea admiterii României în spațiul Schengen, pe care a pus-o pe seama protecţionismului, în cazul Olandei, şi a influenţei ruse, în cazul Austriei.

„Cred că austriecii, ungurii, olandezii trebuie să aibă ruşine că blochează România să intre în Schengen. Este un amestec de protecţionism al industriei agriculturii, al portului din Olanda, e o influenţă rusă în Ungaria şi Austria, în opinia mea, care îi face să blocheze. (...) Motivele spuse de ministrul de Interne al Austriei că sunt sindicate de trafic de persoane în România e ceva de necrezut. Cele mai mari astfel de sindicate sunt în Olanda, Franţa şi Europa de Vest. E ruşine şi România trebuie să aibă curaj să nu mai accepte această neacceptare în Schengen”, a declarat Zuckerman.

Adrian Zuckerman a fost ambasador al SUA în România în perioada 2019-2021.

Alături de alţi foşti ambasadori americani al Bucureşti, în iulie 2022, a semnat o scrisoare către români, în care se afirma că includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic, pentru că ar stimula comerţul, turismul, schimburile educaţionale, precum şi relaţiile umane și că Guvernele celor două state trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerinţelor de admitere a României în acest program.

Viena îşi menţine veto-ul faţă de aderarea României la Schengen

Austria îşi va menţine dreptul de veto în ceea ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în Schengen până când Viena va constata o „scădere susţinută” a numărului de solicitanţi de azil, a declarat ministrul de externe Alexander Schallenberg într-un interviu pentru Politico, publicat a doua zi după ce colegul său de la Interne, Gerhard Karner, venit în vizită de „dezgheţare a relaţiilor” la Bucureşti, s-a ferit să dea un termen pentru ridicarea blocadei.

Cererile de azil în Austria (fără a-i include pe ucraineni) aproape s-au triplat anul trecut, ajungând la aproximativ 110.000 - cea mai mare rată pe cap de locuitor din UE - ceea ce a determinat guvernul de la Viena să blocheze extinderea spaţiului Schengen în decembrie (la România şi Bulgaria, nu şi la Croaţia - n.r.).

„Ceea ce este important pentru noi, ca să fim foarte sinceri, este ca cifrele să scadă şi trebuie să existe o scădere susţinută”, a declarat Alexander Schallenberg, calificând veto-ul ţării sale drept un „semnal de alarmă” pentru Bruxelles.

„Trebuie să înţelegem că, atunci când vedem peste 100.000 de cereri de azil la fiecare 12 luni, este dificil pentru noi, Austria, să lăsăm pur şi simplu acest sistem disfuncţional să se deruleze”, a explicat el.

Schallenberg a refuzat să indice un termen pentru ridicarea obiecţiilor Austriei asupra extinderii Schengen, dar cum sosirile de refugiaţi continuă să crească - agenţia de azil a UE a înregistrat în ianuarie o creştere de aproape 60% de la an la an - o rezolvare a impasului privind Schengen pare imposibilă pe termen scurt, scrie Politico.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Zuckerman, #ambasador SUA, #Romania Schengen, #austria vot negativ, #Olanda Romania Schengen , #Spatiul Schengen