Dupa multe eforturi, am gasit o stire pozitiva!

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Miercuri, 30 August 2017, ora 13:08
10464 citiri

Cum sa nu spuna romanii despre noi, politicienii, ca avem idei nastrusnice, cand ministrul Doina Pana tocmai ne-a spus ca din cauza mass-media romanii nu se intorc in tara si ca jurnalistii sunt, de fapt, vinovati pentru ca scriu prea multe stiri negative.

O astfel de gandire totalitara am mai vazut in trecut la Adrian Nastase, Ioan Ghise (a avut chiar un proiect de lege declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala), dar si la fostul presedinte al Venezuelei, Hugo Chavez, din cauza caruia am plecat din acea tara si care a transformat un stat prosper intr-o dictatura.

Ce au, totusi, in comun Nastase, Ghise, Chavez s.a? E simplu: toti sunt socialisti.

Obsesia socialistilor pentru stiri pozitive e insa de inteles. Pai cum sa nu-si doreasca ei stiri pozitive cand guvernarile de stanga produc doar saracie, somaj si neincredere?

Iar asta vedem daca ne uitam oriunde in istorie, in ultimul secol.

Actualul Guvern nu face exceptie, ba chiar ne ofera exemple de "stiri pozitive" din belsug.

Ma gandesc in primul rand la ministrul Pop. Am aflat ieri, de exemplu, ca elevii de clasa a V-a vor incepe anul scolar avand pe banca doar manualele pentru orele de Sport, de Religie pentru cultul romano-catolic si de Limba Materna Maghiara.

In situatia asta, cum sa se astepte domnul Pop ca jurnalistii sa scrie o stire pozitiva de aici? Viitorul e luminos, vom avea elevi capabili sa spuna psalmii in maghiara in timp ce alearga in jurul terenului. Ce ar putea fi mai frumos?

Zic hai, totusi, sa vad si alte stiri. Si asa ma uit catre Pilonul II de pensii. Culmea, nu sunt prima persoana care face asta. Primii au fost guvernantii, care dupa ce s-au uitat, au venit chiar cu cateva idei.

Prima idee a fost aceea de a desfiinta Pilonul II de pensii si de a nationaliza banii pe care milioane de romani i-au platit timp de aproape un deceniu. Decizia ar fi una absolut criminala pentru romanii care si-au platit in toti acesti ani contributii, cu speranta ca dupa zeci de ani de munca vor beneficia de o pensie decenta si ca nu vor fi dependenti de romanii care vor munci aici peste trei sau patru decenii.

Ar fi, practic, un furt direct din banii pe care acesti oameni si i-au depus la un fond de pensii.

Apoi, le-a mai venit o idee. Ce ar fi daca nu am lua chiar toti banii, ci doar o parte din ce vor depune romanii de acum inainte.

Asta se traduce cam asa: nu va luam cu forta banii pe care i-ati depus pana acum, insa va obligam sa ne dati tot noua banii pe care vreti sa-i puneti deoparte pentru pensie, de acum incolo.

Am cautat in media pe care o citesc de obicei si n-am gasit un singur titlu sau macar o singura abordare pozitiva. Dar poate ca tot eu sunt de vina, iar nu m-am uitat unde nu trebuie.

Asa ca am mers mai departe.

Si am vazut ca Romania a imprumutat in primele 7 luni 10 miliarde de euro. O parte din bani s-a dus in plata datoriilor mai vechi, o alta parte s-a dus in satisfacerea promisiunilor electorale nesustenabile. Practic, guvernele Grindeanu si Tudose au imprumutat 533 de euro pe secunda.

In 2036, romanii inca vor plati datoriile facute de Tudose in 2017. O fi bine sau rau? Am cautat in toata presa si n-am gasit un singur articol pozitiv. Sa aiba oare doamna Pana dreptate? Chiar atat de incompetenti si rau-voitori sa fie jurnalistii astia, de n-au putut scoate macar o stire pozitiva?

Tot cautand pe Net, am gasit o alta informatie: 80% din buget se duce doar pe salariile bugetarilor, pensiile de stat si achizitiile pe care le face tot statul. In timpul asta, s-au taiat din banii de investitii, mai ales din infrastructura si implicit din zona de dezvoltare.

Procentual, banii pentru investitii s-au imputinat cu 17% comparativ cu anul trecut.

Aici, va spun sincer, desi nu sunt jurnalista, chiar am incercat sa gasesc un unghi favorabil. Uite, daca punem un "doar" dupa 17% cred ca aproape ne iese.

Zic hai sa las presa deoparte si sa vad si ce zic economistii. Astia sigur nu pot fi chiar atat de rai precum jurnalistii, care nu stiu decat sa dea stiri negative.

Asa ca am citit dintr-o suflare interviul acordat de Cristina Chiriac unui jurnalist de la Romania Libera. Nici interviul asta nu mi-a placut. Domnia sa spune ca deficitul pe pensii in acest an ar putea fi de 27 de miliarde de lei, desi fusese estimat la 15 miliarde.

Mai mult, doamna Chiriac spune ca este posibil ca, la finalul anului, statul sa nu gaseasca resurse pentru plata pensiilor, salariilor si ajutoarelor sociale.

Aici deja am inceput sa ma intreb daca nu cumva doamna Pana are dreptate. Chiar toata lumea vede doar stiri negative?

Asa ca am mers si mai departe, sa vad ce spune domnul Lucian Croitoru, unul dintre consilierii guvernatorului BNR. Domnul Croitoru ne arata ca intentia guvernantilor este, de fapt, aceea de a creste rolul statului in economie, iar prin asta sa controleze de fapt, mult mai usor, populatia. Practic, un numar din ce in ce mai mare de romani vor fi dependenti de redistributia pe care o face statul de la buget.

In momentul asta, va spun sincer, nici nu stiam ce sa mai cred. Daca totusi adunate la un loc, toate stirile astea ar putea fi in final o mare stire pozitiva?

Poate ca, in realitate, guvernantii vor sa ne arate cat de repede politicile socialiste pot distruge o tara prospera, cu un mediu de afaceri inovator si cu o clasa de mijloc in formare. Poate ca, de fapt, actualii guvernanti vor sa se asigure ca romanii nu vor mai vota politici socialiste 100 de ani de acum incolo.

Poate ca, de fapt, avem de-a face doar cu o atentionare: atentie, stanga va lasa fara bani adunati ieri, fara banii munciti azi si fara pensiile de maine. Nu mai votati stanga!

Va spun sincer, in final, asta ar putea fi singura "stire pozitiva".

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Pana stiri pozitive , #ministrul Apelor si Padurilor
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
La cati creduli sunt in Romanian se vor gasi intotdeauna destui care