Tv Ziare.com Adriana Ticau: Tinerii, speranta dezvoltarii zonei Dunarii

Joi, 03 Iunie 2010, ora 21:40
2198 citiri
Tv Ziare.com Adriana Ticau: Tinerii, speranta dezvoltarii zonei Dunarii

Potentialul fluvial si iesirea la Marea Neagra a Romaniei ar putea fi fructificate mai bine prin noua strategie europeana pentru zona Dunarii, a precizat europarlamentarul social democrat Adriana Ticau.

"Portul Constanta este al zecelea din punct de vedere al transportului de containere si al XVI-lea din punct de vedere al traficului de marfuri. Potential exista, insa din pacate transportul fluvial nu este suficient dezvoltat, nu este asigurata o buna legatura cu Rinul si de aceea multe nave prefera in momentul de fata sa efectueze un transport maritim, lungind practic distanta dintre portul Roterdam si Constanta cu 4.000 de kilometri, sau prefera transportul de marfa in sistem feroviar sau rutier", a declarat Adriana Ticau la TV Ziare.com

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Adriana Ticau.

"Toate porturile romanesti trebuie dezvoltate. Evident ca foarte importante sunt porturile situate de-a lungul tronsonului maritim, ma refer aici la Sulina, Tulcea, Galati si Braila, dar si celelalte porturi trebuie sa fie modernizate pentru ca numai in felul acesta putem sa avem un volum mai mare de marfa transportat pe Dunare, dar si un interes pentru turistii care vor sa viziteze zona Dunarii", a adaugat eurodeputata PSD.

"Infrastructura portuara trebuie dezvoltata ca sa putem dezvolta si turismul. Comisia Europeana vine cu niste proiecte. De exemplu NAIADES (n.r. Navigation and Inland Waterway Action and Development in Europe) pentru modernizarea flotei, dar si proiectul Marco Polo care prevede mutarea transportului de marfa feroviar si rutier in naval. Exista fonduri structurale si ajutoare de stat pentru modernizarea porturilor", a precizat social democrata.

Adriana Ticau a mai spus ca nu doar Romania este interesata de zona Dunarii, ci si tarile vecine, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, dar si altele.

"Zona Deltei este un interes comun si pentru Romania, dar si Bulgaria este interesata ca aceasta sa fie dezvoltata. Vorbim aici de dezvoltarea economica, sociala si a turismului. De asemenea si turismul social poate contribui la implicarea si mentinerea persoanelor varstnice in activitate. Se vorbeste de mult de dezvoltare in regiunea Dunarii si in urma cu trei ani am inceput sa sustin la nivelul Uniunii Europene ca Dunarea are un potential insuficient exploatat. Am format un grup de prietenie si acum avem un forum format din deputati din toate tarile europene", a precizat europarlamentara PSD.

Adriana Ticau a mai declarat ca a organizat joi o dezbatere in cadrul careia mai multi tineri interesati de zona Dunarii si-au expus proiectele de viitor pe care le au.

"Azi (joi n.red.) am ascultat cativa tineri din Romania, Belgia, Bulgaria si Serbia care ne-au prezentat proiectele pe care le au. Tinerii si-au creat propriile retele de experti pe diferite domenii. Viitorul este al tinerilor, trebuie doar sa-i ascultam si sa-i sprijinim sa-si exprime ideile astfel incat ele sa devina realitate", a adaugat Adriana Ticau.

Adriana Ticau a spus ca a trimis scrisori primarilor si presedintelor Consiliilor Judetene din orasele de pe marginea Dunarii pentru a-i spune ce proiecte au si pe care sa le transmita mai departe catre Uniunea Europena.

"Daca proiectele pe care le avem vor fi considerate prioritare vom atrage mai multe investitii in zona Dunarii. Este vorba de modernizarea flotei navale, despre dezvoltarea economica pentru orasele situate de-a lungul Dunarii. Si toate aceste elemente vor crea locuri de munca si vor da posibilitatea tinerilor sa vina cu idei noi", a mai spus europarlamentarul PSD.

Proiecte transfrontaliere pentru Dunare

Adriana Ticau a mai spus ca de poluarea de pe Dunare nu sunt responsabili doar romanii, motiv pentru care este nevoie de proiecte transfrontaliere.

"Navele rapide afecteaza malul si habitatul multor specii de pesti de aceea atata turismul cat si transportul trebuie facut intr-o maniera organizata ca sa pastram cat mai mult natura asa cum este ea. Se lucreaza si la eliminarea blocajelor de pe axa Rin - Dunare.

Desi banii au fost alocati proiectul este destul de intarziat din cauza unor studii sau lucrari de infrastctura care au fost intarziate din cauza unor dezbateri dintre reprezentantii de mediu si transportatori.

Cat despre strategia Dunarii va fi organizata ultima conferinta la Constanta si Tulcea care incheie seria de consultari. Dupa asta se va face strategia si planul de actiune. Strategia va fi lansata oficial pe perioada presedintiei ungare a Uniunii Europene", a mai spus Adriana Ticau.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Adriana Ticau zona Dunarii, #modernizare infrastructura portuara, #modernizare turism Delta Dunarii , #stiri Adriana Ticau
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Tinerii vor pleca. Na-u bani pentru case , de unde sa cofinanteze proiecte ? Voluntariatul ca scalavie este bun in strategie....