Despre Adriean Videanu

Adriean Videanu este om politic si de afaceri, de profesie inginer, membru PD-L.

Nascut pe 1 iunie 1962, in comuna Grevenicu, judetul Teleorman, Videanu este casatorit din 1987 cu Miorita Videanu, cu care are doi copii, Diana-Alexandra si Andrei-Valentin. 

Adriean Videanu a fost edilul sef al Bucurestiului in perioada 2005-2008, timp in care si-a „castigat” porecla de „primarul Bordura”.

In perioada decembrie 2004 – martie 2005, Videanu a fost vicepremier pe probleme economice in Guvernul Calin Popescu Tariceanu.

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009, Adriean Videanu a fost ministru al Economiei Romaniei, guvernul din care a facut parte, Cabinetul Boc I, fiind demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura de catre Parlament.  A ramas insa interimar pe acest post si in decembrie 2009 a fost numit in aceeasi functie in Executivul Boc II, investit dupa ce presedintele Traian Basescu a fost reales.  A fost schimbat din functie in urma remanierii guvernamentale din septembrie 2010.

Adriean Videanu este si vicepresedinte al Organizatiei Internationale a Marmurarilor.

Studii

A urmat cursuri postuniversitare organizate de Institutul National de Dezvoltare Economica.

In 1987, a absolvit Facultatea de Transporturi, sectia autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti.

Activitatea profesionala

Intre 2003 si 2004, a fost presedinte al CA Titan Mar A.

Din 1990 a intrat in domeniul afacerilor.

In perioada 1987-1990 a fost inginer, sef de compartiment transporturi, apoi, sef de sectie la TAGCSP - SUT Ploiesti, sectia Videle.

Intrarea in politica

In 1990, Adrian Videanu a devenit membru al FSN. Cel care l-a recomandat pentru Parlament a fost Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al CFSN la inceputul anului 1990.

La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Teleorman din partea FSN.

Activitatea politica

Din decembrie 2009 pana in septembrie 2010 a fost ministru al Economiei in Guvernul Boc II

In toamna lui 2009 a fost timp de doua luni si ministru interimar al Sanatatii

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost ministru al Economiei in Guvernul Emil Boc I, demis prin motiune de cenzura

In perioada aprilie 2005 – iunie 2008 a fost primar general al Bucurestiului, ales pe listele Aliantei D.A. (PNL-PD)

In perioada decembrie 2004 – martie 2005 a fost vicepremier insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul economic in Guvernul Calin Popescu Tariceanu.

In noiembrie 2004 a fost ales deputat PD de Teleorman, functie din care si-a dat demisia in februarie 2005.

Din 2001 este vicepresedinte al PD, responsabil cu probleme de imagine, relatii cu mass-media si purtator de cuvant.

In noiembrie 2000 a fost ales deputat PD de Teleorman, dar la 19 mai 2003 a demisionat din Parlament, optand pentru cariera de om de afaceri.

In perioada 1996-2000 a fost secretar al Biroului Executiv al PD.

In perioada 1993-1996 a fost presedintele organizatiei de tineret a PD.

In perioada 1990-2000 a fost deputat de Teleorman, ales pe lista FSN, ulterior PD, in trei legislaturi.

Omul de afaceri

Adriean Videanu este patronul firmei Titan Mar - Marmosim, cel mai mare producator de piatra naturala din Europa de Est.

Povestea de succes a companiei Titan Mar incepe in anul 1994 cand familia Videanu infiinteaza o firma de prelucrare a marmurei de Ruschita in Bucuresti. Neavand fondurile necesare, firma se imprumuta la diverse banci pentru a achizitiona masinile de taiere din Italia. Materia prima era furnizata de firma de stat Marmosim SA.

Afacerea crestea an dupa an si Titan Mar avea nevoie de capital pentru diversificarea productiei. Astfel, Titan Mar vinde actiuni la doua fonduri de investitii, respectiv Fondul Romano-American pentru Investitii si Fondul Roman de Investitii si obtine fondurile necesare de dezvoltare a afacerii. Materia prima insa devine din ce in ce mai putin disponibila si se naste ideea cumpararii companiei de stat Marmosim SA care detinea carierele de Ruschita.

In anul 1997, in urma unei licitatii, Titan Mar iese castigatoare si cumpara 98% din actiunile Marmosim SA.

Titan Mar recastiga piete demult pierdute de Romania in urma interdictiei exportului de marmura din anii '80. Dupa cativa ani de promovare a marmurei de Ruschita pe toate meridianele lumii, Titan Mar reuseste performanta unor proiecte faimoase in Japonia, Singapore, Hong Kong, Taiwan, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita.

Exportul marmurei de Ruschita este completat de importul de pietre naturale din toata lumea. Piata romaneasca in plina dezvoltare inregistreaza o cerere din ce in ce mai mare de piatra naturala care sa inlocuiasca materialele artificiale precum gresia, faianta si betonul. Titan Mar importa peste 250 de produse din piatra naturala din aproape 10 tari.

Doua demisii din Parlament

Adriean Videanu a demisionat de doua ori din Parlament. Prima data, la 19 mai 2003, Videanu a anuntat ca pleaca din Legislativ, pentru a se dedica afacerilor.

Reales in 2004, Videanu renunta din nou la functia de parlamentar in februarie 2005 pentru a se putea lansa in cursa pentru Primaria Capitalei.

Vicepremier

Pentru nici trei luni, Adriean Videanu a fost vicepremier in Guvernul Aliantei D.A. condus de  Calin Popescu Tariceanu, in perioada decembrie - martie 2005.  

Cat a fost membru al Cabinetului Tariceanu, Videanu a fost insarcinat sa se ocupe de problemele economice.

Primarul „Bordura”

Adriean Videanu a candidat la alegerile pentru functia de primar al municipiului Bucuresti, post vacant dupa alegerea lui Traian Basescu in functia de presedinte al tarii.

Videanu a castigat din primul tur scrutinul desfasurat pe 3 aprilie 2005, cu 53,01% din voturile valabil exprimate.

Prestatia lui Videanu in calitate de primar al Capitalei a fost contestata vehement de catre o parte a presei, care ii reposa managementul defectuos al lucrarilor mari de infrastructura, problemele din trafic, precum si faptul ca ar obtine profit din asfaltari si lucrarile cu borduri din Bucuresti.

Ca primar, Adriean Videanu a inceput foarte multe lucrari de infrastructura pe marile artere ale Capitalei. Ani de zile traficul a fost paralizat de santierele interminabile.

Odata realizat carosabilul, Videanu a inlocuit si foarte multe borduri ale trotuarelor. A pus borduri pana si in parcuri, iar pe unele le-a inlocuit la doar cateva luni dupa ce le schimbase, ca de exemplu pe Calea Mosilor.

Din aceasta cauza, este perceput de populatie drept „primarul Bordura”.

In 2008, Directia Nationala Anticoruptie a deschis un dosar cu privire la afacerea cu borduri a familiei Videanu si a cerut mai multor institutii date despre „bordurizarea” Capitalei si firma edilului. Conform unor calcule aproximative facute de presa, firma Titan Mar a familiei Videanu a obtinut 4 milioane de euro din importul de borduri de granit din China.

Agentia Nationala de Integritate il suspecteaza si ea pe Adriean Videanu de conflict de interese si fals in declaratii.

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Adriean Videanu a livrat, in perioada in care era primar al Capitalei, catre firmele de asfaltare, borduri in valoare de 665.000 lei. ANI mai cerceteaza si provenienta unor borduri despre care s-a afirmat ca sunt chinezesti, presa relatand ca, de fapt, ar fi fost fabricate la o firma apartinandu-i lui Videanu.

Adriean Videanu neaga aceste acuzatii, spunand ca nu are nimic de ascuns si ca afacerile din perioada in care a fost primar al Capitalei i-au fost deja verificate de Curtea de Conturi.

Videanu a refuzat sa mai candideze pentru un nou mandat de primar din considerente de ordin personal. Intr-un interviu acordat ziarului Gandul, Videanu sustine ca in cei trei ani cat a fost primar a suferit mult in plan personal din cauza informatiilor false care au aparut in presa despre el si ca din cauza acestora va ramane in amintirea bucurestenilor drept „primarul-bordura“.

Ministrul Economiei

Din decembrie 2008, Adriean Videanu este ministru al Economiei in Guvernul Emil Boc I. Chiar la inceputul mandatului, in ianuarie 2009, Videanu s-a confruntat cu o situatie de criza, generata de intreruperea livrarii de gaze de catre concernul rus Gazprom, pe fundalul unui conflict intre Ucraina si Rusia.

Situatia l-a facut sa comita si o gafa. Adriean Videanu a anuntat pe 7 ianuarie ca a luat decizia de a instaura starea de urgenta in Romania.

Starea de urgenta sau starea de asediu poate fi instituita doar de presedintele tarii, prin decret, contrasemnat de premier si publicat in Monitorul Oficial. Starea urgenta poate fi decretata atunci cand este amenintata siguranta nationala si este iminenta producerea unor dezastre.

Ulterior, Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a declarat "situatie de urgenta", nu "stare de urgenta", cum a anuntat ministrul.

Ministru si la Sanatate

Pe 1 octombrie 2009, ministrii PSD au demisionat din Cabinetul Boc, in semn de protest fata de revocarea din functie a ministrului de Interne, Dan Nica.

Premierul a anuntat, dupa demisia in bloc a PSD-istilor, componenta noului Guvern. Astfel, lui Adriean Videanu, ministrul Economiei, ii revine sarcina sa se ocupe interimar de Sanatate.

La preluarea interimatului de la Sanatate, Adriean Videanu a recunoscut ca nu cunoaste inca toate problemele din sistem, punctand ca ii va cere permanent sfatul fostului ministru, Ionut Bazac, victima a unei decizii politice, pe care o regreta, dupa cum a declarat Videanu.

"Imi exprim regretul personal si politic ca Ionut Bazac a trebuit sa plece din minister. Am apreciat, si eu, si premierul Boc, activitatea lui. Voi gira continuarea politicii sale in interiorul Ministerulu Sanatatii. Din pacate, este victima unei decizii politice, nu e nici vina lui, nici vina mea. Am sacrificat o tara pentru un om si se vad efectele", a declarat Videanu.

Responsabil pentru doua ministere, Adriean Videanu a spus ca va delega catre responsabilii din Sanatate toate deciziile pe care le poate delega.

Primul guvern demis prin motiune de cenzura

Adriean Videanu a facut parte din primul guvern romnn care a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Guvernul condus de Emil Boc a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Din cei 471 de parlamentari, 254 au votat pentru, 176 au votat impotriva, patru voturi au fost anulate, iar 23 de senatori si deputati au absentat.

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc I este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urma unei motiuni de cenzura.

Din nou sef peste Economie

Dupa demiterea Guvernului Boc I, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, iar acesta l-a propus ca ministru al Economiei tot pe Adriean Videanu, insa Guvernul Croitoru a picat la randul sau la votul de investitura din Parlament.

Ulterior, noul premier desemnat, Liviu Negoita, l-a propus din nou pe Videanu in fruntea Ministerului Economiei. Executivul acesta nu a mai ajuns la vot pentru ca premierul desemnat si-a depus mandatul.

Dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, presedintele reales Traian Basescu l-a numit din nou in functia de  premier pe Emil Boc, care l-a desemnat ministru al Economiei tot pe Videanu.

Guvernul Boc II a primit investitura Parlamentului pe 23 decembrie 2009. Adriean Videanu a fost schimbat din functie in urma remanierii guvernamentale din septembrie 2010.

Viata personala

In tinerete, in liceu si, apoi, in facultate, Adriean Videanu a jucat volei (divizia B) si apoi fotbal de performanta pentru Petrolul Videle (divizia C), alaturi de unul dintre cei doi frati, Marian Videanu.

In 1987, Videanu s-a casatorit cu Miorita, nascuta pe 12 august 1963 in comuna Grosu-Teleorman, absolventa a Academiei de Studii Economice.

Cei doi au impreuna doi copii, Diana-Alexandra si Andrei-Valentin.

Averea

Adriean Videanu este actionar in sapte firme, cea mai mare dintre acestea fiind Marmosim SA, a carei cifra de afaceri a fost in 2007 de 11,4 milioane de euro, in vreme ce profitul s-a ridicat la 1,16 milioane de euro.

Adriean Videanu apare in topul revistei „Capital”, editia 2008, cu o avere estimata la In 260 de milioane de euro, obtinuti din exploatarea carierelor de piatra si marmura. Adriean Videanu si-a inzecit , in doi ani, averea ajungand, de la 30 de milioane de euro, cat avea in 2006, la 260 de milioane de euro, in 2008.

Link-uri utile:

Adriean Videanu
Adriean Videanu

Data nasterii: 1 iunie 1962

Cariera:  - primarul Capitalei, vicepremier, ministru

Evenimente importante:  - a demisionat din Parlament in 2003 si 2005

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Adriean Videanu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Adriean Videanu

Adriean Bordura si Elena Coco pescuiau alaturi. Adriean, la fiecare 2-3 minute muta o...citeste tot bancul