Arestat deja intr-un dosar deschis de DNA, Videanu a fost audiat la DIICOT UPDATE (Video)

Marti, 03 Februarie 2015, ora 10:44
3361 citiri
Arestat deja intr-un dosar deschis de DNA, Videanu a fost audiat la DIICOT UPDATE (Video)

Fostul ministru al Economiei Adriean Videan a fost audiat, marti dimineata, la sediul DIICOT, in dosarul Romgaz, in care acesta este acuzat de constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Adriean Videanu a fost adus la sediul DIICOT cu o duba a Politiei, intrucat el este arestat preventiv intr-un alt dosar, transmit televiziunile de stiri.

Adriean Videanu, arestat preventiv

Este vorba despre cel disjuns din dosarul in care Alina Bica, fosta sefa DIICOT, este acuzata ca a oferit ilegal restituiri pentru un teren din Capitala, instrumentat de DNA.

Astfel, fostul lider PDL le-a dat explicatii procurorilor, dupa ce, luni, DIICOT a solicitat din nou avizul presedintelui pentru urmarirea penala a lui Adriean Videanu.

UPDATE - Adriean Videanu a iesit de la audieri putin dupa ora 11.00 si a fost bagat in duba de Politie, cu care va fi dus din nou in arest.

DIICOT cere din nou urmarirea penala a lui Vosganian si a lui Videanu

Totodata, DIICOT a inaintat, luni, procurorului general solicitarea de a obtine avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.

Procurorii au mai cerut ridicarea imunitatii lui Vosganian, dar Senatul s-a opus. In schimb, fostul presedinte Traian Basescu a avizat atunci urmarirea penala a lui Adriean Videanu.

Care sunt acuzatiile

Procurorii DIICOT spun ca exista suspiciunea rezonabila ca in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de 6 ordine, respectiv trei memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul Ioan Niculae.

Adriean Videanu, arestat preventiv - si-a dat demisia de la sefia PDL Bucuresti

In plus, cei doi "au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Procurorii spun ca demersurile celor doi ministri s-au realizat in conditiile in care societatea INTERAGRO inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale.

Astfel au fost "grav afectate" principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, iar societatea a fost transformata practic intr-un "furnizor al unui client privat privilegiat", fiind astfel pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii suspecteaza ca, datorita celor doi ministri, INTERAGRO "a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale" si, in acelasi timp, "s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei".

Pe de alta parte, in referat se mai arata ca valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal se ridica la circa 92.000.000 USD.

"Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010", mai sustin procurorii DIICOT.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#Adriean Videanu DIICOT, #Adriean Videanu audiat DIICOT, #Adriean Videanu Romgaz , #arest
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Au ajuns sa se bata parchetele