Ministrul Pana inchide Inspectorul Padurii. Petitie online pentru salvarea unui instrument crucial impotriva Mafiei lemnului

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 16:51
15163 citiri
Ministrul Pana inchide Inspectorul Padurii. Petitie online pentru salvarea unui instrument crucial impotriva Mafiei lemnului

Inspectorul Padurii, sistemul informatic prin care cetatenii verifica legalitatea transportului de lemn din Romania si care a redus aproape cu jumatate taierile ilegale de paduri, este pe cale de a fi inchis de ministrul Mediului, Doina Pana (foto).

Semnalul de alarma a fost tras de comunitatea De-clic.ro.

"Stiai ca in prezent 60.000 de cetateni verifica legalitatea transporturilor de lemn din Romania? Acest lucru este posibil prin Inspectorul Padurii, un sistem informatic ce poate fi folosit atat ca aplicatie de mobil cat si prin site-ul web. In doar un an de la lansarea lui, aproape jumatate din transporturile de lemn ilegale au fost depistate de noi, cetatenii.

Dar acum, Ministerul Apelor si Padurilor vrea sa ne taie accesul la Inspectorului Padurii. Ministerul isi justifica intentia motivand neintelegerile cu firma dezvoltatoare", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In document se precizeaza ca "acest lucru ar fi un dezastru pentru padurile din Romania".

"Taierile ilegale ar exploda, iar mafia lemnului va prinde din nou curaj. Camioanele cu lemn ilegal ar circula din nou nestingherite. Fara Inspectorul Padurii vom pierde accesul la cea mai eficienta metoda prin care ne puteam implica pentru prevenirea taierilor ilegale. Iar ministerul l-ar putea inchide in orice clipa", semnaleaza sursa citata.

Din acest motiv, pe Internet a fost deschisa o petitie online prin care ministrului Doina Pana i se solicita sa nu distruga acest instrument care ajuta la incetinirea furtului de lemn.

"Primele amputari ale functionalitatilor Inspectorului Padurilor au avut deja loc. In ultimele luni a disparut de pe site posibilitatea de a verifica coordonatele GPS ale camioanelor. Apoi, perioada de timp in care se putea verifica un transport de lemn a fost redusa la 3 zile. Acum, Inspectorul Padurii urmeaza sa fie inchis definitiv.

Sistemul Inspectorul Padurii deranjeaza, ceea ce inseamna ca isi face treaba. In 2016 numarul de taieri ilegale a scazut cu 47%. Iar din cazurile de trasporturi de lemn ilegal, aproape jumatate au fost semnalate de catre cetateni.

Inchiderea Inspectorului Padurii ar fi un dezastru. Numarul de taieri ilegale ar creste inapoi si intreaga noastra munca va fi fost in zadar. Hectare intregi de padure vor disparea, taiate la ras, fara ca noi sa putem face ceva in aceasta privinta", mai arata initiatorii solicitarii adresate ministrului Mediului, care ii invita pe toti cei care iubesc padurea sa semneze petitia online.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, petitia adunase peste 5.900 de semnaturi.

Intr-un interviu acordat Agerpres, Doina Pana a declarat, marti, ca ideea pe care se bazeaza Inspectorul Padurii "este in sine o idee foarte, foarte buna", doar ca "la ora actuala ea nu exista din punct de vedere legal", pentru ca dezvoltarea "a facut parte dintr-un contract care nu s-a finalizat ca produs", asa ca a facut o plangere la Parchet pe acest subiect.

"Nu numai ca ceea ce s-a pus pe site nu e complet si corect, dar de fapt a isterizat o tara intreaga pentru ca toata lumea a interpretat acele alerte care au fost cu miile ca fiind ilegale si de fapt nu e adevarat.

Pot sa va dau si niste cifre in acest sens: au fost 6.310 alerte ca fiind taieri ilegale, din care 5.932 au fost verificate de Garzile Forestiere si numai 17 dintre acestea au fost taieri ilegale. Restul au fost legale", a mai sustinut Doina Pana, explicand ca "acest portal va exista in versiunea completa si in momentul in care se va achizitiona un alt contract".

Acest lucru se va intampla doar dupa ce Parchetul va ajunge la o concluzie in urma plangerii depuse. "Nu pot demara un alt contract, insa, pana nu am o concluzie din partea Parchetului legat de contractul anterior", a argumentat Doina Pana inchiderea platformei.

Citeste si:
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Premierul desemnat ar fi trebuit să discute cu UDMR despre structura viitorului guvern și împărțirea portofoliilor, despre programul de guvernare al noului Cabinet și despre formarea unei...
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Fostul lider PSD Liviu Dragnea a ajuns din nou în atenția publică. De această dată, după o dedicație primită de la un manelist celebru care a ținut neapărat să îl îmbrățișeze, pe...
Sursa: Ziare.com