Ministrul Pana neaga ca inchide aplicatia Inspectorul Padurii. Opreste doar site-ul, pentru moment

Joi, 20 Iulie 2017, ora 14:22
8148 citiri
Ministrul Pana neaga ca inchide aplicatia Inspectorul Padurii. Opreste doar site-ul, pentru moment
Foto: Facebook/Doina Pana

Dupa ce a fost acuzata ca inchide Inspectorul Padurii, sistemul informatic prin care cetatenii verifica legalitatea transportului de lemn din Romania si care a redus aproape cu jumatate taierile ilegale de paduri, ministrul Mediului, Doina Pana, vine cu explicatii.

Ministrul sustine ca, pentru moment, se va opri site-ul www.inspectorulpadurii.ro din cauza unor nereguli, dar ca acest lucru nu va afecta aplicatia Inspectorul Padurii.

"In primul rand, subiectul in cauza nu are nicio legatura cu aplicatia Inspectorul Padurii, o aplicatie pentru telefonul mobil care le indica utilizatorilor daca un transport de lemn are sau nu aviz de insotire.

Aplicatia a fost lansata anul trecut, functioneaza foarte bine si este foarte utila in a degreva serviciul 112 de apeluri pentru transporturi legale. Ea nu are nevoie de mentenanta proprie, pentru ca reprezinta doar o interfata a aplicatiei Radarul Padurilor care are serverele protejate la STS, institutie care asigura si mentenanta", se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa catre reprezentanti ai Greenpeace Romania si Agent Green.

"M-am referit, intr-adevar, la portalul www.inspectorulpadurii.ro, a carei dezvoltare am gasit-o nefinalizata si blocata, dezvoltare pe care dorim s-o reluam si s-o urgentam, imediat ce vor fi clarificate aspectele juridice sesizate in plangerea inaintata PICCJ", a adaugat ministrul.

In scrisoarea respectiva, Doina Pana sustine ca la preluarea mandatului a dorit sa afle ce demersuri s-au facut pe partea referitoare la taierile ilegale de lemn si ca a descoperit nereguli.

"1.In august 2016, MMAP a facut uz de date false pentru atribuirea directa catre o societate comerciala, in mod ilegal, a unui contract de dezvoltare a sistemului SUMAL in valoare de cca. 500.000 de euro, avand ca termen de executie luna decembrie 2016.

2. Societatea comerciala cu care s-a incheiat contractul nu a putut duce la indeplinire prevederile contractuale in termenul stabilit din cauza multiplelor solicitari de servicii facute de MMAP, suplimentare celor din caietul de sarcini si a cerut in scris prelungirea contractului prin act aditional. Ministrul tehnocrat al Mediului, Apelor si Padurilor a refuzat acest lucru si contractul a expirat, fara ca dezvoltarea sa fie finalizata si receptionata. Continuarea dezvoltarii pana la obtinerea produsului final, dupa ce contractul a expirat, ar fi reprezentat, conform legislatiei din Romania, o ilegalitate.

3.In cadrul dezvoltarii s-a realizat partial portalul www.inspectorulpadurii.ro, care are ca obiectiv utilizarea de imagini din satelit pentru a depista taierile ilegale de padure. Fara sa fie finalizat si, in consecinta, fara sa functioneze corespunzator, acest portal a fost facut public in faza sa de testare, creand confuzie in randul cetatenilor, ca si cand toate alertele pe care le emite ar reprezenta taieri ilegale.

In realitate, din totalul de 5.932 de alerte verificate de catre Garzile Forestiere, doar 17 s-au dovedit a fi taieri ilegale. Finalizarea acestui portal face parte din dezvoltarea SUMAL, demers compromis la acest moment de actiunile iresponsabile ale Guvernului tehnocrat, care n-a fost de acord cu incheierea unui act aditional la contract, incat produsul final sa poata fi obtinut", se arata in documentul citat.

In plus, ministrul sustine ca cele doua asociatii au denigrat-o public si ca au instigat populatia.

"Dumneavoastra ne-ati atacat si denigrat public, denaturand cu buna stiinta informatiile prezentate si sustinand ca intentia noastra este "de a bloca/amputa/inchide aplicatia Inspectorul Padurii", instigand populatia la reactie publica. (...)

Avand in vedere ca, in ciuda tuturor explicatiilor oferite, in ciuda deschiderii mele la dialog si colaborare, dumneavoastra ati ales sa denaturati adevarul si sa lansati atacuri nefondate, nu pot sa nu va pun la indoiala buna credinta", a transmis Doina Pana.

Amintim ca a fost realizata o petitie prin care i se cere ministrului Doina Pana sa nu blocheze accesul cetetenilor la Inspectorul Padurii. Pana in prezent, petitia a fost semnata de aproape 17.000 de persoane.

A.G.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Pana Inspectorul Padurii, #aplicatie Inspectorul Padurii, #site Inspectorul Padurii , #ministrul Apelor si Padurilor