Adriana Saftoiu. Punct

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 19:27
7268 citiri
Adriana Saftoiu. Punct
Foto: Arhiva

O vreme, cititorii si telespectatorii i-au admirat tenacitatea si i-au respectat judecatile de valoare asupra fenomenelor politice, deoarece, intr-o multime galagioasa de analisti si comentatori care de care mai vocali, era unul dintre putinii posesori de ideologie.

Buna cunoscatoare din interior a dedesubturilor politicii romanesti, a incercat sa imite modelul politic in voga pana la alegerile din 2009, acela al "lupului singuratic", iar rezultatele n-au fost cele scontate.

Asadar, bolile de care sufera A.S. sunt aceleasi ca ale majoritatii politicienilor nostri: inapetenta pentru lucrul in echipa cu exceptia pozitiei de lider, eventual charismatic si autoritar, construirea propriului drum si a propriei cariere fara a tine cont de ce e in jur, dorinta de marire si notorietate...

Apel la trecut

Venita in 1998 in politica dintre profesionistii media, ajunge purtatoare de cuvant a Guvernului Radu Vasile, apoi isi leaga destinul politic de Traian Basescu pana la intalnirea cu scantei, se spune, a Elenei Udrea la Cotroceni, in 2007, cand se retrage cu destula discretie. Ca si Stana Anghelescu.

Are apoi o cariera modesta de parlamentar, trezind fel de fel de circumspectii din pricina sustinerilor si a abordarilor ei publice.

Relatiile cu presedintele Basescu pot fi socotite amiabile, daca ne luam dupa supranumele "Sufletel" si dupa afirmatia surprinzatoare ca i-a pus sotul sef la SIE, tinand cont de dorinta manifesta a A.S.

Este adevarat insa ca in spatiul public a circulat la vremea ei speculatia ca, de obicei, presedintele le face un nume si le construieste o miza propriilor colaboratori ca sa-i poata implanta apoi in medii pe care urmeaza sa le controleze: Alexandrina Gatej, Leonard Orban, Teodor Baconschi, Claudiu Saftoiu, Sebasian Lazaroiu...

Cand nu poti cultiva increderea...

De aceea, relatiile ei cu liderii PNL au fost circumspecte de la inceput, dar s-au racit si mai si in precampania electorala pentru parlamentare din 9 decembrie, fiindca accesele de personalitate si atacurile la leadership-ul liberal s-au intetit. In acel moment, cunoscatorii modului cum se face politica s-au lamurit: nu neaparat PSD, nu neaparat George Becali o incurcau, perceptia liberalilor era ca A.S. tintea o functie inalta si incerca sa-si faca loc.

Cu atat mai mult cu cat episodul coalitiei PDL-PSD din 2009 nu-i starnise zelul critic in aceeasi masura, asa cum "visul vazut cu ochii" atunci de dl Basescu, in fapt tot o coalitie stanga-dreapta ca si USL, nu a fost comentat cu aceeasi unitate de masura.

Ori laie, ori balaie

Ca urmare, invitatia de a candida din partea PNL nu a mai venit, caci tonu-i critic n-a mai permis neam de negociere. Cum s-a ajuns aici? Simplu: cand intri intr-o formatiune politica, o faci fie din convingere, daca vrei sa-ti servesti semenii si tara, fie din oportunism, daca vrei altceva. Iar A.S. nu putea fi banuita de oportunism.

Numai ca, deocamdata, politica romaneasca are slaba prestatie ideologic-programatica, electorii neorientandu-se decat rareori dupa stanga - dreapta, iar campaniile electorale se disputa intre partide semi-militarizate.

Se si lauda destui comilitoni, "sa traiti!", ca sunt "soldati constiinciosi", de unde rezulta ca se practica nu asumarea unei decizii a majoritatii, nu indemnul si consilierea, ci ordinul, subordonarea de tip cazon. Din pacate, acesti "soldati" fac adesea cariera, ei numindu-se ca pretutindeni, yesmeni.

Un puzzle cu piese lipsa

Tabloul nostru nu e complet, dar trebuie spus din capul locului ca nimeni nu a oprit-o pe A.S. sa militeze pentru succesul liberalismului in Romania, nici sa contribuie la teoria doctrinara ori sa ajute la formarea tinerilor liberali. Din pacate, s-a axat prioritar pe critica la adresa lui Crin Antonescu, lasand impresia ca tocmai de asta a fost implantata in acest partid, ca sa provoace zazanie la varf si sa-l dinamiteze din interior.

Nu stiu cat de liber sa fie un partid ca sa tolereze atacuri din interior, de aceea nu inteleg asemanarea fortata a PNL cu PCR din cauza excluderii. Daca principiile omului politic A.S. erau cele enuntate public in emisiuni si presa, e de mirare ca nu a intuit esuarea proiectului ei liberal.

Sa fi crezut ca e suficient sa nu ai "vocatie de sluga" si ca principiile se refera doar la altii?

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#excludere Adriana Saftoiu PNL , #PNL