Doina Pana si-a facut bilantul, dupa demisie

Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 17:40
3585 citiri
Doina Pana si-a facut bilantul, dupa demisie
Foto: Facebook/Pana Doina

Doina Pana, care si-a anuntat miercuri demisia din functia de ministru al Apelor si Padurilor, si-a facut bilantul activitatii, in care sustine ca prin masurile luate in domeniul Paduri in cele doua mandate de ministru si-a indeplinit misiunea - "scaderea drastica a taierilor ilegale de arbori din padurile Romaniei".

"Datorita Radarului Padurilor si a sistemului 112 pentru transportul de lemn, instrument pe care l-am implementat in 2014 si a masurilor legislative la care am fost co-initiator, un nou Cod Silvic si o noua Lege a contraventiilor silvice, de la 8,8 milioane mc/an lemn taiat ilegal (conform raportului Curtii de Conturi a Romaniei din anul 2014), s-a ajuns la circa 0,4 milioane mc/an", se arata in raportul de activitate transmis de ministrul demisionar, care se refera la ambele sale mandate.

Doina Pana spune ca, datorita Radarului Padurilor, care nu permite achizitia de lemn taiat ilegal, s-a ajuns la situatia ca Romania a devenit din exportator de bustean, importator de bustean: "Exportam pe an circa 0,3 milioane mc si importam pe an peste 2 milioane mc".

E sustine ca sistemul informatic SUMAL functioneaza din 2014, fara intrerupere.

"El a fost dezvoltat in plus, in 2014, fata de cerintele Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn, incat drumul lemnului de cand pleaca din padure pana la destinatarul final (mobila sau iesire din tara) este urmarit in timp real prin intermediul Radarului Padurilor. Este un sistem unic in Europa, posibil in lume, foarte eficient", mai spune Doina Pana.

Ministrul demisionar considera ca dezvoltarea informatica a SUMAL si a Radarului Padurilor, completate de promulgarea noului Statut al personalului silvic, vor conduce, in scurt timp, la diminuarea spre 0 a taierilor ilegale in Romania.

In ceea ce priveste mandatul in Cabinetul Tudose (30 iunie 2017 - 3 ianuarie 2018) Pana afirma ca, in domeniul Paduri, prin HG 447/2017 a acordat compensatii financiare pentru proprietarii de paduri aflate in arii protejate, unde exista restrictii in recoltarea lemnului.

"Este pentru prima data cand se corecteaza o mare nedreptate facuta proprietarilor de paduri din zonele protejate, care sunt obligati prin lege sa nu valorifice propriul bun", mentioneaza Doina Pana.

La finalul anului 2017 s-au inregistrat 586 de cereri pentru obtinerea compensatiilor, dintre care 506 au fost validate ca eligibile. Suma totala platita beneficiarilor, la 31 decembrie 2017, a fost de 17,833 milioane lei. Totodata, s-au acordat despagubiri civile proprietarilor de padure din arii protejate in valoare de 23,3 milioane lei, se mai arata in raport.

Pana mai spune ca a decis in timpul acestui mandat preluarea in paza a tuturor suprafetelor de padure din Romania ramase nepazite, indiferent de forma de proprietate si indiferent daca este sau nu cunoscut proprietarul, precum si suportarea de la bugetul de stat a contravalorii acesteia pentru suprafetele de padure mai mici de 30 ha.

"Masura contribuie la reducerea drastica a micului furt. MAP a platit pana la 31 decembrie 2017 suma de 1,743 milioane lei pentru serviciile silvice asigurate pe proprietatile sub 30 ha", mai informeaza raportul de activitate.

Doina Pana spune totodata ca a adoptat Regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din padurile proprietate publica, prin HG nr.715/2017, prin care a asigurat, cu prioritate, lemnul de foc pentru populatie, a asigurat dreptul de preemptiune producatorilor de mobila, precum si transparentizarea totala a licitatiilor de masa lemnoasa.

Pana sustine ca a finalizat Strategia nationala forestiera 2017 - 2027, document finalizat si trimis la Ministerul Mediului pentru procedura de evaluare de mediu SEA.

Ea spune ca a emis si Ordinul de ministru 1094/2017 privind simplificarea procedurilor care faciliteaza accesul cetatenilor la lemnul din propriile paduri si din vegetatia din afara fondului forestier.

Pana mai spune ca a finalizat amendarea Legii privind statutul personalului silvic, care se afla in circuitul de avizare externa si a elaborat totodata HG privind acordarea despagubirilor pentru pagubele produse de animalele salbatice in culturile agricole, care se afla pe circuitul de avizare externa.

In domeniul Apei, spune ca a inceput etapa a II-a a Programului Control Integrat al Poluarii cu Nitrati si a elaborat Ordonanta de urgenta nr. 78/2017 privind amendarea Legi Apelor, in conformitate cu directivele UE.

"Am demarat cea de-a doua etapa a proiectului de reconstructie a plajelor, Administratia Nationala "Apele Romane" a demarat procedura de licitatie pentru etapa a doua a proiectului de reducere a eroziunii costiere si refacere a plajelor din sudul litoralului, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din Romania, din ultimii 27 de ani", spune Doina Pana.

Proiectul finantat din fonduri europene este programat sa inceapa anul viitor, are o valoare totala de peste 700 de milioane de euro si vizeaza plajele din zonele Edighiol si Periboina (punctele de descarcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm - Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protectia costiera intre portul Constanta si portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (intre portul Belona si zona Capul Turcului), Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn si 2 Mai, adauga ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Doina Pana bilant, #Doina Pana demisie, #Doina Pana demisionat , #ministrul Apelor si Padurilor