Saftoiu: Crin Antonescu a reactionat visceral. Traian Basescu e locomotiva USL

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 12:44
9874 citiri
Saftoiu: Crin Antonescu a reactionat visceral. Traian Basescu e locomotiva USL
Foto:gazetanord-vest.ro

Fostul deputat PNL Adriana Saftoiu remarca faptul ca nu Crin Antonescu este in masura sa il excluda pe Calin Popescu Tariceanu din partid, ci forurile de conducere. In opinia sa, Crin Antonescu a reactionat "visceral" si a cazut "intr-o capcana retorica", atunci cand l-a amenintat pe Tariceanu cu excluderea.

"Crin Antonescu pune un semn de egalitate intre dorinta lui si decizia partidului. Crin Antonescu poate sa propuna excluderea unui membru. Decizia apartine pana la urma forurilor de conducere ale partidului si nu stiu daca, in cazul domnului Tariceanu, excluderea chiar va intruni majoritatea pe care si-o doreste domnul Antonescu. Crin Antonescu a cazut intr-o capcana retorica.

Nu stim nici daca domnul Basescu il va propune pe domnul Tariceanu, ceea ce ma indoiesc, si nici daca domnul Tariceanu ar accepta, si aici am mari rezerve. Dar o simpla afirmatie a domnului Tariceanu, care nu implica niciun angajament, l-a determinat pe Crin Antonescu sa reactioneze asa cum a mai facut-o: visceral", a declarat Adriana Saftoiu pentru Ziare.com.

Antonescu: Daca Tariceanu accepta sa fie premier, va fi exclus, iar Basescu suspendat

Conform Constitutiei, presedintelui nu i se poate impune premierul, doar partidul

In opinia sa, daca va castiga cu peste 51 la suta, USL are dreptul sa faca orice propunere pentru functia de premier, iar "domnul Basescu nu are de ales decat sa faca o propunere din randul acestei aliante".

"Nu va merge artificiul cu 'partidul', asa cum scrie in Constitutie care nu pomeneste de 'aliante', pentru ca domnul Basescu a creat deja un precedent cand l-a numit pe domnul Tariceanu ca premier din partea Aliantei D.A.

Constitutia spune ca presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru in urma consultarii partidului care are majoritate absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. O Constitutie care a fost gandita de PSD. Dupa cum arata articolul 105, presedintelui nu i se poate impune persoana. In schimb, e obligat sa faca o propunere din cadrul partidului majoritar, respectiv alianta. Cum spuneam, precedentul a fost deja creat de Traian Basescu in decembrie 2004", a explicat Adriana Saftoiu, subliniind insa ca nici Traian Basescu, nici Crin Antonescu nu decid daca propunerea de premier este valida, ci Parlamentul, care "e suveran".

Tariceanu si Basescu au descoperit care le sunt limitele

Rugata sa comenteze declaratiile lui Crin Antonescu potrivit carora Calin Popescu Tariceanu se lasa, la fel ca si cancelariile occidentale, manipulat de Traian Basescu, Adriana Saftoiu a respins aceasta posibilitate.

"Ma indoiesc de faptul ca domnul Tariceanu e manipulat de domnul Basescu. Nicidecum. Au o istorie comuna si nici unul nu se mai poate lasa inselat. Cu siguranta au aflat timp de patru ani in care au trebuit sa coabiteze, ca orice confruntare are o limita cand e vorba de interesul national.

Oamenii aflati in functii vin si pleaca. Poporul ramane si prin asta inteleg cetatenii acestei tari. Au descoperit timp de patru ani care le sunt limitele. Si poate asta ii face mai accesibili la comunicare.

Si pe vremea celor doi erau dispute despre cine sa fie prezent la Bruxelles. Aici trebuie sa recunosc ca domnul Tariceanu a fost mult mai intelept si a cedat fiind prezent la acele reuniuni, chiar daca nu la masa discutiilor, dar stabilind intalniri care nu l-au exclus de la informatie si pana la urma de la decizie", a comentat aceasta.

Crin Antonescu, in razboi cu toata lumea: Tariceanu face declaratii basiste

Premierul din 2013 va fi de sacrificiu

Adriana Saftoiu nu a dorit sa aprecieze daca Tariceanu ar fi o varianta mai buna de premier decat Ponta.

"Nu as pune problema in termenii acestia. Cred ca mult mai corect ar fi sa gandim fisa postului si competentele pe care le presupune aceasta functie. 2013 nu va fi un an usor si cu atat mai putin un an care sa permita masuri populiste.

Persoana care va fi desemnata ca premier va avea o cota de popularitate extrem de mica la finele anului viitor. Indiferent ce va face, ca va taia sau ca va forta fiind populist, tot prost va iesi. Va fi un om de sacrificiu pentru ca va urma un an greu din punct de vedere economic si nu va fi placut in nici un fel", a comentat ea.

Cazul Diaconu - deciziile CCR trebuie respectate

In ceea ce priveste situatia colegului sau de partid Mircea Diaconu, Adriana Saftoiu a apreciat ca si comisia juridica are o mare responsabilitate.

"Nu imi face placere sa comentez aceasta situatie. Cred ca domnul Diaconu s-a bazat pe punctul de vedere al Comisiei juridice din Senat si de aici aceasta hotarare de a-si apara cauza. Ma intreb daca oamenii aceia care i-au spus ca totul e in regula nu ar trebui sa raspunda la randul lor. Cel putin moral. Altfel, deciziile CCR trebuie respectate, chiar daca avem opinii diferite", ne-a declarat aceasta.

Crin Antonescu, resemnat: N-avem ce face decat sa respectam legile

Traian Basescu e tot locomotiva, dar a USL

Cat despre actuala campanie electorala, fostul consilier al lui Traian Basescu a apreciat ca este un blat in care presedintele este "locomotiva", dar de data asta a USL, nu a PDL.

"Obisnuita. Nimic iesit din comun. Acelasi blat, aceeasi lipsa de competitie - priviti unde candideaza liderii de partid si cu ce competitori -, negocierea locurilor eligibile, aceleasi sacose la lasat de seara despre care nimeni nu va spune nimic pentru ca toti dau si toti se acopera. Nimic care sa faca diferenta.

Acelasi vot negativ. Nu USL e 'locomotiva', ci tot Basescu. El e cel care trage si acum. Doar ca in favoarea USL. Are charisma, daca ar fi sa fim cinici.

Nu pricep de ce in perioada asta domnul Basescu nu lasa competitia libera fara sa o mai influenteze, mai ales ca o face in avantajul USL. Se pare ca e greu sa accepte ca 7 milioane au spus, totusi, ca nu il mai doresc. Si asta inseamna 7 milioane impotriva ARD. Fiecare iesire publica a domnului Basescu e in favoarea USL. Nu mai conteaza ce spune, ci conteaza cine si cum spune. E o regula de baza in comunicare", a declarat Adriana Saftoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Adriana Saftoiu Antonescu Tariceanu, #Adriana Saftoiu Basescu locomotiva, #Saftoiu Basescu premier , #PNL