Deputatii au adoptat modificarea Codului Silvic, desi nici macar initiatorul legii (PSD) nu e de acord cu ce a iesit

Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:11
6481 citiri
Deputatii au adoptat modificarea Codului Silvic, desi nici macar initiatorul legii (PSD) nu e de acord cu ce a iesit
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege pentru modificarea Codului silvic, desi initiatoarea acestuia, Doina Pana, vicepresedinte al PSD, a cerut respingerea, din cauza introducerii unui amendament la articolul 59, prin care arborii vor fi licitati in continuare vii, din padure.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.46/2008 privind Codul silvic a fost adoptata de deputati cu 136 de voturi "pentru", 84 "impotriva", 11 abtineri.

Proiectul de lege este controversat, chiar initiatoarea acestuia, Doina Pana, sustinand ca vrea respingerea initiativei, dupa ce comisia a adaugat un amendament prin care lemnele se vor vinde " pe picior".

Initiatoarea a vrut eliminarea amendamentului, astfel incat arborii vii sa nu mai poate fi licitati, ci sa fie exploatati, taiati de operatori, dar o parte sa fie data si populatiei, ca lemn de foc.

"Va vorbesc in calitate de initiator si probabil este ceva unic in Parlamentului cand un initiator unic nu doreste sa i se voteze initiativa legislativa. In momentul in care am amendat codul silvic am amendat articolul 16 pentru o eroare materiala, in comisie s-a venit cu un amendament al articolului 59 care inseamna lemnul de foc ieftin pentru populatie. E o criza a lemnului de foc.

Noi nu vorbim de faptul ca nu gasim lemn de foc, gasim dar depinde la ce pret. Romania este una dintre foarte putinele tari in care arborii se liciteaza vii, in padure, asta inseamna pe picior.

Odata ce un agent economic a castigat un arbore, nu ii mai poti spune ce sa faca cu el, face ce vrea, e al lui. Noi am mers si am zis ca daca in UE doar 15% se mai liciteaza pe picior, restul se face prin prestare de servicii, sa incepem si noi, ne-am referit la lemnul secundar, sa nu il mai dam la licitatie la agentii economici, ci sa asiguram lemnul de foc direct spre populatie", a sustinut Doina Pana in plen.

"Lucrarile de ingrijire si conducere a arboretelor, taierile de igiena, precum si taierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafetele compacte de maximum 3ha, executate in fondul forestier proprietate publica a statului, se realizeaza de catre administratorii prevazuti de lege, in urmatoarea ordine: a)prin exploatare in regie proprie, cu forte proprii; b) prin exploatare in regie proprie, prin prestari servicii cu operatori economici atestati pentru lucrari de exploatare forestiera; c) prin valorificare ca masa lemnoasa pe picior" prevede amendamentul adus articolului 59, initiat de Ioan Terea, deputat PSD, Corneliu Olar, deputat PNL si Ion Tabugan, deputat ALDE, cu care initiatoarea proiectului de lege nu a fost de acord.

In forma in vigoare, articolul 59 arata astfel: "Lucrarile de ingrijire si conducere a arboretelor, taierile de igiena, precum si taierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafete compacte de maximum 3 ha, executate in fondul forestier proprietate publica a statului, se realizeaza de catre administratorii prevazuti de lege, prin exploatare in regie proprie, cu forte proprii sau prin prestari servicii cu operatori economici atestati pentru lucrari de exploatare forestiera. "

"Pentru suprafetele de fond forestier de peste 30 ha, pentru care nu exista administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de catre ocolul silvic nominalizat si reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autoritatii publice centrale care raspunde de sivicultura, dupa realizarea controlului de fond/evaluarea de catre ocolul silvic, in conditiile legii, a eventualele pagube aduse fondului forestier", prevede articolul 16 din proiectul de lege adoptat de deputati.

In forma in vigoare, articolul 16 arata astfel: "Pentru suprafetele de fond forestier de maximum 30 ha, pentru care nu exista administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, asigurarea serviciilor silvice de catre ocolul silvic nominalizat se face prin act de constatare incheiat intre reprezentantul ocolului silvic nominalizat si reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, dupa realizarea controlului de fond/evaluarea de catre ocolul silvic, in conditiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier"

O alta prevedere a articolului 16: "Metodologia de stabilire a ocolului silvic nominalizat si procedura de preluare in teren a suprafetelor de fond forestier de maximum 30 ha inclusiv se stabileste prin ordin al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura. "

Proiectul de lege, initiat de social-democratul Pana Adriana-Doina, fost ministru al Apelor si Padurilor, a fost adoptat de Senat pe 19 februarie, Camera Deputatilor avand rol decizional in acest caz. Astfel ca initiativa va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Codul Silvic 2018, #lemn taiat picior cod silvic , #ministrul Apelor si Padurilor
Comentarii
Poza DemonBanal
DemonBanal
rank 5
astia-s rapandule veninoase,nu stiu ce propun,nu stiu ce voteaza
Poza stillperplex
stillperplex
rank 2