Adriana Saftoiu propune o lege prin care manualele scolare sa fie acordate gratuit

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 18:14
1703 citiri
Adriana Saftoiu propune o lege prin care manualele scolare sa fie acordate gratuit

Deputatul PNL Adriana Saftoiu a depus, la Camera, un proiect de lege privind regimul manualelor scolare, care prevede acordarea gratuita a acestora in invatamantul obligatoriu, dar mai propune si crearea unei biblioteci virtuale, precum si respectarea unor criterii de calitate pentru manuale, definite in lege.

Deputatul liberal mai vrea ca manualele scoalare si auxiliarele gratuite pentru toti elevii din invatamantul obligatoriu si pentru cei din invatamantul profesional si liceal care provind din familii cu venituri mici sa fie asigurate, informeaza Mediafax.

Conform proiectului, manualele si auxiliarele curriculare se elaboreaza pentru o disciplina, modul de pregatire profesionala sau grup de discipline/ module prevazute in curriculumul national, in format tiparit sau electronic, iar viabilitatea celor tiparite este de patru ani scolari de la momentul achizitiei publice.

Adriana Saftoiu mai propune sa se organizeze Biblioteca Scolara Virtuala in care se vor stoca toate manualele scolare si auxiliarele curriculare necesare tuturor disciplinelor, modulelor de pregatire profesionala, grupurilor de discipline/ module prevazute in curriculumul national, iar accesul la aceasta sa fie gratuit.

Conform proiectului, se pot utiliza manuale alternative, iar cadrul didactic poate recomanda elevilor un anumit manual scolar/pachet educational, pe baza criteriilor stabilite de MECTS. Dupa ce sunt aprobate ele urmeaza sa fie incluse in Catalogul manualelor scolare si sunt introduse in Biblioteca Scolara Virtuala.

In februarie, deputatul PNL Adriana Saftoiu a declarat, la o dezbatere, ca invatamantul romanesc este "inhibitor si negativ" si ca multe din manualele actuale sunt "un foarte bun somnifer".

"Programa scoala nu difera de cerintele invatamantului de pana in 1989. Asa cum vad din programa, as spune ca invatamantul din Romania este unul inhibitor, de sanctionare, un invatamant negativ care nu incurajeaza nici creativitatea, nici persoanlitatea elevului. Nu e un invatamant euristic. Curricula este greoaie, elevul este pus in situatia de a asimila notiuni complexe in detrimentul asimilarii si consolidarii notiunilor de baza pentru clasele I-IV, adica ortografie si punctuatie, citire cursiva, intelegerea unui text", a sustinut Adriana Saftoiu.

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...