Preia PNL guvernarea? La Cotroceni inveti cel mult de unde sa aprinzi lumina Interviu cu Adriana Saftoiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:59
19308 citiri
Preia PNL guvernarea? La Cotroceni inveti cel mult de unde sa aprinzi lumina Interviu cu Adriana Saftoiu
Foto: Ziua Veche

Alegerile anticipate ar fi cea mai curata si mai cinstita solutie pentru schimbarea Guvernului, dar e nevoie de vointa politica.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adriana Saftoiu atrage atentia ca noul PNL nu are dreptul sa revina la greselile pe care le-au facut si PNL, si PDL: "Ideea e sa nu ajungi la guvernare folosind aceleasi instrumente discutabile, sa iti creezi majoritatii cu traseisti. E important ca atunci cand nu mai ai PSD la guvernare sa ai grija ce echipa pui tu".

Adriana Saftoiu a comentat si polemicile iscate de primele informatii referitoare la consilierii presedintelui ales Iohannis, dar si care ar putea fi viitorul politic al lui Traian Basescu.

Aveti o mare experienta de campanie electorala. Cum ati defini votul din 16 noiembrie?

A fost un alt tip de vot negativ decat pana acum. A fost un vot furios. Votul negativ acumula nemultumirea de-a lungul timpului. De data asta nemultumirea a fost acumulata intr-o perioada foarte scurta.

Sa nu credem ca din 2012 pana in 2014 generatia care a iesit la vot a constientizat pericolul pesederizarii tarii. In turul intai am avut un scor care parea usor descurajant pentru noi.

Votul din 16 noiembrie a spus: chiar va bateti joc de noi? Rezultatul a fost o mobilizare exemplara. Romanii din strainatate au facut cu mult mai mult decat sa voteze. Doar cu voturile lor nu obtineam scorul care ne-a surprins si pe noi.

Nu doar ca au votat, ci i-au facut pe cei de acasa sa constientizeze bataia de joc a Puterii. Daca intr-un asemenea moment, cand trebuie sa fii si mai atent la nevoia cetateanului, l-ai sfidat, era clar cum se vor comporta respectivii dupa ce preluau toata puterea.

Care este pentru PNL morala acestui vot?

Pot sa va explic frumos ce a inteles PNL: ca fara sprijinul acesta n-am fi castigat, ca nu avem voie sa repetam aceleasi greseli, aceeasi aroganta, aceeasi sfidare. Imi place sa si cred lucrurile acestea.

Cel mai grav lucru ar fi sa ramanem in euforia victoriei, sa stam sa ne povestim ce am facut noi in campanie, ca fostii colegi de armata care cand se revad dupa ani tot despre armata vorbesc, de parca n-ar avea alte griji.

Ar trebui sa tragem linie, e frumos, am castigat, dar sunt multe lucruri de facut.

Care?

Cred ca nu avem dreptul sa revenim la greselile pe care le-am facut, si PNL, si PDL. E nevoie de o analiza foarte serioasa cand vorbim despre echipa, despre oameni, program si masuri.

Programele sunt scrise, mai toate, foarte frumos. Dincolo de ele cei mai importanti sunt oamenii. Cand PNL se va pregati sa-si prezinte echipa de guvernare, lista se va baza pe criterii cu mult mai sanatoase decat pana acum.

Dar nu numai aceasta lista. Alegerile locale si parlamentare sunt peste doi ani, un nimic ca timp din punct de vedere electoral. In privinta primarilor, sper sa avem curajul ca acolo unde trebuie facut un pas in spate sa fie facut.

Sunt lucruri care nu se pot face de pe o zi pe alta, dar nici de pe un an pe altul.

Spuneti cand PNL va prezenta lista. Cand? Veti lasa PSD la guvernare sau veti incerca sa luati puterea?

Ideea e sa nu ajungi la guvernare folosind aceleasi instrumente discutabile, sa iti creezi majoritatii cu traseisti. Acestea nu sunt majoritati de drum lung.

Apoi, e important ca atunci cand nu mai ai PSD la guvernare sa ai grija ce echipa pui tu. Si asta, va spuneam, nu se face de azi pe maine, dar nici in ani de zile. Trebuie sa stim cum vrem sa arate echipa care sa guverneze tara, ce program si ce pregatire va avea aceasta echipa.

Si ati inceput sa stiti? Lucrati la asta?

Este o echipa mai mare, parerile trebuie armonizate.

PNL vorbeste pe foarte multe voci. Unii vorbesc despre motiune de cenzura in februarie anul viitor, altii spun ca ar trebui asteptate alegerile din 2016 pentru intrarea la guvernare. Deci pare ca nu aveti nimic conturat...

Obiectivul e mai usor de definit, dar cel mai greu e sa definesti drumul. Si daca nu alegi bine drumul, te indepartezi si de obiectiv. Asta a fost valabil si pentru Traian Basescu. A avut obiective bune in 2004 cu Alianta DA, dar drumul, instrumentele au reprezentat problema.

Cred ca nu ar trebui sa repetam greseala unor asocieri mai mult decat discutabile. Ce a iesit din asocierea PSD-PDL din 2008? Nimic. Din USL ce a iesit? Nimic. Genul acesta de majoritati, doar pentru accederea rapida la guvernare, mi se pare extrem de periculos.

Dar pana in 2016 asta e configuratia parlamentara. Ori formati o majoritate pe ce exista, ori lasati PSD la guvernare pana la alegeri.

S-ar putea ca o motiune de cenzura sa treaca, Victor Ponta fiind sanctionat chiar de membrii partidului sau. Sunt de retinut aici ultimele declaratii ale dlui Vanghelie, dlui Geoana. Se anunta voturi PSD anti-Ponta. Si aceasta atitudine e generata de ce se intampla in interiorul PSD.

In cazul in care va cadea Guvernul Ponta, vor urma consultari la Cotroceni. Dl Iohannis va incepe discutiile si intram in alta etapa. Nu stiu cu ce variante vor veni partidele la Cotroceni.

Asta ar fi insa o varianta rezonabila. Dar nu sa se duca noul PNL sa racoleze din nou oameni si grupari din partide care nu au legatura cu noi.

Si cine va fi premierul daca preluati puterea?

Catalin Predoiu a fost propus si ales pentru functia de premier.

Este un impediment faptul ca nu e presedinte de partid?

E o chestiune la care trebuie sa reflectam. Pana in acest moment istoria celor 25 de ani ne arata ca toti premierii care nu au fost si sefi de partid nu au supravietuit - Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mihai Razvan Ungureanu. S-ar putea sa am o opinie diferita fata de alti colegi, dar un premier puternic trebuie sa fie si lider.

Va ganditi la alegeri anticipate?

Ar fi cea mai curata si mai cinstita solutie. Dar e nevoie de vointa politica. Suntem mai multi colegi care agream ideea ca anticipatele sunt varianta cea mai onesta, dar nu pot sa spun ca s-a discutat la nivel de Birou Politic.

Mi se pare ca nu proiectati in spatiul public o strategie coerenta de tipul: Asta am inteles din vot, pe directia asta ne asezam, acolo vrem sa ajungem...

Nu sunt adepta perioadelor de gratie, a lunii de miere, dar nici nu pot sa spun ca dupa trei saptamani de la alegeri se poate pune pe masa o strategie de guvernare. Este evident insa ca ea trebuie elaborata urgent, cu optiuni foarte clare pe temele mari.

Dar trebuie sa fim constienti ca abia acum noul PNL incepe sa se aglutineze. Nu e un proces usor. Doua partide trebuie sa se insurubze perfect. E o perioada dificila.

Cat de insurubati sunteti?

Nu am un procent, dar sigur nu 100%.

Cand veti face congresul pentru alegerea noii conduceri a noului PNL si trecerea de la copresedinti la un presedinte?

Trebuie facute alegerile in organizatii, de la regional spre national. Nu cred ca ar trebui sa ne prinda anul electoral 2016 cu alegeri de tipul acesta. Cred ca pana la sfarsitul lui 2015 ar trebui incheiat procesul de aglutinare si sa alegem presedintele PNL.

Sunt organizatiile pregatite pentru ritmul acesta alert?

Nu toate sunt incantate si defileaza la brat. In anumite locuri va avea si un caracter de mezalianta.

Ce tip de presedinte va fi Klaus Iohannis? Deocamdata nu are un profil foarte clar, are inca o doza de mister.

Nu e nicio mare diferenta intre Klaus Iohannis de la televizor si cel din spatele televizorului. E unul dintre putinii politicieni care nu stiu sa joace teatru si asta e bine. Ma astept sa fie un presedinte foarte decent, foarte serios.

Jucator?

Nu cred. Isi va lua in serios rolul constitutional de moderator intre institutii. Nu va incerca sa transfere in public conflicte, animozitati doar pentru placerea presei sau pentru un joc de imagine prin care sa dea sentimentul ca el lucreaza, se zbate, toti sunt ticalosi impotriva lui. O persoana e votata ca sa-si faca treaba, nu ca sa-si arate mereu neputintele in public.

Va fi o schimbare majora a discursului politic, de care avem nevoie, si o raportare diferita la partidele politice.

Il vedeti numind un premier de la PSD daca pica Guvernul Ponta?

Doar daca majoritatea se pastreaza. Nu-l vad fortand limitele Constitutiei.

Constituirea echipei de consilieri a noului presedinte Iohannis a inceput cu unele hop-uri, chiar tensiuni publice. Au fost greseli?

Partea trista e modul in care am comunicat. Trebuia sa sistam cu o declaratie ferma aceste discutii pentru ca nu exista nicio confirmare pe numele vehiculate, care au creat discutii. Nu cred ca ne face bine aceasta dezbatere in jurul echipei. Criteriile de alegere a echipei ii apartin dlui Iohannis.

Dar Cotroceni nu e un loc unde sa faci ucenicie. Nu te duci ca sa inveti acolo. La Cotroceni inveti cel mult de unde sa aprinzi lumina. Echipa presedintelui trebuie sa aiba expertiza beton pentru a-i da cea mai buna informatie pe baza careia sa ia decizia.

Nu ai timp sa fii lenes, nu trebuie sa existe confuzie intre loialitate si linguseala. Una este sa respecti omul si alta e sa ii spui doar ceea ce da bine la auz. Dar, din ce am constatat eu, dl Iohannis e o persoana care impune respect si ofera in egala masura respect.

Ii vedeti un viitor in politica lui Traian Basescu?

Daca Victor Ponta iesea presedinte, Traian Basescu ar fi devenit un lider al opozitiei foarte bun. Rolul acesta l-a prins cel mai bine chiar si in calitate de presedinte al Romaniei. Cu acest rezultat al alegerilor, nu cred ca va mai avea un rol activ. Va avea opinii, va fi prezent, dar nu va avea un rol activ.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#PNL alegeri prezidentiale, #PNL guvernare, #PNL motiune de cenzura, #Adriana Saftoiu PNL , #PNL