Ziare.com

Adriana Saftoiu propune o lege prin care manualele scolare sa fie acordate gratuit

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 18:14

   

Adriana Saftoiu propune o lege prin care manualele scolare sa fie acordate gratuit
Deputatul PNL Adriana Saftoiu a depus, la Camera, un proiect de lege privind regimul manualelor scolare, care prevede acordarea gratuita a acestora in invatamantul obligatoriu, dar mai propune si crearea unei biblioteci virtuale, precum si respectarea unor criterii de calitate pentru manuale, definite in lege.

Deputatul liberal mai vrea ca manualele scoalare si auxiliarele gratuite pentru toti elevii din invatamantul obligatoriu si pentru cei din invatamantul profesional si liceal care provind din familii cu venituri mici sa fie asigurate, informeaza Mediafax.

Conform proiectului, manualele si auxiliarele curriculare se elaboreaza pentru o disciplina, modul de pregatire profesionala sau grup de discipline/ module prevazute in curriculumul national, in format tiparit sau electronic, iar viabilitatea celor tiparite este de patru ani scolari de la momentul achizitiei publice.

Adriana Saftoiu mai propune sa se organizeze Biblioteca Scolara Virtuala in care se vor stoca toate manualele scolare si auxiliarele curriculare necesare tuturor disciplinelor, modulelor de pregatire profesionala, grupurilor de discipline/ module prevazute in curriculumul national, iar accesul la aceasta sa fie gratuit.

Conform proiectului, se pot utiliza manuale alternative, iar cadrul didactic poate recomanda elevilor un anumit manual scolar/pachet educational, pe baza criteriilor stabilite de MECTS. Dupa ce sunt aprobate ele urmeaza sa fie incluse in Catalogul manualelor scolare si sunt introduse in Biblioteca Scolara Virtuala.

In februarie, deputatul PNL Adriana Saftoiu a declarat, la o dezbatere, ca invatamantul romanesc este "inhibitor si negativ" si ca multe din manualele actuale sunt "un foarte bun somnifer".

"Programa scoala nu difera de cerintele invatamantului de pana in 1989. Asa cum vad din programa, as spune ca invatamantul din Romania este unul inhibitor, de sanctionare, un invatamant negativ care nu incurajeaza nici creativitatea, nici persoanlitatea elevului. Nu e un invatamant euristic. Curricula este greoaie, elevul este pus in situatia de a asimila notiuni complexe in detrimentul asimilarii si consolidarii notiunilor de baza pentru clasele I-IV, adica ortografie si punctuatie, citire cursiva, intelegerea unui text", a sustinut Adriana Saftoiu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1134 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rugaminte.

Dna.Adriana Saftoiu,preferintele politice se pot schimba si nu sunt neaparat blamabile,dar prostia nu se poate schimba orice ai face.Tineti-va actualul sot departe de sticla,penibilul distruge la orice nivel de intelegere.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor