Cineva minte in scandalul Inspectorul Padurilor. Tehnocratii ii raspund Doinei Pana. Ponta e de vina?

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 13:28
13703 citiri
Cineva minte in scandalul Inspectorul Padurilor. Tehnocratii ii raspund Doinei Pana. Ponta e de vina?

Ministrul Mediului, Doina Pana, a acuzat saptamana trecuta Guvernul Ciolos ca s-a folosit de date false pentru a atribui unei anume societati, in mod ilegal, un contract de dezvoltare a sistemului SUMAL (Sistemul Informational Integrat de Urmarire a Materialelor Lemnoase).

Mai exact, intr-o scrisoare deschisa transmisa catre reprezentanti ai Greenpeace Romania si Agent Green, Doina Pana a sustinut ca la preluarea mandatului a dorit sa afle ce demersuri s-au facut in ceea ce priveste taierile ilegale de lemn si ca a descoperit nereguli.

Printre aceste nereguli, sustine ministrul Doina Pana, s-ar afla si faptul ca "in august 2016, MMAP a facut uz de date false pentru atribuirea directa catre o societate comerciala, in mod ilegal, a unui contract de dezvoltare a sistemului SUMAL in valoare de cca. 500.000 de euro, avand ca termen de executie luna decembrie 2016".

Ziare.com a vorbit cu Erika Stanciu, fost secretar de stat in Ministerul Mediului Apelor si Padurilor din Guvernul Ciolos, care a venit cu explicatii care o contrazic pe doamna ministru.

"Nu pot sa spun decat ca nu este adevarat. Mai mult decat atat, noi am fost fortati anul trecut de context, de situatie, sa facem contractul prin atribuire directa, la firma Indaco, pentru ca in 2014, cand Guvernul de atunci (Guvernul Ponta - n.red.) a facut prima varianta a acestui SUMAL, nu a cumparat codurile sursa pentru ceea ce a livrat acea firma, deci nu exista posibilitatea de a se lucra cu alta firma anul trecut.

Am fost fortati de aceasta situatie sa atribuim in mod direct contractul. Nu am avut noi de ales", a declarat Erika Stanciu pentru Ziare.com.

Mai mult, spune fostul secretar de stat, pentru a se asigura ca nu gresesc si ca nu incalca legea, tehnocratii au solicitat si un punct de vedere al Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice din cadrul Ministerului de Finante.

"Am obtinut document scris prin care ni s-a confirmat ca este singura varianta de incheiere a contractului", a spus Erika Stanciu.

In aceste conditii, sustine fostul secretar de stat, acuzatiile ministrului Mediului nu se justifica.

"Nu stau in picioare acuzatiile doamnei Doina Pana. Chiar Guvernul anterior, PSD, a facut greseala de a nu cumpara codul sursa si a lasat ministerul cumva captiv la aceasta firma. Ar trebui sa se intrebe doamna Doina Pana de ce s-a intamplat acest lucru. Cand s-a intamplat? Inainte de guvernul tehnocrat", a precizat ea.

Erika Stanciu a mentionat ca Guvernul Ciolos a incercat sa repare o parte din aceasta problma.

"Noi in contract am prevazut ca la incheierea acestui contract de anul trecut - despre care se spune ca este ilegal - sa fie predate de catre firma toate aceste coduri sursa in baza carora se fac programele legate de SUMAL, inclusiv pentru perioada dinainte de guvernul tehnocrat.

Adica toate codurile sursa, astfel ca pe viitor sa nu mai existe aceasta problema", a mai spus Stanciu.

Fostul secretar de stat considera ca ministrul Mediului cauta acum un pretext pentru a inchide portalul Inspectorul Padurii.

"Invocarea acestui motiv pentru inchiderea portalului Inspectorul Padurii pentru mine este de neinteles. Este un motiv inventat pentru a se inchide accesul publicului la niste date, care inseamna foarte mult din punct de vedere al transparentei si al posibilitatii cetatenilor sa sesizeze eventuale probleme legate de taieri", a incheiat Erika Stanciu.

Amintim ca saptamana trecuta a fost anuntat faptul ca Inspectorul Padurii, sistemul informatic prin care cetatenii verifica legalitatea transportului de lemn din Romania si care a redus aproape cu jumatate taierile ilegale de paduri, urma sa fie inchis de ministrul Mediului, Doina Pana.

Romanii s-au aratat revoltati si au initiat o petitie semnata in nici 24 de ore de aproape 20.000 de cetateni.

Apoi, ministrul a precizat ca, pentru moment, se va opri site-ul www.inspectorulpadurii.ro din cauza unor nereguli, dar ca acest lucru nu va afecta aplicatia Inspectorul Padurii.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com