Invitatii Ziare.com Adriana Saftoiu: Smecheria politica a comasarii alegerilor

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 09:21
12415 citiri
Invitatii Ziare.com Adriana Saftoiu: Smecheria politica a comasarii alegerilor
Foto: Arhiva

Adevarata miza a comasarii alegerilor nu e nicidecum "un ban economie la buget", ci consolidarea actualei configuratii politice si pastrarea puterii.

PDL compromite separarea puterilor in stat, printr-un amestec revoltator al candidatilor, si totul dintr-un interes meschin de partid, caci de natie, patrie, cetatean nici nu poate fi vorba. La care se mai adauga si eliminarea sanselor oricarei noi constructii politice de a accede in Parlament (nu iau in calcul aici joaca de-a alternativa care, cu ceva zile inainte de alegeri, se topeste in matca celor existente).

E evident ca, daca nu ai primar, sansele sunt minime sa castigi.

In schimb, doua propuneri pentru care a curs ceva cerneala si microfoanele s-au cam incins de atata sustinere, propuneri care aveau sens si care aduceau o corectie justificata, au fost abandonate: reducerea numarului de parlamentari si revizuirea actualului sistem de vot.

Abandonul face parte din compromisurile nesfarsite facute de coalitie in fata partenerilor, cei de care depinde supravietuirea Guvernului Boc. Asa ca UDMR sustine comasarea, iar (in)amicii de coalitie cedeaza la dezideratele reducerii numarului de parlamentari si schimbarii actualului sistem de vot.

Nu avem un raport sincer si onest intre cat economisim si cat pierdem prin comasare

Comasarea alegerilor este firav sustinuta prin argumentele aruncate pe scena publica. Sfidand toate caracteristicile alegerilor democratice, comasarea este servita cat se poate de fierbinte cetateanului, care nici nu realizeaza ce cartof plimba in mana.

Argumentul economic in contrapartida cu valorile democratiei, e vandabil datorita perceptiei populiste: mai putini bani cheltuiti. In acest moment, nu avem un raport sincer si onest (si nici nu il vom avea, totul va ramane la nivel de speculatii) intre cat economisim intr-o parte si cat pierdem in alta parte.

Comasarea alegerilor va transforma primarul in ceea ce reprezenta candidatul la presedintie atunci cand alegerile generale erau concomitent organizate cu cele parlamentare. Cel care candida la presedintie tracta lista pentru Parlament. Acum, prin comasare, parlamentarul va deveni o umbra a primarului.

Daca presa se arata scandalizata de amendamentele la buget, cu iz puternic de primarie - ba o biserica, ba un gard de scoala -, imi inchipui reactia la viitoarele discursuri ale viitorilor candidati la Parlament.

Axa primar-parlamentar va face concurenta serioasa axei Washington-Londra

PDL a priceput cum sta treaba, privind cu atentie la rezultatele alegerilor partiale din acesti ultimi trei ani. Masurile de austeritate au ajuns in toate orasele, satele si catunele tarii. Sa votezi partidul care iti taie din pensie si din salariu pare greu de crezut. Cu toate astea, candidatii PDL nu au pierdut peste tot, chiar daca - vorba candidatului pedelist de la Piatra Neamt - culoarea portocalie nu mai aduce voturi.

Unde au castigat? Acolo unde PDL are primar. Drept urmare, aceasta axa primar-parlamentar va face concurenta serioasa axei Washington-Londra si, in comparatie cu cea din urma, prima si-a aratat deja functionalitatea.

Parlamentul isi pierde zilnic din consistenta. Redus la a vota ordonantele Guvernului, la a bifa doar legile comandate de la Palatul Victoria, dupa o campanie electorala comasata e si mai limpede cat de reprezentativ va fi viitorul Parlament.

Pentru a avea o clasa politica responsabila e nevoie de cu totul altceva decat de masuri de acest tip. Chiar si reducerea numarului de parlamentari - fara o schimbare a modului de selectie a acestora si fara o lege electorala care sa interzica defintiv orice obiect oferit "promotional" - nu va schimba pe fond calitatea clasei politice.

Parlamentul nu trebuie redus la o singura Camera, ci trebuie redefinite atributiile celor doua Camere, asa incat sa se elimine suprapunerea care exista cum in actul de legiferare.

Dar scopul nu e de a repara ce e gresit si de a aseza institutiile in parametrii democratiei, astfel incat si Romania sa aiba cu adevarat un stat puternic, cu institutii respectabile si politicieni responsabili.

Scopul e sa fie pastrate locurile cat mai in fata.

Adriana Saftoiu

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Adriana Saftoiu comasare, #Adriana Saftoiu parlament unicameral, #comasare alegeri , #PNL