Adriana Saftoiu, la TV Ziare.com: Manualele scolare sunt depasite

Luni, 01 Martie 2010, ora 13:52
3043 citiri
Adriana Saftoiu, la TV Ziare.com: Manualele scolare sunt depasite

Adriana Saftoiu a criticat luni, la TV Ziare.com, manualele alternative si mai ales faptul ca acestea nu au un continut adaptat vremurilor noastre.

Fostul consilier prezidential crede ca reforma in Educatie trebuie sa ia in calcul si relatia dintre parinti si scoala, programa, reeditarea manualelor, schimbarea continutului din manualele depasite de cursul societatii si verificarea "mafiei" manualelor.

"Manualele nu pot primi acceptul daca nu corespund mersului societatii. Noi avem o programa care a suportat modificari, dar ultima reforma curiculara a avut loc in 1997, si a fost facuta de Marga, de atunci s-a schimbat foarte putin. Manualele au suportat doar editari, fara sa tina de programa scolara", a declarat Adriana Saftoiu la Tv Ziare.com.

Liberala a explicat de altfel ca ministerul aloca un euro pe cap de elev si ca acesta este motivul pentru care manualele sunt depasite.

"Copiii se confrunta cu o programa incarcata, iar manualele cuprind texte destul de vechi - dupa care am invatat si eu. N-am nimic cu clasicii, dar dupa 30 de ani, unui copil trebuie sa-i dam texte care se apropie mai mult de timpurile lor.

Bugetul alocat de minister pentru manuale este foarte mic. Din 7 miliarde de euro, pentru manuale se aloca 4 milioane de euro. In Romania sunt 3 milioane de elevi. Daca facem un calcul simplu, ministerul aloca pe cap de elev aproape 1 euro pentru manuale. Intr-o discutie cu editorii de manuale am descoperit ca ei fac rabat de la calitate pentru a se incadra in pret. Pentru a integra texte contemporane in manuale e nevoie de bani, ca sa platesti drepturile de autor", a spus Saftoiu.

Reforma curiculara trebuie sa suporte modificari la fiecare generatie, manualele nu sunt adecvate programei, a aratat Saftoiu. In Romania exista o criza morala, sociala si nu pot fi depasite decat prin educarea noii generatii.

"Inainte de a critica in permanenta trebuie sa oferim noii generatii un alt mod de a se raporta la viata", spune invitata Ziare.com.

Daniel Funeriu a spus ca va prezenta un studiu pe baza caruia va incerca sa propuna o noua programa scolara, la sfarsitul lunii martie, a dezvaluit Adriana Saftoiu. "Daca aceste lucruri nu-s facute doar pentru declaratii politice, 2011 ar putea fi anul in care sa fie schimbata programa scolara", a completat ea.

Manualele nu pot fi schimbate inainte ca programa si curicula sa fie modificate a spus Adriana Saftoiu, mai ales ca sunt materii pentru care manualele nu au mai fost schimbate din 1997. "Cum spunea un profesor, copiii ar trebui sa aiba manusi chirurgicale pentru a folosi aceste manuale", a spus Adriana Saftoiu, referindu-se la vechimea acestora.

Aceasta crede ca sistemul claselor I-IV trebuie reformat total, pentru ca aici se formeaza elevii si ca schimbarea modului de evaluare, de la an la an, ii bulverseaza pe copiii de clasa a VIII-a.

"De exemplu, istoria trebuie predata ca o poveste, nu sa se bazeze pe memorarea datelor si anilor. Si gramatica e foarte importanta. Cred ca e foarte important ca invatatorul sa aiba timp sa invete elevii notiunile de punctuatie si ortografie pana in clasa a IV-a.

Trebuie sa depasim invatamantul de sanctionare, acesta e total nepractic si ineficient. Nu ajuta nu numai copilul, dar nu ajuta pe noi ca tara, trebuie sa trecem la invatamantul euristic de la invatamantul negativist. Scoala trebuie sa invete copiii ce sa faca cu informatiile pe care le primesc".

PNL trebuie sa ocupe culoarul de dreapta

"Eu cred ca PNL ar trebui sa aiba curajul sa ocupe culoarul de dreapta si sa respinga ideea unor aliante de stanga. Putem colbaora cu ei cand e vorba de legi. Trebuie sa promovam politicile de dreapta pentru a ne fideliza un electorat".

In politica e bine sa fim in competitie, dar in momentul in care vorbim de o ura viscerala fata de un partid sau in care se propune eliminarea unui partid de pe scena politica, avem o problema.

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com